GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Pražská bistronomie

 

 

ilustracni fotoMalá autentická bistra mění svou podobu a čím dál tím častěji se v nich můžete setkat s vysokou gastronomií. Pořád ovšem nabízejí jen pár míst k sezení a rodinnou atmosféru.


V Nerudově ulici nedávno otevřeli bistro Metropolitan. V interiéru, evokujícím staré francouzské kavárny s malými stolky, nabízejí přes poledne jídla mezinárodní kuchyně. "Na jídelním lístku máme například variaci sladkovodních ryb na polníčkovém salátku, rajčatovém tartaru a blanšírovaném květáku s koprovým dresinkem," popisuje manažer restaurace Jakub Dosoudil. Večer se bistro promění v malou restauraci, kde se podává vysoká gastronomie v romantickém interiéru.


V jednom z nejmenších bister v Praze, které sídlí v podlouhlé místnosti secesního domu v Jungmannově ulici, vládne neustále čilý ruch. Před dvěma roky tady parta nadšených gurmánů otevřela bistro jako vystřižené z filmů 70. let. Po levé straně dlouhý pult z neopracovaného dřeva s nabídkou právě uvařených pokrmů a po pravé dva stoly z téhož materiálu s barovými židlemi. Na konci dlouhé nudle malá kuchyň oddělená od hostů jen pultíkem pro obsluhu. "Marně sháníme větší prostor. Zatím jsme pořád zde," říká majitel Home Kitchen Miroslav Strakoš. Nabídka jídel se v bistru mění každý den, podle toho, co zrovna přivezou za zeleninu. V dalším oblíbeném podniku, Alex bistru na rohu Karlova náměstí a Ječné ulice, připravují velké změny. "Budeme mít menší menu a zaměříme se na vyšší moderní gastronomii. Nabídneme více specialit z ryb, mas i pasty," říká majitel bistra Alex Alexandro Burlendi.

 

Bistra mohou být zároveň kanceláře


Pro šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka jsou bistra léta trvající rodinné podniky, kam chodí se svými kamarády na panáka, sklenku vína nebo na třeba šneky.


V Praze jsou bistra čím dál oblíbenější. Jak chápete jejich pozici na trhu?


Určitě má bistro v Praze svoje místo. Jejich majitelé nebudou superzávratní boháči. Naopak patří k ojedinělým ostrůvkům nadšenců a velkých srdcařů a mnohdy i amatérů. Což neříkám s pohrdáním, ale naopak. Já říkám, že jeden nadržený amatér je více než deset znuděných profesionálů. Pro mě je bistro místo, kam ráno zajdu na své první kafe, croissant nebo teplou bagetu. Jdu tam prostě za přátelskou atmosférou.


Některá bistra obměňují svá menu a jdou směrem k vyšší gastronomii. Myslíte si, že dokážou udržet rozumné ceny?


Podle mě ano, tedy restaurace, které pochopily systém, že kvalitnější věci se nemusí tolik kuchařsky opracovávat. Mnoho podniků to zatím nechápe. Uvidíme, jak se jim to podaří. Ovšem i takovéto minihospody si dokážou udržet své hosty pouze zvyšováním kvality jídla.


Mají malá bistra potenciál odlákat zákazníky od velkých fastfoodových řetězců?


Fastfood v této zemi asociuje hamburgery, KFC, Burger King, McDonalds, a tím to končí. Ve světě to ovšem dávno neplatí. Vznikají řetězce fastfoodů, které jsou dokonale vymyšlené s nabídkou skvělých čerstvých jídel. Bistra ovšem nabízejí něco jiného. Pro kravaťáky totiž bistro může být zároveň i jejich kanceláří a to fastfood být nemůže.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Bedřich Kratochvíl
11.10.2011 - 08:55:31

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.