Šéfkuchař společnosti Unilever, divize Food Solutions pro Českou republiku a manažer Regionálního týmu Praha Asociace kuchařů a cukrářů ČR (dále jen RTP) Jan Davídek podnikl v průběhu srpna se svým týmem kuchařů RTP již podruhé výlet na asijský kontinent, aby se zúčastnili prestižní mezinárodní soutěže Pattaya City Culinary Cup v exotickém Thajsku. Pravidla thajských kuchařských klání jsou ve srovnání s propozicemi ostatních světových soutěží značně odlišná a nejinak tomu bylo i u srpnové soutěže, která se odehrála v rámci veletrhu Pattaya Food & Hoteliers Expo´ 11 a zahrnovala 18 vyhlášených klání. Pražský tým se zúčastnil hlavní soutěže s názvem Gourmet Seafood Challenge a v hlavní kategorii „The Buffet" bojoval o prvenství s dalšími čtrnácti týmy z deseti zemí světa, z nichž některé byly národní týmy daných zemí. Mezi hlavní favority na vítězství rozhodně patřily národní týmy Singapuru, Hongkongu nebo Malajsie, ale i tentokrát čeští kulinářští odborníci z RTP v silné konkurenci dokázali, že se ve světě vysoké gastronomie rozhodně neztratí a pro Českou republiku získali skvělou bronzovou medaili.
Soutěžní disciplína spočívala v přípravě bufetového menu během časového limitu. Úkolem týmu bylo připravit 20 porcí od každého pokrmu, 1 moderní salát, 1 studený předkrm, 1 teplou polévku, 2 odlišné druhy tapas, 1 druh hlavního jídla, 1 druh hlavního jídla, které musí obsahovat 50 % thajské jasmínové rýže, 1 druh hlavního jídla pro vegetariány, 2 odlišné dezerty a 1 dort, který musí obsahovat 30 % thajského ovoce. Všechny týmy měly k dispozici stejné suroviny, stejnou kuchyň a stejný inventář k servírování.
Jak už z názvu vyplývá, soutěž byla zaměřena na mořské ryby a plody a další slanovodní živočichy. Po zkušenostech z předchozí účasti opustili Češi ideu úpravy surovin v národním duchu a připravili soutěžní menu v asijském duchu, což se ukázalo jako trefa do černého. Přestože hodnotící komise byla složena z komisařů pocházejících z celého světa (Australan, Francouz, Švýcar, Malajsijec, atd.), důraz byl kladen na chuťové variace navazující na asijskou tradici. Protože se některé povinné suroviny v naší národní kuchyni nikdy neobjevily a pro většinu českých kuchařů jsou naprosto neznámé, měsíce před odjezdem sháněl manažer Regionálního týmu Praha Jan Davídek všechny dostupné informace o nebo třeba o Horseshoe Crab (hrotnáč).
Soutěžní pravidla již na počátku striktně určila devět nutných surovin a to včetně hmotnosti, jež se musely v plném rozsahu použít. S výjimkou jasmínové rýže se jednalo výhradně o čerstvé ryby a mořské plody. K povinné devítce pak přibyly takzvané surovinové koše obsahující jak například místní ovoce a zeleninu, tak bylinky, koření nebo třeba parmazán - dohromady 96 položek. Výhradně z těchto 107 surovin musely týmy v časovém limitu pět hodin (včetně přejímky studia a výběru surovin) uvařit zmiňované soutěžní bufetové menu pro 20 osob.
Každý den soutěžily čtyři týmy z celkových patnácti. Pro oživení soutěže pořadatelé určili každý den jinou, tajnou, leč povinnou surovinu, jež musela být zakomponována do vegetariánského hlavního chodu. V poslední soutěžní den, ve kterém vařily dva thajské regionální týmy, nároďák z Hongkongu a pražské družstvo, se jí stal thajský baby lilek.
Pětice kuchařů ve složení: Jan Davídek, Lucie Průšová, Antonín Bradáč, Martin Liška a Milan Macháček bojovala proto těm nejlepším. Veškeré dění v plně vybavených kuchařských studiích sledovala po celou dobu přípravy technická jury. Jednotná výzdoba bufetových stolů byla doplněna jednotným servisem, takže byly eliminovány pokusy o odvedení pozornosti na jiné záležitosti než právě soutěžní pokrmy. Po uplynutí časového limitu byly ke stolům jednotlivých týmů přizvání degustační komisaři, kteří za pouhou půlhodinu museli ohodnotit soutěžní pokrmy. Pak byl bufet otevřen návštěvníkům gastronomického veletrhu.
Specialitou této soutěže bylo také samotné oznámení výsledků. Vyhlášen byl jen vítěz, jímž se stal národní reprezentační tým Singapuru. Další pořadí nebylo oficiálně vyřčeno, z kuloárů naštěstí proniklo, že Regionální tým Praha v konkurenci národních a regionálních družstev z Austrálie, Brazílie, Hongkongu, Malajsie, Singapuru, Tchaj-wanu a domácího Thajska obsadil skvělé páté místo.
Důležitější ale než konečné neoficiální pořadí byla možnost poměřit se s ostatními týmy, přivést další podněty pro svoji práci a především předvést své kulinářské umění ve vzdáleném zahraničí. I díky mnoha propagačním materiálům se tak v dalekém Thajsku začali milovníci kvalitní gastronomie zajímat o Českou republiku, jejíž kuchaři a kuchařky umí uvařit tak chutné pokrmy.
Jan Davídek (* 26. 1. 1983)
Po absolutoriu pražského středního odborného učiliště U krbu v letech 2001 - 2004 a kuchařských začátcích v pražském Hotelu Intercontinental se v roce 2002 Jan Davídek stal jedním z členů regionálního týmu "Praha", což je reprezentační tým České republiky Asociace kuchařů a cukrářů. K jeho úspěchům z oblasti gastronomie patří získání 1. místa na celostátní soutěži Gastro junior v roce 2000, o dva roky později v roce 2002 se stal Kuchařem roku junior. V roce 2003 následovalo první místo na soutěži Gastro Hradec a rovněž rok 2004 patřil k úspěšným. Jan Davídek získal zlatou medaili na mezinárodní soutěži Intergastro Stuttgart a bronzovou medaili na IKA 2004. V současné době Jan Davídek působí jako šéfkuchař firmy Unilever pro Českou republiku a současně jako člen kuchařské brigády v KNORR Kuchařském studiu. V regionálním týmu Praha zastává funkci manažera týmu.
Další úspěchy a ocenění na domácích i mezinárodních soutěžích
2011 Gourmet Seafood Challenge, Thajsko: 3. místo v kategorii „The Buffet"
2010 Gourmet team Challenge: 1. místo
2009 Asia´s Cullinary cup 09: 3. místo
2009 Gastro Hradec: 3. místo
2008 Gastro Hradec: 2. místo
2008 IKA Erfurt: diplom
2007 Warth: 2. místo
2006 Gastro Hradec: 2. místo
2005 Gastro Hradec: 1. místo „Absolutní vítěz v kategorii kuchař senior´´
2005 Blue Danube Grill Championships Bad Hall: 2. místo v kategorii „The Dessert"
2004 Integastro Stuttgart: 1. místo
2004 Gastro Vavřinec: 1. místo
2004 Olympiáda IKA Erfurt: 1 x 2. místo, 1 x 3. místo
2003 Gastro Hradec: 1. místo
2003 Gastro Vavřinec: 2 x 1. místo
2002 Kuchař roku 2001/2002: 1. místo (junior)
2001 Gastro junior Praha: Zlatý diplom
2001 Gastro junior Brno: Zlatý diplom, národní kolo - absolutní vítězství v ČR
2001 Gastro Vavřinec: Zlatá medaile s týmem SPV InterContinental Praha
02.11.2011 - 07:01:32
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...