GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Rekordní pokuta pro Mattoni 

 


MattoniKarlovarské minerální vody (KMV) dostaly pokutu od antimonopolního úřadu pět milionů korun za uzavírání nedovolených dohod s distributory o zákazu exportu. ČTK to řekl šéf Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Firma s ÚOHS v této kauze spolupracovala, původně zvažovanou pokutu tak ÚOHS nakonec snížil o polovinu.

 


Dohody s distributory uzavíraly KMV a také jejich dceřiná firma HBSW s distributory v Česku a v zahraničí, zejména na Slovensku, od začátku února 1999 do prosince 2008. "Tyto dohody mohly vést k narušení hospodářské soutěže na trhu sycených nealkoholických nápojů a na trhu nesycených nealkoholických nápojů," uvedl Rafaj.



Podle ÚOHS se prokázalo, že dohody byly ze strany odběratelů dodržovány. Na druhé straně KMV nijak toto dodržování dohod o zákazu exportu nekontrolovaly.



Obě společnosti jsou přesvědčeny, že se protiprávního jednání nedopustily. "Vytýkané ustanovení mělo zajistit ochranu označení našich výrobků. Při vývozu do zahraničí musí výrobce etikety přizpůsobit právním normám cílové země. V minulosti jsme klientům, kteří měli zájem vyvážet naše výrobky, vždy poskytovali maximální podporu, aby vše probíhalo dle výše popsaných pravidel," uvedl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.



Dodržování kritizovaného usnesení však nebylo kontrolováno. "Po přezkoumání jsme se následně spontánně zavázali, že nebudeme dále užívat smlouvy, které by obsahovaly předmětné ujednání. Stávajícím odběratelů jsme navrhli uzavření smluvního dodatku, který odsouhlasil ÚHOS," upřesnil Pasquale.



Vzhledem k negativním dopadům správního řízení však přesto obě společnosti uznaly právní odpovědnost a akceptují uloženou pokutu, uvedl dnes mediální zástupce KMV Michal Donath.


reklama:



"Společnost KMV s ÚOHS v průběhu správního řízení účinně spolupracovala a přispěla k odhalení a prokázání protisoutěžního jednání," podotkl předseda ÚOHS. V průběhu správního řízení tak KMV přestaly používat smlouvy obsahující problematické ustanovení a svým odběratelům navrhla uzavření smluvního dodatku odsouhlaseného ÚOHS.



Případ antimonopolní úřad uzavřel takzvaným narovnáním s KMV. Podstatou narovnání je právě spolupráce dané firmy, což má za následek i nižší pokutu. Teoreticky to také znamená, že by se KMV neměly proti pokutě odvolat. Tímto způsobem byl uzavřen v pořadí čtvrtý případ. V minulosti se tak stalo u Kofoly, Albatrosu a RWE Transgasu.



Karlovarské minerální vody již jednu pokutu v řádech milionů od ÚOHS dostaly. V roce 2004 zaplatily pokutu deset milionů korun, kterou firmě dal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nepovolenou fúzi s Poděbradkou. Později toto spojení za jistých podmínek ÚOHS nakonec povolil.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: čtk
14.01.2010 - 08:05:25



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 5 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.