GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Salátové dressingy, bylinky a koření

 

foto: Flickr.comListový salát, čerstvá zelenina, dressing a jídlo je hotové. V dnešní době se hotové dressingy těší stále větší oblibě. V následujícím článku vám přinášíme přehled trendů, výroby a možností prodeje těchto výrobků. Cenné informace určitě uvítáte v době, než začne ta pravá salátová sezona.

 

Čerstvě připravované saláty jsou oblíbené u mnoha spotřebitelů a žádané po celý rok. Zejména v dnešní době, kdy mnoho lidí dbá na zdravou výživu a wellnes, jsou lahodné saláty často v denním jídelníčku nezbytností - ať už jako příloha, snack nebo hlavní chod. Především v létě mají spotřebitelé chuť na lehké pokrmy. Ale ruku na srdce: co by byl ten nejčerstvější salát nebo ta nejkřupavější syrová zelenina bez vhodného dressingu? Teprve s ním dostávají přísady ten správný šmrnc. Ale abychom dressing dělali sami? Ne, děkuji, řekne si hodně lidí, kterým se buď samotným do výroby nechce, nebo jsou při přípravě nejistí. Mnoho zákazníků všech věkových skupin raději sáhne k hotovým dressingům, u kterých si mohou být jistí, že se povedou. Proto mají tyto výrobky v obchodě již dlouho své pevné místo. Co se týká dressingů, mají spotřebitelé stejné požadavky jako u jiných hotových produktů: pestré, s rychlou přípravou nebo již připravené ke spotřebě, vyráběné pokud možno "přirozeně", zdravé, s malým množstvím kalorií a jednoduše dávkovatelné, to jsou plusové body.

Výrobci dressingů nabízejí takzvané tekuté a suché varianty. Kdo to chce mít obzvláště jednoduché, sáhne po tekutém salátovém dressingu. Suché salátové dressingy jsou nabízeny v sáčcích. Obsah se podle návodu smíchá s olejem a vodou a poté přidá do salátu.



Tekuté a suché dressingy



Základem tekutých dressingů jsou podle dané receptury pitná voda, jogurt, vysoce kvalitní rostlinné oleje a vybrané druhy octa. Škrob zajišťuje, že je produkt schopen se dobře vázat. Cukr, sůl a mléčné suroviny jsou kromě toho důležité pro chuť. Dále se přidávají různé druhy sušené zeleniny, bylinek a koření. Všechny přísady se naváží v předepsaném poměru. Z vody, octa a oleje se nejprve vyrobí emulze. To znamená, že tyto tři přísady se smísí s emulgující přísadou tak, aby se ani později nemohly oddělit. Jinak by se usazovaly ve vrstvách. Poté se přidají další suroviny ve zvláštních, k tomuto účelu koncipovaných míchacích strojích.

Nyní se tekutý dressing podrobí tepelnému zpracování. Přitom se hmota na krátkou dobu, podle varianty resp. složení receptury, zahřeje na cca 60 až 90 °C, takže jsou zničeny určité zárodky, a dressing tak má delší trvanlivost. Tento pasterizační postup probíhá podobně jako při výrobě jablečného džusu. Poté se hotová směs při dodržení hygienických podmínek stáčí do plastových resp. skleněných lahví nebo kelímků, ty se uzavřou a zabalí. Pro obchod činí zbývající doba trvanlivosti tekutých dressingů v lahvích šest měsíců a v kelímcích měsíce tři.



Klasika: bylinky v olivovém oleji.



U tekutých dressingů jsou aktuální především uzavíratelné obaly, neboť tak s nimi může spotřebitel lépe manipulovat a lépe je dávkovat, a obsah je po delší dobu trvanlivý. Menší balení jsou vhodná především pro jednočlenné domácnosti. Spotřebitel by měl načaté lahve skladovat v lednici a obsah spotřebovat během čtyř týdnů.

U suchých dressingů používá výrobce rovněž pečlivě vybrané, sušené bylinky a koření, jakož i kuchyňskou sůl, cukr, mléčné prvky, okyselovací prostředky a rostlinný olej. Šetrné zpracování všech komponent je i zde ze všeho nejdůležitější. K výrobě se veškeré přísady naváží a smísí v míchacích strojích. Poté se suchá hmota plní do sáčků a balí do multibalení. Suché salátové dressingy mají pro obchod zbývající dobu trvanlivosti pět měsíců. Oblíbené jsou v současné době sezonní příchutě, jako letní bylinky.

Mnoho produktů - tekutých i suchých - se vyrábí bez přídavných látek k zesílení chuti, barviv a látek konzervačních. Tak výrobci vycházejí vstříc požadavkům spotřebitelů na pokud možno přirozeně vyráběné produkty. U obou výrobních postupů se přísady zpracovávají tak, že aroma sušených bylinek a zeleniny zůstává zachováno.



Šetrné sušení



Sušení je nepřirozenějším a nejstarším způsobem k udržení trvanlivosti potravin. Všechny bylinky se podle definovaných kritérií kvality šetrně konzervují pomocí různých sušicích postupů. K nejobvyklejším postupům v oblasti sušených výrobků patří sušení vzduchem a mrazem. Přitom se suroviny různými způsoby zbavují vody. Tak ztrácejí až 90 % své hmotnosti. To, který způsob připadá do úvahy, závisí v první řadě na účelu použití a na senzorických vlastnostech bylinek a koření. Podle suroviny se sušení provádí při určité teplotě, rychlosti větru a vlhkosti vzduchu. Kořenicí byliny se například suší při nízkých teplotách, to znamená maximálně při 50 °C, kuchyňské byliny naopak při teplotách nad 100 °C.



reklama:


Typy pro přepravu a skladování



Co se týká skladování a přepravy, nekladou suché a tekuté salátové dressingy žádné zvláštní požadavky na chladicí řetězec. Tyto produkty musejí být skladovány a přepravovány v suchu a při pokojové teplotě od +7 °C do +25 °C. Salátové dressingy, které musejí být chlazeny, nejsou trvanlivé tak dlouho jako varianty popsané výše. Proto je třeba datum minimální trvanlivosti u těchto produktů častěji kontrolovat. U všech výrobků samozřejmě platí princip "first in first out". Neboť spotřebitelé požadují pestrost jídelníčku a rádi také zkouší nové příchutě, je vhodné mít k dispozici široký sortiment tekutých a suchých salátových dressingů.

 

Základní druhy dressingů



- Italský typ: petrželka, tymián, bazalka, oregano, šalvěj

- Francouzský typ: petrželka, pažitka, kerblík, kopr, libeček

- Řecký typ: petrželka, oregano, rozmarýn

- Toskánský typ: oregano, tymián

- Jarní bylinky: kerblík, petrželka, kopr, pažitka, libeček

- Letní bylinky: petrželka, citronový tymián, pažitka, tymián


KOPR:
sladce kořeněný a svěží, dobře se hodí k okurkám

PAŽITKA:
chutná ostře a po cibuli, do dressingů oblíbená

ROZMARÝN:
intenzivně kořeněný, s pryskyřičným hořkým odstínem

PETRŽELKA:
sladce kořeněná, oblíbená přísada do salátových dressingů

BAZALKA:
svěží a pepřová, ideálně se hodí k rajčatům

MAJORÁNKA:
součást "italských bylin" Tymián: jemně hořká příchuť

OREGANO:
kořeněné a trochu pepřové, patří k typickým italským bylinám

ŠALVĚJ:
lehce hořká příchuť

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: foto: Flickr.com
17.03.2010 - 09:48:12



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 10 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.