GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

 Ústřice jsou v ČR stále spíše záležitostí gurmánů

 

Ústřice, oblíbená pochoutka v Irsku, Holandsku a Francii, si našla své milovníky i v ČR. Celková spotřeba však není příliš vysoká a za posledních 15 let roste jejich prodej jen pomalu. I přesto se uskuteční v sobotu 27. března na Staroměstském náměstí v Praze již 9. ročník mistrovství ČR v otevírání ústřic. Organizátorem soutěže je Pražský kulinářský institut a partnerem společnost Makro Cash & Carry ČR, která je zároveň hlavním dodavatelem ústřic pro soutěž.

 

Ústřice jsou v ČR stále spíše záležitostí gurmánů

 

 „Ústřice se v ČR zabydlely, ale jejich prodej a konzumace zůstává dlouhodobě stejná a tvoří celkově pouze necelé procento prodejů ryb a mořských plodů. V loňském roce dokonce prodej ústřic mírně poklesl, naproti tomu například kategorie čerstvých ryb výrazně vzrostla o 30 %. Na růstu kategorie čerstvých ryb se významně projevují jak kuchařské tréninky organizované společností Makro, tak i televizní kuchařské show, které mají velký dopad na naše zákazníky," uvádí Bernard Schaut, nákupčí ryb společnosti Makro. Prodej ústřic v České republice Češi na svém stole nejčastěji vidí ústřici obrovskou, jejíž konzumace představuje více než 99 % případů. Podle údajů společnosti Makro, která představuje největšího prodejce ústřic v České republice, pochází 80 % ústřic na českém trhu z Francie a zbývajících 20 % se dováží z Nizozemí. Téměř polovinu nákupů tvoří české restaurace, především z větších měst, které tuto pochoutku svým hostům nabízejí. Vítěz soutěže pojede do Irska, Makro bude mít svůj soutěžní tým Letošní klání proběhne poprvé podle mezinárodních pravidel - soutěžící budou otevírat na čas 30 ks ústřic a nově se budou otevírat ústřice typu Belon. V soutěži se může letos utkat maximálně 30 účastníků a za každou gastronomickou provozovnu mohou soutěžit maximálně 2 zástupci. Svůj tým bude mít i partner soutěže - velkoobchodní společnost MAKRO Cash & Carry ČR, kterou bude zastupovat Stanislav Zukal a Robert Romaniuk. Výherce národního kola bude v září 2010 vyslán, aby reprezentoval Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway. Letenky a ubytování jsou hrazeny organizátorem. Hlavním rozhodčím soutěže je rodilý Ir a trojnásobný mistr světa v otevírání ústřic pan Vincent Graham, pocházející z Galway. Na soutěži se představí i Václav Frič, pětinásobný mistr ČR v otevírání ústřic a obhájce loňského vítězství.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

23.03.2010 - 14:15:58



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 3 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.