GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » KÁVA, ČAJ

Costa Coffee - Barista roku 2011

 

 

ilustracni fotoV sobotu 23. července se v Praze uskutečnilo finále soutěže Barista roku, tradičně pořádané mezinárodním kavárenským řetězcem Costa Coffee. Vítězka národního kola, Denisa Karešová z Teplic, se zúčastní soutěže nejlepších evropských baristů, které se koná v září 2011 v irském Dublinu.

 

V národním kole soutěže se utkalo 8 finalistů, těch nejlepších z více než 200 baristů z celé republiky. Porota, ve které zasedl například i uznávaný odborník na přípravu kávy Roberto Trevisan a degustátorka kávy Štěpánka Havrlíková, hodnotila nejen perfektní přípravu nápoje, ale také technické znalosti a celkový dojem z prezentace. „Na rozdíl od jiných soutěží, ve kterých jde především o show, je cílem této soutěže to, aby zákazník dostal od baristy skutečně nejkvalitněji připravenou kávu. Velký důraz se klade například na nastavení mlýnku, které je základem práce baristy," vysvětluje Roberto Trevisan.


Costa Coffee je v současné době s téměř 2 000 kavárnami ve 25 zemích druhým největším kavárenským řetězcem na světě. Přesto se, na rozdíl od některých jiných velkých řetězců, nesnížil k používání plně automatizovaných přístrojů, které nápoj „vyrobí" pouhým stisknutím tlačítka. Tento přístup samozřejmě klade velké nároky na přípravu pracovníků kaváren - baristů. Společnost Costa Coffee proto své baristy sama školí a pracuje na neustálém zlepšování jejich schopností, které pravidelně kontroluje. „Kavárenské řetězce bychom neměli podceňovat, protože právě ty byly prvními iniciátory škol kávy, jejichž účelem bylo stanovit a naučit své baristy tomu nejlepšímu systému, který by byl dobře kontrolovatelný a zajistil tak stejně kvalitní kávu všude a za každých podmínek," podotýká pan Trevisan. Dokonalý šálek kávy totiž nezaručí jen kvalitní káva, nebo směsi zvučných jmen a dokonalé přístroje. Klíčová je právě zručnost baristy, na které výsledek závisí.


Tradiční soutěž Barista roku, která se celosvětově koná již šestým rokem je jedním ze způsobů, jak motivovat baristy k ještě většímu zájmu o jejich práci a nejnovější trendy v oboru. Také Česká republika, kde je aktuálně Costa Coffee dokonce největším kavárenským řetězce vůbec, se stala pravidelným účastníkem soutěže Barista roku a vítěz národního kola se zúčastní evropského finále v Dublinu. Pokud zde v silné konkurenci uspěje, čeká ho celosvětové finále, pořádané přímo v pražírně společnosti v centru Londýna.


Přes časovou i finanční náročnost přípravy baristů se tento přístup řetězci Costa Coffee vyplácí a popularita jeho kaváren po celém světě roste. Ve Velké Británii například již několikrát zvítězil v oblibě mezi zákazníky, když porazil i své největší konkurenty Starbucks a Cafe Nero. V loňském roce navíc řetězec Costa Coffee získal prestižní profesionální ocenění „Nejlepší kavárenský řetězec ve Velké Británii a Irsku", udělené společností Allegra Strategies v rámci rozsáhlého hodnocení kavárenských řetězců působících v Evropě.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

26.07.2011 - 20:18:25

KÁVA, ČAJ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.