GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Šéf svazu pivovarů: Výroba piva letos klesne o 12 procent

 

ilustracni fotoVýroba tuzemských pivovarů letos klesne zhruba o 12 procent, odhaduje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. To by znamenalo dvojnásobné zrychlení poklesu proti loňskému roku, kdy se produkce odvětví snížila o šest procent. Podle Veselého vývoj poptávky po pivu nepříznivě ovlivňuje zejména jeho lednové zdražení v důsledku růstu spotřební daně, pivovarníky dlouhodobě poškozuje také ekonomická krize.


Průmyslové pivovary v Česku měly za letošních prvních šest měsíců výstav 7,346 milionu hektolitrů. Údaj nezahrnuje produkci Budějovického Budvaru, který je čtvrtým největším výrobcem piva v zemi a svazu výsledky dosud nedodal. Loňský výstav Budvaru činil 1,2 milionu hektolitrů.


V tuzemsku se do konce června vypilo 6,2 milionu hektolitrů pěnivého moku, na vývoz směřovalo 1,136 milionu hektolitrů piva. Přestože nejvíce se v tuzemsku prodává stále výčepní pivo, jehož podíl činí 57 procent, upevňuje se pozice ležáků, které už tvoří 37 procent celkové spotřeby piva v ČR. Nadále roste poptávka po nealkoholickém pivu, jehož podíl se již blíží čtyřem procentům.


"První pololetí zaznamenalo celkový pokles poptávky po pivu, což přičítáme především dramatickému růstu spotřební daně u piva. Situaci nepochybně ovlivnila i přetrvávající ekonomická krize," řekl Veselý. Pokles poptávky se podle něj netýká všech pivovarů a najdou se výjimky, které svou produkci naopak zvýšily.


Ekonomická krize zasáhla české pivovarství již loni. Tuzemské pivovary v jejím důsledku loni vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii Česka. Produkce výčepních piv pro český trh klesla loni o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
30.09.2010 - 06:23:51

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.