GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.07.2019, svátek má Čeněk
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » KÁVA, ČAJ

Originální kavárny s nápadem

 

O kavárnách se dá říct, že se podobají lidem. Divadelní kavárna Potrvá je tedy trochu ponurá a tajemná jako duše umělcova, Bio Zahrada zas světlá, nerafinovaná a přímo živočišně energická, kavárna Maluj kreativní a trochu upatlaná jako dítě po hodině výtvarky. Všechno to jsou ale kavárny s nápadem. Kavárny, kde dostanete kromě kávy ještě něco navíc.

 

Originální kavárny s nápadem



Kavárna od dob svého vzniku sloužila jako místo setkávání. V 18. a 19. století se chodilo do kaváren diskutovat o umění a politice a podle sociologů se právě v kavárnách zrodila buržoazní společnost.

Ve 21. století existují na jedné straně unifikované kavárny globálně působících řetězců, na druhé straně místa, jež lze chápat také jako pozvánku do světa lidí, kteří se o ně starají. Jestliže ji přijmete, ocitnete se na chvíli třeba ve světě neslyšících, kde se musíte naučit základům jejich dorozumívání. V kavárně Potmě si zase neuvidíte na špičku nosu a stejně jako lidé, kteří ztratili zrak, se tady naučíte aspoň na chvíli důvěřovat tomu, kdo vás vede.

Exkurzí na "neznámé území" může být návštěva některé kavárny, kde obsluhují lidé s hendikepem. V České republice jich funguje stále víc a zdaleka nejen v Praze, kde najdete třeba kavárny Vesmírna či Ethiopia café. Ve Zlíně je vyhlášená kavárna Slunečnice, kterou si oblíbily hlavně maminky, v Olomouci je to podnik Betreka, který se snaží integrovat lidi s duševním postižením.

Jiné kavárny z našeho výběru vznikly prostě jen díky zálibě. Takhle se zrodila třeba pojízdná kavárna Seladon, jejíž vlastník rád obrážel hudební festivaly a nechtěl se spokojit se Sofiinou volbou "turek, či instantní". Díky nadšení pro experimentální divadlo existuje kavárna Potrvá. Poznání, že jinak než z˙biopotravin prostě vařit nejde, stála u zrodu kavárny Bio Zahrada. Ať už ale byla na počátku záliba jakéhokoliv druhu, běžte si ji vyzkoušet. Nahlédnout občas do světa někoho jiného je totiž velmi příjemné a osvěžující.

Zde se mluví rukama


Kavárna Pierot

 

Palackého nám. 3, Plzeň


www.pierotcafe.cz

logo kavárny PierotChcete si v plzeňské kavárně Pierot objednat kávu? Pak se musíte nejprve podívat, jak se vaše objednávka vyjádří ve znakové řeči neslyšících.

"Je to první podnik svého druhu v Evropě, kde jako obsluha pracují pouze neslyšící. Například ve Francii funguje podobná kavárna, ale tam neslyšící pouze doplňují slyšící obsluhu," srovnává koncept kavárny ve Francii a v západočeské metropoli Martina Zahálková, manažerka projektu z˙Plzeňské unie neslyšících (PUN).

Podnik na Palackého náměstí ale není určen pouze jim. Kavárna má sloužit hlavně jako místo, kde mohou slyšící proniknout do světa neslyšících. Základní znaky se naučí z˙interaktivních obrazovek umístěných u stolů. Teprve potom se obrátí na obsluhu a pomocí naučených znaků si objednávají z nabídky, kde jsou kromě několika druhů kávy, čajů nebo čokolády také zákusky a alkoholické nápoje.

"Slyšící tvoří asi polovinu klientely kavárny, kterou si ale oblíbili hlavně neslyšící návštěvníci a pořádají tu i rodinné oslavy. Denně sem chodí okolo čtyřiceti hostů," říká Martina Zahálková o projektu, který vznikl díky příspěvkům různých organizací. Za dva roky by ovšem měl být schopen si na sebe vydělat.

Možná že podobných kaváren vznikne v Česku víc, zejména na Moravě. Plzeňská unie neslyšících totiž nabízí podobným organizacím své know-how. "Zatím se ozvali lidé z Brna, Zlína a také z Prievidze. Byli bychom rádi, kdyby kavárny pro neslyšící fungovaly v celé České republice pod stávajícím logem Pierot," uvažuje o budoucnosti Martina Zahálková. Název a logo kavárny s˙nabíleným obličejem mima totiž nejsou zvolené náhodou. Stejně jako on se totiž i návštěvníci kavárny vyjadřují beze slov.

Obsluha se na vás učí


reklama:

Kavárna Vesmírna


Ve Smečkách 5, Praha 1

www.vesmirna.cz

logo kavárny VesmírnaTréninkovou kavárnu, v níž se setkávají zdraví lidé s lidmi s postižením, najdete na místě, kde byste to asi nečekali. Útulný nekuřácký podnik s názvem Vesmírna leží v pražské ulici Ve Smečkách, stejně jako různé bary a erotické podniky. Na rozdíl od nich ale ve Vesmírně o peníze nejde - kavárnu provozuje občanské sdružení Máme otevřeno? především díky nadšení a také grantům. Cílem je připravit lidi s postižením na pozdější uplatnění na trhu práce. Právě ve Vesmírně získají při obsluze hostů a připravování jídel i nápojů první reálné zkušenosti.

Zakladatelé kavárny se inspirovali v Nizozemsku, příprava projektu jim trvala asi dva roky. "Kdyby byli v kavárně kromě postižených jen provozní a barman, možná by byla víc výdělečná. Na tréninkovém programu se ale podílejí i sociální pracovníci a další odborníci, proto jsme na grantech zcela závislí," přiznává koordinátorka projektu Jana Hrazdilová.

Kavárna má dvě části propojené úzkou chodbou, v níž jsou vystaveny pohledy a keramické výrobky (i z˙chráněných dílen). V zadní části si návštěvníci mohou sednout nejen ke stolkům, ale i na dřevěné pódium s polštáři. Stěny zdobí obrazy či fotografie z výstav, které se střídají vždy po měsíci. Provozovatelé kavárny občas pořádají i koncerty nebo různá předčítání.

Lidé sem nechodí zdaleka jen na kávu - dostanete tu i čerstvě vylisované šťávy z ovoce, mléčné koktejly, limonády v biokvalitě a spoustu dalších lákadel. Hlad můžete zahnat sendviči, saláty, kuskusem nebo palačinkami. V dubnu čeká na hosty nové jarní menu.

Pokud se vám ve Vesmírně bude líbit, zkuste i novou kavárnu, kterou chtějí provozovatelé otevřít během května v Mánesově ulici číslo 10. Peníze na nový podnik získali z Bruselu. "Nebude to už tréninkový projekt, lidi s˙postižením tam budeme jen zaměstnávat. Půjde o ty, kteří už prošli naším dvouletým tréninkovým programem," vysvětluje Hrazdilová.

Na cestě


Café Seladon


seladon@centrum
www.seladon.cz

Kdo jezdíte v létě po festivalech, možná jste někdy snídali nebo svačili v pojízdné kavárně Seladon. "Na jaře objíždíme s menší verzí kavárny festivaly pro pár tisícovek lidí, jako je třeba Zámostí v Třebíči. V červenci a srpnu otevíráme větší variantu kavárny s˙přilehlým stanem na akcích pro 15 až 20 tisíc lidí typu Sázava fest nebo Rock for people," přibližuje život kavárny na čtyřech kolech Jakub Teplý, který s ní začal objíždět hudební festivaly před osmi lety.

"Ze začátku lidé o kvalitní kávě povědomí příliš neměli a zvlášť na Moravě byla největší poptávka po turkovi. Rozjeli jsme proto akci Dej si preso, nebude-li ti chutnat, dostaneš turka zdarma," vzpomíná majitel. Zpočátku také kavárna stávala přímo v areálu festivalu, později ji ale vytlačila mezinárodní firma, která přišla s podobným konceptem.

"Kvůli tomu jsme se dostali do festivalových kempů a paradoxně nám to pomohlo. Máme totiž v nabídce hlavně snídaňový sortiment, který se prodává ve stanových městečkách nejlépe dopoledne, zatímco areál, kde je stage, se většinou otvírá až po poledni," říká Jakub Teplý o osvědčeném stanovišti kavárny, která je zároveň pekárnou a bageterií.

Její vůně působí zvlášť ráno na festivalové návštěvníky jako magnet. Se zakoupenou snídaní se mohou schovat pod stanovou plachtu. Sezení ale chybí, protože ho lidé na festivalech časem "rozebrali". S kavárnou jezdí v létě tým deseti lidí, který má nejvíc práce od sedmi ráno asi do dvanácti. Otevřeno je ale non stop, takže obsluha podniku je celkem zápřah. Na druhou stranu, kdo by nechtěl jako student takové kočovné kavárenskohudební léto prožít?

"Za těch sedm let, co kavárna existuje, v˙ní pracovalo celkem 60 lidí, hlavně kamarádů a známých, a objela dohromady 112 festivalů," uvádí Teplý malou statistiku svého podniku, jehož sezona končí v říjnu. Na trasu té letošní ale vyrazí už zhruba za dva měsíce.

Kávu a štětec, prosím


Kavárna Maluj


Korunní 105, Praha 3

www.kavarna-maluj.cz

"Dobrý den, budete malovat?" uslyšíte, jakmile vstoupíte z Korunní ulice v Praze do kreativní kavárny Maluj, která vzniklainteriér kavárny Maluj po vzoru podobného podniku v Londýně. Pokud na položenou otázku přikývnete, můžete se pomalu začít rozhlížet po vhodném exponátu, jejž byste svým malířským uměním vylepšili.

K dispozici máte hrnečky, talířky, mističky nebo třeba i slánku s pepřenkou, které vypadají jako dvě objímající se postavy. Po výběru vhodného objektu následuje ještě rychlá exkurze, jak pracovat s barvami, aby na neglazované bílé keramice dobře držely, a můžete začít tvořit.

Nápojový lístek se skládá jen z˙několika málo položek, kromě kávových nápojů si můžete dát i víno, abyste lépe popustili uzdu fantazii. Jestli vás ale malování chytne, stejně toho moc nezkonzumujete. Nejdřív budete možná zkoušet spíš jednodušší tvary, pak ale zjistíte, že zas tak obtížné to není, a brzy začnete původní nákres vylepšovat o stále rafinovanější detaily. Kdo si přece jen málo věří, může využít vzory a šablonky, které se obkreslují přes speciální kopírovací papír.

Návštěvníci tady malují na různých úrovních. Zatímco u jednoho stolu vzniká spíš recesistická záležitost pro kamarády, miska s drobnými kvítky u vedlejšího stolu je takřka dílem profesionála. Oblíbené jsou také obtisky dětských nohou a rukou. Zamazat dětské údy barvami není problém, protože nejsou toxické. Prostor je navíc nekuřácký, takže pro děti, které sem mohou chodit malovat s rodiči, se dobře hodí. Ostatně kavárna Maluj tak trochu připomíná malou výtvarnou třídu. Na stolech jsou stopy po barvách, za rohem je umývárna a na různých místech vystavená díla "nejúspěšnějších žáků". Lekce se obvykle protáhnou na hodinu a víc, někteří účastníci se dokonce vracejí a dělají na jednom díle na etapy. Když je vše hotové, vypálí se výsledek v peci a zhruba do pěti dnů si ho můžete dojít vyzvednout. Výrobek je zcela funkční, lze ho používat i v˙mikrovlnné troubě nebo čistit v myčce.

Divadlo v kavárně, nebo kavárna v divadle?


Kavárna Potrvá


Srbská 2, Praha 6


www.potrva.cz

kavárna PotrváKavárna Potrvá v Dejvicích je jedním z˙mála podniků v Praze, kde vás přes den obslouží herec nebo herečka, kterou jste den předtím viděli na jevišti kavárny v jedné z rolí. Svoji stálou scénu má totiž v kavárně Potrvá stejnojmenný divadelní soubor.

"Původně jsme zkoušeli všude možně a hostovali na různých scénách, ale pak jsme chtěli vlastní prostor, kde bychom mohli zkoušet a kde by nás lidé vždycky našli," říká Vojtěch Poláček, jeden z provozovatelů kavárny a zároveň scenárista a režisér souboru.

Představení se odehrávají převážně na malém jevišti umístěném v zadní části kavárny, kde je přes den pohovka a můžete si tu vypít kávu, sníst si svačinu nebo si dát i něco ostřejšího. Stejně jako s divadlem se tu ale experimentuje i s prostorem, takže někdy naopak diváci sedí na jevišti a herci hrají v prostoru kavárny. Jiné představení se zase odehrávalo na baru.

Suterénní prostor působí dostatečně divadelně i přes den, kdy zadní část kavárny měkce osvětlují lampičky instalované u vystavených fotografií - prací začínajících umělců nebo studentů uměleckých oborů. Možná i díky nim si tu budete připadat trochu jako ve studentském klubu. Studenti jsou i častými návštěvníky kavárny a lidé, kteří se o ni starají, sami nějakou fakultu navštěvují nebo studia nedávno dokončili.

"Do programu zařazujeme premiéry i reprízy našich her, v repertoáru máme dokonce představení, která jsou premiérou a derniérou zároveň. Hrají se v rámci cyklu LEsprit du Voyage, kde každý díl představuje putování dvou cestovatelů po jiné zemi," přibližuje program divadla Potrvá Vojtěch Poláček.

V kavárně ale uvidíte i jiné divadelní soubory, především z oblasti experimentálního divadla. Pravidelně tu vystupuje například královéhradecké divadlo DNO, které ve svých představeních kombinuje loutky, staré hračky, hi-technologie a živou hudbu.

Večer si sem můžete zajít poslechnout i písničkáře. Kromě koncertů známých jmen tady probíhají i tzv. Open mind večery, na nichž může vystoupit víceméně kdokoliv s hudebními ambicemi. Mezi dlouhodobější projekty kavárny patří i série přednášek z různých vědeckých oborů Science Café (viz str. 15), na nedělní představení sem můžete zajít s dětmi.

Pro dárky do kavárny


Kavárna Dobrá trafika


Korunní 42, Praha 2
Újezd 37, Praha 1


www.dobratrafika.cz

Noviny půjčují v kavárnách leckde, čtenář se ale většinou musí spokojit s omezenou nabídkou dvou tří deníků. Zakladatelé Dobré trafiky v pražské Korunní ulici a na Újezdě vyšli potřebám kavárenských čtenářů a kuřáků vstříc a zařídili vstupní část obou kaváren jako trafiku. Kromě novin, časopisů a kuřiva tu koupíte starší i nové knihy, vína i lihoviny a také spoustu dárků. Vybrat si tu můžete třeba keramiku, svíčky, ručně malovaná trika, vitráže nebo stříbrné a kovové šperky. Mlsouni ocení arabskou baklavu, křehký štrůdl a další sladkosti.

"Před lety jsem trávil týden v letním Mikulově, kde je nedaleko náměstí jakýmsi samozvaným kulturním centrem malá trafika. Je tam možné nejen koupit cigarety a noviny, ale i posedět u malého stolečku se sklenkou velmi dobrého bílého vína. Vzpomněl jsem si na to a rozhodl se pronajmout si prostor a tam provozovat vše, co mám rád. Prodávat knížky, hudbu, dobré víno, a to jaksi mimochodem, jako doplněk obchodu, který mnozí denně navštěvují, tedy trafiky. Měl jsem v˙plánu vytvořit trojského koně obchodu - jdete do trafiky a najednou jste vtažen, pijete kávu, prohlížíte si knížky a čas je minulostí," vzpomíná na začátky Dobré trafiky její zakladatel Richard Horký.

Jedenáct let stará Dobrá trafika nabízí útulný retro interiér, v němž nechybí klasické kavárenské propriety, jako je piano nebo gauč. Chodí sem převážně mladí lidé, za studentský podnik ostatně označuje Dobrou trafiku i její současný majitel David Fritz. V březnu otevřel v Korunní samostatný obchod s kávou a čajem, který by měl ulehčit situaci obsluze trafiky. Ta musela až dosud kasírovat hosty kavárny, obsluhovat zákazníky trafiky a ještě prodávat vážený čaj a kávu.

"Koncept Dobré trafiky vymyslel pan Horký, my jsme ho krátce poté převzali a rozvinuli," říká Fritz s tím, že podobné podniky existují i v Rakousku nebo Itálii. "Jsou to ale spíše bary než kavárny, asi něco jako Kaaba." Rostoucí konkurence v podobě zahraničních kavárenských řetězců typu Starbucks ho příliš nevzrušuje: "Možná to bude znít nafoukaně, my ale řetězce ignorujeme. Kultura kávy není ji podávat v kelímku. Navíc jsou tyhle podniky předražené, u nás se za ta léta ceny příliš nehnuly."

Přestože nabízí Dobrá trafika velký výběr kuřiva, jsou obě části kavárny v Korunní nekuřácké. "Dříve byla zadní místnost kuřácká a nedalo se tam moc dýchat. Kuřáci teď mohou chodit na dvůr," říká Fritz. Druhá pobočka Dobré trafiky, která sídlí na Újezdě, si kuřáckou část zachovala.

Káva černá jako noc


Kavárna Potmě


http://svetluska.centrum.cz

"Jé, já nevidím," pronese většina návštěvníků po tom, co vstoupí do prostoru kavárny Potmě. "To nevadí, já taky nevidím," odpovídá pohotově obsluha, která má odteď příchozího na starosti a pomáhá mu se v absolutní tmě orientovat.

Kavárna Potmě, která vznikla na podporu sbírky Světluška na pomoc nevidomým, se letos opět otevře na Ovocném trhu v Praze, a to zhruba v termínu od 10. do 24. června. "O dalších místech zatím jednáme, ale kavárna by měla v září nebo v říjnu fungovat také v pražské zoo a možná s ní na podzim zavítáme i do Ostravy," říká k letošnímu ročníku Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu, která projekt před čtyřmi roky rozjela. Inspirovala se tehdy výstavou v Hamburku Dialog ve tmě. Fungoval tam podobný projekt, díky němuž mohli vidoucí získat zkušenost lidí se zrakovým postižením.

"Náš projekt je ojedinělý především v tom, že celou kavárnu mají na starosti výhradně nevidomí, kteří nejen obsluhují, ale i připravují kávu. Tým každý rok částečně obměňujeme a noví spolupracovníci musejí projít poměrně intenzivní přípravou," přibližuje každoroční fungování kavárny Martina Kaderková.

Stejně jako v minulých ročnících se i letos chystají doprovodná hudební vystoupení. Už tradičně se bude konat uvnitř kavárny koncert Anety Langerové, která je patronkou projektu a jedno odpoledne bude také obsluhovat. O dalších aktérech hudebního programu se stále jedná, ale zatím to s˙největší pravděpodobností vypadá na účast Richarda Krajča a Jany Kirschner.

V kavárně, která se dosud otevřela třikrát v Praze a dvakrát na MFF v Karlových Varech, se už uvařilo celkem 10 674 teplých nápojů a navštívil ji přibližně stejný počet hostů. Když je kavárna otevřená, což bývá stylově od nevidím do nevidím (od 10 do 22 hodin), přijde si sem kávu vypít okolo dvou stovek lidí. Přispívají tak stokorunou na sbírku Světluška a na památku si kromě kromě hrníčku s˙logem odnesou také nevšední zkušenost.

"V kavárně Potmě se návštěvníci musí plně odevzdat do rukou obsluhy, musí jí důvěřovat stejně jako všude jinde musí nevidomí důvěřovat vidícím," popisuje jeden z˙hlavních benefitů kavárny Martina Kaderková. Přijďte si to letos také vyzkoušet.

Zahrada v kavárně


Bio Zahrada


Belgická 33, Praha

2
www.bio-zahrada.cz

Bio ZahradaKavárnu Bio Zahrada, kam se chodí na svačinku nebo i oběd a která funguje zároveň jako malý bioobchod, najdete v Belgické ulici v Praze na Vinohradech, nedaleko náměstí Míru. Kromě kávy a zákusků z Alrichova biopekařství tady nabízejí i každý den jinou polévku, slané quiche, sendviče nebo saláty. Neplatí ale, že by v nabídce kavárny a obchůdku byly výhradně potraviny s nálepkou bio.

"Na certifikaci bio netrvám, většinu toho, co prodávám, jsem sama vyzkoušela a mohu ručit za kvalitu. Obecně dávám přednost regionálním produktům před dováženými, ale máme i biopotraviny ze zahraničí," říká o svém sortimentu majitelka Vanda Švihlová.

Původně vystudovala archivnictví a nějakou dobu se tomuto oboru věnovala. Potom nastalo v jejím životě období, kdy zůstala v domácnosti. "Začala jsem se zajímat o to, z čeho vařím, jak co chutná, odkud potraviny pocházejí a co obsahují. Při nákupu jsem vynechávala supermarkety a stále víc surovin odebírala přímo od zemědělců. Když jsem pak přemýšlela, co budu v životě dělat dál, dostala jsem nápad otevřít si biokavárnu," přibližuje vznik konceptu Vanda Švihlová.

Začátky nebyly lehké, přece jen hrozilo, že si takto specifická kavárna nenajde dostatečnou klientelu. Zákazníků ale přibývalo a sortiment kavárny se také postupně rozrůstal o nejrůznější dobroty. Například dodavatelem vína je skupina vinařů, kteří si říkají Autentisté a zakládají si na tradičních výrobních postupech. V Bio Zahradě tak můžete ochutnat přirozená vína nejen z Moravy a Čech, ale také z různých koutů bývalé rakousko-uherské monarchie.

V září loňského roku začal v kavárně fungovat tzv. bedýnkový prodej. Znamená to, že si tu můžete každý týden objednat bedýnku nebo spíš tašku s různě namíchanou sezonní zeleninou a ovocem od biozemědělců a nechat si do balíčku přihodit i nějakou tu "bioflákotu", vejce nebo ovocné šťávy. Cena bedýnky se momentálně pohybuje od 200 do 400 Kč za 5 až 10 kg biozeleniny. Pokud se přidáte, budete
jedním z přibližně sedmdesáti zákazníků, kteří bedýnky v současnosti odebírají.

V kavárně je ale hlavní káva. Ta se v˙Bio Zahradě připravuje z jednodruhových káv i z espresso směsi z pražírny La Bohéme Café. "Ještě než jsem začala kavárnu provozovat, byla jsem velmi náročný zákazník. Dostala jsem se tehdy náhodou na degustaci pražírny La Bohéme Café, jejichž přístup si mě úplně získal. Když jsem později připravovala otevření kavárny, šla jsem na jistotu," říká o výběru
dodavatele Vanda Švihlová.

Šálek si můžete v kavárně vypít v˙přední části u baru nebo si ho nechat přinést do klidnější, zadní místnosti. Přiléhá k ní vnitrobloková zahrada, kam se kavárna přes léto rozšiřuje. Plány s prostorem za okny jsou ale daleko velkorysejší. "Chtěli bychom zahradu postupně upravovat, aby z ní bylo tak útulné místo, jako je náš interiér," plánuje Vanda Švihlová.



Nešťastné piccolo



V názvosloví kávy panují stále nejasnosti, takže je v Čechách běžné objednat si piccolo, ačkoliv se tento pojem nikde ve světě neužívá. Standardně se totiž servíruje espresso, případně jeho "odvozeniny".
Espresso na přípravu espressa se používá 7 g kávy, která se stlačí pod tlakem 9 barů, přelije se horkou vodou (cca 90 °C) a vznikne nápoj o objemu 25 až 35 ml. Káva by měla být kvalitní a čerstvě upražená.
Ristretto připravuje se stejným způsobem jako espresso, ale přelévá se menším množstvím vody, od 15 do 25 ml.
Lungo sedmigramová porce kávy se přelévá množstvím vody mezi 35 a 45ml.

Na tom, jakým množstvím vody se káva přelije a jak dlouho příprava šálku trvá, chuť kávy závisí. Podle toho totiž dostanete kávu s menší či větší dávkou kofeinu a s různou chutí. Například ristretto je výrazně kyselejší, protože si zachovalo větší poměr olejů vůči vodě. Caffé lungo je zase více hořké. Cappuccino a caffé latté jsou kávy s přidaným mlékem a mléčnou pěnou.

Zdroj: Dům kávy



SCIENCE CAFÉ



Pokud na programu některé z kaváren ve vašem městě uvidíte debatní večer se Science Café, nenechte si ho ujít. Začíná vždy vystoupením jednoho či dvou vědců, kteří krátce pohovoří na téma ze svého oboru. V neformální atmosféře kavárny nad šálkem kávy či sklenice vína pak máte jedinečnou příležitost zeptat se vědeckých kapacit i na to, co považujete za banální. Diskuse trvá podle zájmu publika jednu až dvě hodiny.

V některých městech jsou pořady Science Café pravidelné, například v Praze se konají v kavárně Potrvá vždy druhé úterý v měsíci, v Českých Budějovicích na ně můžete zajít do Galerie Měsíc ve dne každou druhou středu v měsíci. Nejbližší setkání na zajímavé téma Volba partnera: předehra k dobrému sexu, tu proběhne v úterý 20. dubna. První brněnské Science Café se koná ve středu 7. dubna od 18.30 hodin v Klubu cestovatelů (Veleslavínova 14). Tématem prvního večera bude úžasné divadlo fyziky. Projekt, který úspěšně probíhá v zahraničí, pořádá v České republice občanské sdružení Otevíráme.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Tereza Hromádková, Milan Rokos
31.03.2010 - 08:34:52



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 6 je
 

KÁVA, ČAJ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

27.05.2009 - Tip na víkend: Prague Food Festival

Přestavte si, že sedíte v rozkvetlém parku, na jedné straně ...

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.