GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Pramenitá voda Rajec získala jako první v České republice certifikát  „ Voda vhodná k vínu "

 

 

Pramenitá voda... O udělení certifikátu „Voda vhodná k vínu" může zažádat kterýkoliv výrobce minerálních a pramenitých vod distribuovaných na českém trhu. Zdaleka ne každý ale může s udělením certifikátu počítat. Známku získá pouze ta voda, která je díky své chuti a složení vhodná k degustaci vína. O tom, která pramenitá voda certifikát obdrží, rozhodují odborníci - nezávislí balneologové a sommelieři z Asociace sommelierů ČR. „Voda patří neodmyslitelně ke kultuře pití vína. Je však nesmírně důležité vědět, jakou vodu k vínu pijete. Voda s nevhodným složením nebo chutí může dojem z pití vína naprosto pokazit. Proto jsme se rozhodli zavést certifikát Voda vhodná k vínu. Aby lidé na první pohled poznali, která voda se k vínu hodí a která ne," říká ředitel Vinařského Institutu ČR Ing. Petr Psotka.


Certifikát byl zaveden 1.10. 2010. Pramenitá voda Rajec byla první, která o jeho udělení požádala. Po sérii povinných testů, které proběhly v prosinci, byl pramenité vodě Rajec certifikát „Voda vhodná k vínu" udělen 7.3. 2011. „Jsme velmi rádi, že se potvrdila vhodnost a kvalita pramenité vody Rajec. Víme, že sami vinaři již dříve přišli na to, že Rajec se chuťově snoubí s kvalitními víny a podporuje jejich vlastnosti. Věříme, že po oficiálním udělení certifikátu si najde k Rajci cestu ještě více milovníků vína," říká Monika Kautská, Brand Manager Kofoly, a.s.. Viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák dodává: „ Hodnotili jsme celkem 11 parametrů. Svěžest, perlivost, čirost, obsah cizorodých pachů, kyselost, slanost, texturu, intenzitu, jemnost, vyváženost a perzistenci. Ve všech bodech voda Rajec obstála. Proto ji můžeme ke konzumaci s vínem jen doporučit."


Jako první držitel certifikátu Voda vhodná k vínu začala pramenitá voda Rajec již spolupracovat s Vinařským fondem ČR. Vzájemně chtějí pracovat na propagaci moravského a českého vinařství a na pozvednutí kultury pití vína v České republice. „Vinařský fond ČR oceňuje zavedení certifikátu. Voda k pití vína patří a je jen dobře, že se o této opomíjené skutečnosti u nás konečně začíná mluvit. S pramenitou vodou Rajec se nyní chceme podílet na propagaci tuzemských vín. Od května např. zahájíme spolupráci na podpoře moravských a českých růžových vín a značky Růžové.cz," uzavírá Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

12.04.2011 - 16:29:12

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.