GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.05.2018, svátek má Jana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Minerálka není jenom voda

 

ilustracni fotoUž několik let provádím v každé kavárně nebo jiném pohostinském podniku, kam mě zavede potřeba pravidelného přísunu kofeinu, takový malý soukromý výzkum. Není nijak zvlášť sofistikovaný. Na jedné straně úzce souvisí s tím, že můj žaludek si s kávou poradí mnohem ochotněji, když ji doprovází trocha vody. A na straně druhé s mou neochotou vyvažovat dvě nebo tři deci čisté tekutiny nesmyslně vysokou částkou tvrdé české měny. To vše jen proto, že se podává v malé skleněné láhvi a ne z vodovodního kohoutku.


V čem to celé spočívá? Ve chvíli, kdy na stůl espresso nebo capuccino dorazí single, bez skleničky na tácku vedle, objednám si minerálku. A pak čekám, co na to místní obsluha. I když to zní jednoduše, až příliš často se ukazuje, že pro české podniky to jednoduchý požadavek není. Když k takové situaci dojde, ve více než polovině případů se číšník zeptá: Chcete perlivou, jemně perlivou, nebo neperlivou minerálku?


V tu chvíli už pravidelně cítím možná až trochu morbidní uspokojení. Znamená to totiž, že jsem narazila na další podnik, kde si pletou dojmy s pojmy. Když na tuhle nabídku kývnu, pravděpodobnost, že mi místo minerálky donesou "jen" čistou vodu, se podle mých poznatků téměř blíží sto procentům.


Otázka zní: Nepochopil číšník, co po něm chci, nebo je to přímý útok na má práva jako zákazníka?


Bohužel, státní instituce mu vycházejí vstříc. To, že k minerálce vedle vody patří i nějaké ty rozpuštěné minerální látky, už kupodivu není podstatou definice tohoto nápoje. "Zatímco dříve mohl být u nás za zdroj přírodní minerální vody prohlášen jen takový zdroj, kde voda obsahovala nejméně 1000 mg minerálních látek nebo 1000 mg CO2 v jednom litru, dnes to v souladu s evropskými předpisy již neplatí a za přírodní minerální vodu může být prohlášena prakticky každá podzemní voda, která má "původní čistotu", je stabilní a její zdroj je dobře chráněn. Bez ohledu na to, zda má minerálních látek moc, nebo málo," píše se na webu Státního zdravotního ústavu, který má vyjasňování takových otázek v popisu práce.


V tomto bodě s Evropskou unií nesouhlasím. Pro mě je minerálka stále minerálkou jen a pouze v tom případě, že obsahuje užitečné minerální látky ve vyšším množství, než kolik jich nabízí voda, ať už z vodovodu, nebo z hlubokého vrtu. Už jen z logiky jazyka, který ji podle toho pojmenoval.


A když nejde o minerálku (ať už Evropská unie a české instituce v souladu s ní tvrdí cokoli), já osobně mám za to, že mě personál podniku vlastně bere na hůl.


Můj výzkum ukazuje, že procento podniků, které na tento rozdíl nedbají, se spíše množí, než aby jich ubývalo. Proč to tak je? Může za to monopol, vyplývá z odpovědí na otázky, které pokládám v kavárnách a restauracích. Tedy pokud na mou otázku, proč místo minerálky servírují jen vodu, rozpačitě nekrčí rameny. Prý je zaváží jen jedna firma, a ta prostě minerálku nemá v portfoliu, omlouvají se mi. Prý by s tím měli i problémy, kdyby si ji jen tak napsali do nápojového lístku.


Co k tomu říct? Snad jen, že nechápu, proč by o tom, co se bude pít v kavárně nebo v restauraci, měl rozhodovat ne host, ale dodavatel. To už pak totiž nejde jen o stopové množství minerálních látek rozpuštěných ve vodě.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová
08.10.2010 - 12:16:55

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

11.05.2018 - Naši vinaři přivážejí 57 medailí z New Yorku

Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...

25.08.2011 - Pavel Tvaroh

Jmenuje se Pavel Tvaroh a je z Meziboří. Najít jeho ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.