GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Sladký zeměpis

 

 

Sladky zemepis, foto: flickr.comUniverzální recept na cheesecake neexistuje. Tento dezert může být pečený i nepečený, z tvarohu nebo ricotty a ochutit se dá desítkami druhů ovoce.


Konkrétní podoba cheesecaku se liší podle kontinentu či regionu.


Je to trochu paradox. Cheesecake většina lidí považuje za moderní severoamerický dezert, jeho kořeny však sahají na začátek našeho letopočtu do středomoří. První dochované zmínky o jeho existenci nalezneme již ve starém Řecku a Římě.


Když se cheesecake pokusíte zařadit do nějaké kategorie sladkého, narazíte na dilema: někteří jej považují za dort, jiní za koláč. On sám se ze své podstaty nevzpírá definici ani jednoho.


Léta existence a nejasné ukotvení tohoto dezertu jsou nejlepším základem pro to, aby měl nesčetné množství podob. Jedna kanonizovaná receptura na cheesecake zkrátka neexistuje. Stačí vzít v úvahu, že cheesecake může být pečený i nepečený. Jeho základ se dělá ze dvou různých druhů těsta, ale také z drti sušenek a másla. Náplň se dá připravit z tvarohu, italské ricotty, jenže i z čerstvého kozího sýra. Nemluvě o různých přísadách a ovoci, které výslednou podobu cheesecaku dále ovlivňují.


Když dáte dohromady větší množství receptů, vyvstává vám před očima plasticky svět podle cheesecaku: jakýsi sladký zeměpis. Zatímco ve střední Evropě, kde je tento koláč populární hlavně v Německu a Polsku, musí být náplň tvarohová, pro Italy je samozřejmostí ricotta a Američané či Kanaďané zase přísahají na krémový sýr.


U Severoameričanů se skoro s jistotou setkáte s cheesecakem pečeným, britské či irské hospodyňky se spokojí s tím, že jej nechají proležet v lednici. A na některých místech starého kontinentu se připravuje ve vodní lázni.


Ještě podrobnější mapu poskytnou další suroviny. Newyorský recept si zakládá na jahodách - ať už v podobě omáčky, jíž se koláč přelévá, nebo celých jahod ukrytých v náplni. Na Floridě milují jeho citrusovou verzi. V Brazílii je nesmírně populární cheesecake s vrstvou guavové marmelády, Japonci zase tvaroh ochucují zeleným čajem. Ve Spojeném království obvykle narazíte na cheesecake korunovaný červeným ovocem: malinami, jahodami či višněmi.


Všechna pravidla mají výjimky, a tak i cheesecake má geograficky rozvolněné a přitom velmi populární varianty. Třeba ten borůvkový má na Facebooku fanouškovskou stránku s více než 66 tisíci příznivci, podle téhle sociální sítě je tedy dvanáctkrát populárnější než jahodový s pouhými 4500 fanoušky. Mezi příznivci borůvkového najdete Pakistánce, Holanďany, Texasany i Thajce, kteří se navzájem vyznávají ze své sladké vášně a přidávají na stránku recepty a fotografie borůvkových cheesecaků, které sami upekli.


Osobně mám pro tuhle variantu slabost taky, už proto, že borůvky mi zůstanou v mrazáku vždycky až do konce zimy a kombinace horké ovocné omáčky s jemným tvarohovým koláčem je jednoduše neodolatelná.


Pokud můžete borůvky k cheesecaku vybírat, vždycky sáhněte po brusnici borůvce, která u nás roste ve volné přírodě. Její plody jsou sice drobnější, než ty z keříčků uměle pěstovaných borůvek kanadských, na přípravu sladké omáčky se však hodí mnohem lépe, neboť obsahují menší množství vody a jsou aromatičtější. Svoji chuť a vůni neztrácejí, ani když je zmrazíte.


Když se tento víkend modré kuličky vypravíte sbírat pod hřeben Krkonoš nebo Jeseníků, kde jejich sezona díky vyšší nadmořské výšce trvá nejdéle, stihnete ještě menší zásobu obstarat.


Cheescake s borůvkovou omáčkou


(rozpis na 1 dortovou formu)


200 g máslových sušenek
100 g másla
500 g tvarohu nebo ricotty
2 citrony
3 žloutky
2 lžíce dětské krupičky
1 hrnek borůvek
1/8 hrnku cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu


Sušenky rozdrtíme na kousíčky a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Důkladně spojíme.


Dortovou formu vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Sušenkovou směs přesuneme na dno formy a vytvoříme z ní souvislou vrstvu na dně, kterou lžičkou upěchujeme.


Tvaroh, žloutky, krupičku, kůru ze dvou citronů a tři lžíce citronové šťávy smícháme a dvě minuty v míse prošleháváme. Potom vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Necháme péct asi čtyřicet minut. Koláč je hotový, když se tvarohová náplň začne odtahovat od formy a na dotek je pevná. Necháme vychladnout.


Než cheesecake vychladne, připravíme borůvkovou omáčku. Do rendlíku vložíme škrob, lžičku zbylé citronové šťávy a trochu vody. Rozmícháme a pak přidáme borůvky. Na středním plameni necháme probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Pak přidáme cukr. Horkou omáčkou poléváme cheescake a servírujeme.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com
09.09.2011 - 10:03:21

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.