GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 17.07.2018, svátek má Martina
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Zavinuté lišky

 

 

ilustracni fotoSmetana se hodí k houbám obecně, v kombinaci s liškami je však nepřekonatelná. Nezáleží na tom, zda uděláte "bílou" omáčku či polévku, jaké se tradičně vaří v Beskydech, nebo lišky s trochou smetany podusíte a zamotáte do palačinek.


Od července až do listopadu v borovicových, smrkových i bukových lesích raší okrově žluté lišky. Na jejich prohnuté klobouky většinou narazíte ve shlucích, houby se přichylují jedna ke druhé jako hejno, a i proto, nejen kvůli barvě, se jim na východě republiky říká kuřátka.


Lišky každý rok rostou na stejných pláccích, takže pokud jedno nebo dvě taková místa znáte, stačí pár výletů, a máte dostatek zásob nejen na okamžitou spotřebu, ale i na zimu. Lišky však není úplně snadné uchovat - tradičním metodám jako sušení nebo mrazení se ze svojí podstaty vzpírají. Když syrové očištěné lišky zmrazíte, bývají po rozmrazení často hořké. Sušené zase zůstávají tuhé, i když je důkladně namočíte a povaříte.


Přesto se lišek mimo sezonu člověk nemusí vzdávat úplně. Pokud je chcete sušit, podrťte je na prášek a používejte jako koření. A k mrazení zase stačí podusit na másle a dát do mrazničky jako polotovar. Pokud je nebudete chtít k vaření, ale jako chuťovku, tak je prostě naložte do octového nálevu s křenem a bobkovým listem. Díky tomu, že takto lišky vydrží dlouhé měsíce, mi je rodiče na cestu do Prahy dávají spolu s višňovým džemem a jinými domácími dobrotami ještě na jaře.


Lišky patří v naší rodině k nejoblíbenějším houbám. Zatímco z bedel děláme řízky a z hříbků smaženice, lišky máma vždycky připravovala jako náplň do omelet. Pamatuji si je jako takovou prchavou slast, která se každý podzim na jazyce jenom mihla. Dělávaly se nejvýš dvakrát třikrát za sezonu, vždycky, když jsme se vrátili z výpravy do hor na severovýchodě Česka nebo kopců za Olomoucí.


Omelety a nakládané lišky ale rozhodně nebyly jediným způsobem, jak jsme lišky zpracovávali. Babička vařívala podle receptu paní Kupcové z beskydského Grúně bílou liškovou omáčku nebo polévku, které byly protipólem té hnědé hříbkové.


Nejvíc lišek jsme vždycky přiváželi z moravsko-slovenského pomezí. Jak jsem se později od mykologů dozvěděla, lišky potřebují k životu čisté životní prostředí a úbočí Javorníků nebo Vizovických vrchů byla dostatečně vzdálená od znečišťujících fabrik. To, že lišky dnes najdete v pražské Šárce nebo na Točné, je podle odborníků přirozeným důkazem toho, že životní prostředí v okolí hlavního města se postupně lepší.


Když se někomu nechce vydávat do lesa, najde lišky pohodlně na farmářských trzích, touto dobou je mají i v některých supermarketech. Zatím to bohužel nejsou tak výstavní kusy, jaké mívají v sezoně ve Vídni na Naschmarktu nebo na pařížských trzích, třeba mém oblíbeném na Rue de Grenelle.


Snad i lepší nabídka hub způsobuje, že pro Francouze i naše sousedy, Rakušany, jsou oranžové kloboučky lišek na podzim nezbytnou součástí opulentních nedělních obědů. Pařížané o nich říkají, že dokážou chuť masitých pokrmů pozvednout až k nebeským výšinám. Libozvučná slůvka Chanterelle a Pfifferling, která lišku ve francouzštině a němčině označují, najdete na podzim na jídelních lístcích přiřazena ke šťavnatým steakům z hovězího. Jejich jemné meruňkové aroma, jímž vynikají, dokresluje také méně výrazné telecí a neztratí se ani v dlouho dušeném ragú.


Česko ještě každoroční liškománii nepropadá hromadně, zdá se však, že jejich kouzlu podléhá rok od roku více labužníků. Vždyť nakonec pronikly už i do tradičních tuzemských receptů, jako je hovězí guláš.


Palačinky s liškami


(rozpis pro 4 osoby)


400 g lišek
150?g hladké mouky
1 l mléka
3 vejce
3 lžíce másla
2 stroužky česneku, rozdrcené
3 lžíce smetany
olivový olej, špetka soli, pepř
hrst pažitky nasekané najemno


V rendlíku rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje, vhodíme dva rozetřené stroužky česneku a pažitku.
Přidáme očištěné lišky a opékáme, dokud nezačnou vonět. Když se šťáva vysmaží, podlijeme trochou horké vody a dusíme asi čtvrt hodiny. Když houby změknou, přidáme smetanu, osolíme a opepříme.


Než se lišky podusí, připravíme palačinky. Z hladké mouky, mléka, vajec a špetky soli ušleháme těsto.


Rozehřejeme pánev s trochou oleje. Pak naběračkou vlijeme trochu těstíčka do pánve a krouživým pohybem je necháme rozlít po celé pánvi. Asi po dvou minutách palačinku obrátíme a osmažíme i z druhé strany.


Opakujeme, dokud těsto nespotřebujeme.


Do palačinek zavineme náplň z lišek a podáváme.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
27.10.2011 - 16:51:33

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.