GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » KÁVA, ČAJ

Němci vyměřili pokutu 4mld za kartel firmám Tchibo, Melitta a Dallmayr

 

profesionání preso na kávuNěmecký kartelový úřad vyměřil pokutu v úhrnné výši 159,5 milionu eur (asi 4,2 miliardy Kč) společnostem Tchibo, Melitta a Dallmayr. Firmy se prý domlouvaly na cenách pražené kávy, a to minimálně od začátku roku 2000. Firmy mají právo se proti verdiktu úřadu odvolat, informovala dnes agentura Reuters.
    Zástupci ani jedné z firem se zatím k pokutě nevyjádřili. Není tedy jasné, zda se odvolají, či nikoli. Akcie těchto firem se neobchodují na burze, takže tyto podniky nemají velkou informační povinnost.
    Spolupráce mezi pokutovanými podniky spočívala podle úřadu v tom, že firmy konzultovaly rozsah, načasování i formu oznamování plánovaného zvýšení cen. Tím prý poškozovaly zájmy spotřebitelů, protože obchodníci většinou oznámené zdražování okamžitě promítli do cen pro spotřebitele.
    Jen v letech 2004 a 2005 se ceny obyčejného balíčku pražené kávy o hmotnosti 500 gramů zvýšily asi o 1,20 eura (v dnešním kurzu asi 32 Kč), upozornil úřad.
    Úřad nesdělil, jak pokutu mezi firmy rozdělil. Uvedl pouze, že potrestal v souvislosti s touto kauzou i šest lidí, kteří musejí celkem zaplatit 500.000 eur (asi 13,2 milionu Kč).

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
22.12.2009 - 09:18:05



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 7 je
 

KÁVA, ČAJ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.