GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.10.2018, svátek má Brigita
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Podzimní ústřicování

 

 

ilustracni fotoS příchodem podzimních a zimních měsíců nastala gourmety netrpělivě očekávaná sezona mušlí, která potěší především milovníky slávek, hřebenatek a zejména ústřic.


V Praze se na tyto mlže specializuje několik podniků. Jednou z nejlepších restaurací, kde si ústřice můžete se sklenkou pravého šampaňského vychutnat, je belgická restaurace Les Moules. Už Římskými císaři oblíbené a zlatem ceněné ústřice podává například i kavárna a restaurace Café Savoy, restaurace Monarch v Kolkovně, Zdeneks Oyster Bar či francouzská brasserie La Gare, která nabízí ústřice s mletým pepřem nebo omáčkou z červeného octa a šalotkou.


Ústřice mají podle šéfkuchařů správnou chuť jen v měsících, které ve francouzském kalendáři obsahují "r", to znamená od září do dubna. "V těchto měsících je moře nejchladnější a ústřice nejlepší, protože obsahují málo nedobrého tuku," vysvětlil šéfkuchař restaurace Amade Radek Šubrt. Konzumace ústřic, má podle některých lidí i afrodiziakální účinky. Své o tom nejspíše věděl i slavný milovník Giacomo Casanova, který si údajně k snídani dopřával až padesát syrových ústřic. Koneckonců v Nizozemí je ústřice považována za symbol lásky. Vědecky je prokázáno, že ústřice obsahuje velké množství zinku, který může léčit neplodnost mužů i žen.


Ústřice je navíc velmi dobře stravitelná potravina, která působí jako lék a může pomoci proti anémii, nebo nemocem zažívacím, střevním a jaterním. Snad jediné nebezpečí, při konzumaci ústřic hrozí při jejich otevírání. Uvádí se, že se při dobývání lahodného masa z mušle zraní asi 2500 lidí ročně. "Člověk, který chce ústřici otevřít, musí umět správně říznout. Nesmí ústřici poničit. Zároveň potřebuje velkou, brutální sílu," řekl šéfkuchař restaurace Les Moules Vladimír Honzák. Ústřici si podle šéfkuchařů nejlépe vychutnáte přímo z ulity lehkým srknutím, takzvaným Jidášovým polibkem. Živou ústřici omráčíte kapkou citronu, můžete popepřit a šup s ní do pusy.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Bedřich Kratochvíl
25.10.2011 - 09:25:27

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.