GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Jan Davídek a Regionální tým Praha získali bronzovou medaili na mezinárodní kulinářské soutěži Gourmet Seafood Challenge 2011 v Thajsku

 

 

 

 

trp_gourmet_seafood_challenge_thajsko_2011Šéfkuchař společnosti Unilever, divize Food Solutions pro Českou republiku a manažer Regionálního týmu Praha Asociace kuchařů a cukrářů ČR (dále jen RTP) Jan Davídek podnikl v průběhu srpna se svým týmem kuchařů RTP již podruhé výlet na asijský kontinent, aby se zúčastnili prestižní mezinárodní soutěže Pattaya City Culinary Cup v exotickém Thajsku. Pravidla thajských kuchařských klání jsou ve srovnání s propozicemi ostatních světových soutěží značně odlišná a nejinak tomu bylo i u srpnové soutěže, která se odehrála v rámci veletrhu Pattaya Food & Hoteliers Expo´ 11 a zahrnovala 18 vyhlášených klání. Pražský tým se zúčastnil hlavní soutěže s názvem Gourmet Seafood Challenge a v hlavní kategorii „The Buffet" bojoval o prvenství s dalšími čtrnácti týmy z deseti zemí světa, z nichž některé byly národní týmy daných zemí. Mezi hlavní favority na vítězství rozhodně patřily národní týmy Singapuru, Hongkongu nebo Malajsie, ale i tentokrát čeští kulinářští odborníci z RTP v silné konkurenci dokázali, že se ve světě vysoké gastronomie rozhodně neztratí a pro Českou republiku získali skvělou bronzovou medaili.

 

Soutěžní disciplína spočívala v přípravě bufetového menu během časového limitu. Úkolem týmu bylo připravit 20 porcí od každého pokrmu, 1 moderní salát, 1 studený předkrm, 1 teplou polévku, 2 odlišné druhy tapas, 1 druh hlavního jídla, 1 druh hlavního jídla, které musí obsahovat 50 % thajské jasmínové rýže, 1 druh hlavního jídla pro vegetariány, 2 odlišné dezerty a 1 dort, který musí obsahovat 30 % thajského ovoce. Všechny týmy měly k dispozici stejné suroviny, stejnou kuchyň a stejný inventář k servírování.  

 

Jak už z názvu vyplývá, soutěž byla zaměřena na mořské ryby a plody a další slanovodní živočichy. Po zkušenostech z předchozí účasti opustili Češi ideu úpravy surovin v národním duchu a připravili soutěžní menu v asijském duchu, což se ukázalo jako trefa do černého. Přestože hodnotící komise byla složena z komisařů pocházejících z celého světa (Australan, Francouz, Švýcar, Malajsijec, atd.), důraz byl kladen na chuťové variace navazující na asijskou tradici. Protože se některé povinné suroviny v naší národní kuchyni nikdy neobjevily a pro většinu českých kuchařů jsou naprosto neznámé, měsíce před odjezdem sháněl manažer Regionálního týmu Praha Jan Davídek všechny dostupné informace o  nebo třeba o Horseshoe Crab (hrotnáč).

 

 

menuVše z moře výhradně živé

 

Soutěžní pravidla již na počátku striktně určila devět nutných surovin a to včetně hmotnosti, jež se musely v plném rozsahu použít. S výjimkou jasmínové rýže se jednalo výhradně o čerstvé ryby a mořské plody. K povinné devítce pak přibyly takzvané surovinové koše obsahující jak například místní ovoce a zeleninu, tak bylinky, koření nebo třeba parmazán - dohromady 96 položek. Výhradně z těchto 107 surovin musely týmy v časovém limitu pět hodin (včetně přejímky studia a výběru surovin) uvařit zmiňované soutěžní bufetové menu pro 20 osob.

 

 

Utajená ingredience

 

Každý den soutěžily čtyři týmy z celkových patnácti. Pro oživení soutěže pořadatelé určili každý den jinou, tajnou, leč povinnou surovinu, jež musela být zakomponována do vegetariánského hlavního chodu. V poslední soutěžní den, ve kterém vařily dva thajské regionální týmy, nároďák z Hongkongu a pražské družstvo, se jí stal thajský baby lilek.

 

Pětice kuchařů ve složení: Jan Davídek, Lucie Průšová, Antonín Bradáč, Martin Liška a Milan Macháček bojovala proto těm nejlepším. Veškeré dění v plně vybavených kuchařských studiích sledovala po celou dobu přípravy technická jury. Jednotná výzdoba bufetových stolů byla doplněna jednotným servisem, takže byly eliminovány pokusy o odvedení pozornosti na jiné záležitosti než právě soutěžní pokrmy. Po uplynutí časového limitu byly ke stolům jednotlivých týmů přizvání degustační komisaři, kteří za pouhou půlhodinu museli ohodnotit soutěžní pokrmy. Pak byl bufet otevřen návštěvníkům gastronomického veletrhu.

 

Specialitou této soutěže bylo také samotné oznámení výsledků. Vyhlášen byl jen vítěz, jímž se stal národní reprezentační tým Singapuru. Další pořadí nebylo oficiálně vyřčeno, z kuloárů naštěstí proniklo, že Regionální tým Praha v konkurenci národních a regionálních družstev z Austrálie, Brazílie, Hongkongu, Malajsie, Singapuru, Tchaj-wanu a domácího Thajska obsadil skvělé páté místo.

 

Důležitější ale než konečné neoficiální pořadí byla možnost poměřit se s ostatními týmy, přivést další podněty pro svoji práci a především předvést své kulinářské umění ve vzdáleném zahraničí. I díky mnoha propagačním materiálům se tak v dalekém Thajsku začali milovníci kvalitní gastronomie zajímat o Českou republiku, jejíž kuchaři a kuchařky umí uvařit tak chutné pokrmy.

 

 

Bufetové menu RTP pro soutěž Gourmet Seafood Challenge

 

  • menu- Celerovo-zeleninový salát s papájou a kroketou z Mud kraba, obalovanou v kešu ořechách s pikantním dresinkem (RTP_02)
  • - Marinované mušle v koriandrovém vinigretu, dýňový kompot se zázvorem a medem, chřest vařený ve víně, julienne z červené řepy (RTP_07)
  • - Rybí polévka se špenátovým svítkem a vaječnou omeletkou
  • - Tomatový tataráček s pannacottou z buvolí mozzarelly a lehce zauzenou mušlí (RTP_04)
  • - Pošírovaná rolka z olihně s vanilkou a thajským pórkem, podávaná na dýňovo-batátovém krému s pernodem a kokosovým mlékem (RTP_14)
  • - Pošírovaný mořský vlk, thajský krab, zelenina a omáčka Buerreblanc (RTP_16)
  • - Grilovaný „Thailand Royal Project Red Claw Lobster", krevety Mantis, jasmínová rýže a omáčka z kokosového mléka (RTP_17)
  • - Bramborový sendvič, baby špenát, sherry rajčátka, parmazánová espuma (RTP_18)
  • - Jablkové canapes s pomerančovým krémem
  • - Čokoládové brownies s banánovým pate a jemný chilli ganache (RTP_10)
  • - Passionfruit dort s mangem a bílou čokoládou

 

 

 

 

Jan Davídek (* 26. 1. 1983)

 

 

jan_davidek

Po absolutoriu pražského středního odborného učiliště U krbu v letech 2001 - 2004 a kuchařských začátcích v pražském Hotelu Intercontinental se v roce 2002 Jan Davídek stal jedním z členů regionálního týmu "Praha", což je reprezentační tým České republiky Asociace kuchařů a cukrářů. K jeho úspěchům z oblasti gastronomie patří získání 1. místa na celostátní soutěži Gastro junior v roce 2000, o dva roky později v roce 2002 se stal Kuchařem roku junior. V roce 2003 následovalo první místo na soutěži Gastro Hradec a rovněž rok 2004 patřil k úspěšným. Jan Davídek získal zlatou medaili na mezinárodní soutěži Intergastro Stuttgart a bronzovou medaili na IKA 2004. V současné době Jan Davídek působí jako šéfkuchař firmy Unilever pro Českou republiku a současně jako člen kuchařské brigády v KNORR Kuchařském studiu. V regionálním týmu Praha zastává funkci manažera týmu. 

 

 

 

 

 

Další úspěchy a ocenění na domácích i mezinárodních soutěžích

 

2011    Gourmet Seafood Challenge, Thajsko: 3. místo v kategorii „The Buffet"
2010    Gourmet team Challenge: 1. místo 
2009    Asia´s Cullinary cup 09: 3. místo 
2009    Gastro Hradec: 3. místo 
2008    Gastro Hradec: 2. místo
2008    IKA Erfurt: diplom 
2007    Warth: 2. místo
2006    Gastro Hradec: 2. místo

2005    Gastro Hradec: 1. místo „Absolutní vítěz v kategorii kuchař senior´´ 
2005    Blue Danube Grill Championships Bad Hall: 2. místo v kategorii „The Dessert" 
2004    Integastro Stuttgart: 1. místo
2004    Gastro Vavřinec: 1. místo
2004    Olympiáda IKA Erfurt: 1 x 2. místo, 1 x 3. místo 
2003    Gastro Hradec: 1. místo
2003    Gastro Vavřinec: 2 x 1. místo

2002    Kuchař roku 2001/2002: 1. místo (junior) 
2001    Gastro junior Praha: Zlatý diplom 
2001    Gastro junior Brno: Zlatý diplom, národní kolo - absolutní vítězství v ČR 
2001    Gastro Vavřinec: Zlatá medaile s týmem SPV InterContinental Praha

 


 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

02.11.2011 - 07:01:32

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.