Ústřice, oblíbená pochoutka v Irsku, Holandsku a Francii, si našla své milovníky i v ČR. Celková spotřeba však není příliš vysoká a za posledních 15 let roste jejich prodej jen pomalu. I přesto se uskuteční v sobotu 27. března na Staroměstském náměstí v Praze již 9. ročník mistrovství ČR v otevírání ústřic. Organizátorem soutěže je Pražský kulinářský institut a partnerem společnost Makro Cash & Carry ČR, která je zároveň hlavním dodavatelem ústřic pro soutěž.
„Ústřice se v ČR zabydlely, ale jejich prodej a konzumace zůstává dlouhodobě stejná a tvoří celkově pouze necelé procento prodejů ryb a mořských plodů. V loňském roce dokonce prodej ústřic mírně poklesl, naproti tomu například kategorie čerstvých ryb výrazně vzrostla o 30 %. Na růstu kategorie čerstvých ryb se významně projevují jak kuchařské tréninky organizované společností Makro, tak i televizní kuchařské show, které mají velký dopad na naše zákazníky," uvádí Bernard Schaut, nákupčí ryb společnosti Makro. Prodej ústřic v České republice Češi na svém stole nejčastěji vidí ústřici obrovskou, jejíž konzumace představuje více než 99 % případů. Podle údajů společnosti Makro, která představuje největšího prodejce ústřic v České republice, pochází 80 % ústřic na českém trhu z Francie a zbývajících 20 % se dováží z Nizozemí. Téměř polovinu nákupů tvoří české restaurace, především z větších měst, které tuto pochoutku svým hostům nabízejí. Vítěz soutěže pojede do Irska, Makro bude mít svůj soutěžní tým Letošní klání proběhne poprvé podle mezinárodních pravidel - soutěžící budou otevírat na čas 30 ks ústřic a nově se budou otevírat ústřice typu Belon. V soutěži se může letos utkat maximálně 30 účastníků a za každou gastronomickou provozovnu mohou soutěžit maximálně 2 zástupci. Svůj tým bude mít i partner soutěže - velkoobchodní společnost MAKRO Cash & Carry ČR, kterou bude zastupovat Stanislav Zukal a Robert Romaniuk. Výherce národního kola bude v září 2010 vyslán, aby reprezentoval Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway. Letenky a ubytování jsou hrazeny organizátorem. Hlavním rozhodčím soutěže je rodilý Ir a trojnásobný mistr světa v otevírání ústřic pan Vincent Graham, pocházející z Galway. Na soutěži se představí i Václav Frič, pětinásobný mistr ČR v otevírání ústřic a obhájce loňského vítězství.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
23.03.2010 - 14:15:58
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...