GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Symbolem thajské kuchyně je chilli

 

 

ilustracni fotoI v Česku existují restaurace, kde si gurmáni pochutnají na tradičních thajských jídlech, i kurzy, kde se tyto pochoutky naučíte vařit. Oblíbený průvodce cestovatelů Lonely Planet označuje thajskou kuchyni za nejchutnější na světě. Mnohé její speciality, jako třeba polévka Tom Kha Kai, se úspěšně zabydlují v evropské kuchyni.


Pikantní dieta


Thajské speciality jsou lehké a pikantní. Pokud navštívíte Thajsko, už po pár dnech zjistíte, že se tamní lidé něčím ládují doslova od rána do večera. Jídlo milují a vrcholem dne je večerní posezení s přáteli na ulici, kde si objednají deset talířků a všichni ochutnávají vše. Většina z nich je stále hubená jako lunt, protože jedí mnohokrát za den malé množství stravy. Podstatnou roli ovšem hraje i pálivost, která podporuje trávení. Na každém nádraží prodávají jako občerstvení na cestu pytlíček s nakrájeným ananasem či mangem, jehož součástí je druhý pytlíček s cukrem smíchaným s chilli. A právě do této sladce palivé směsi si kousky různého sladkého ovoce"namáčíte".


Rozhodně vyzkoušejte, co s vámi udělá kombinace sladké a pálivé chuti. Čerstvě nakrájený ananas lehce posypte cukrem smíchaným s kořením chilli. Také sladký ananas, šťavnaté mango nebo exotická papája dostanou úplně jinou, pro Evropany nezvyklou chuť. Thajci si během čekání na dopravní prostředky dopřávají s chilli kořením a cukrem i vyloupané pomelo. Kombinace čtyř základních chutí - pálivé, kyselé, slané a sladké, se promítá ve všech tamních pokrmech.


Uvařte u Vysmátého zajíce


Absolvovat kurz vaření můžete v každém větším thajském městě. Je nejen velmi poučný, ale také zábavný. Ideální je výběr typově různých pokrmů - třeba slavné polévky Tom Kha Kai, výtečného červeného kari s krevetami a thajské klasiky v podobě nudlí Pad Thai. Kurz trvá zhruba čtyři hodiny, naučíte se vybírat suroviny, připravovat tři jídla, a ještě se královsky najíte. Cena kurzu se pohybuje zhruba od 400 do 500 korun. V Česku jsou kurzy oproti Thajsku mnohem dražší. Velmi zajímavý nabízí studio Ola Kala sídlící na pražských Vinohradech. Většinou je vyprodán dva měsíce dopředu. Kurz vede thajská kuchařka paní Keng. Původně vařila v restauraci Noi, nyní má svůj podnik Vysmátý zajíc. Během pěti hodin výuky vás naučí řadu fíglů, třeba to, že se v Thajsku používá místo soli rybí omáčka. Společně uvaříte pět typických jídel. Výhodou je vaření ve dvojicích. Kurz stojí 3500 korun.


Vyzkoušejte polévku Tom Kha Kai. Kuřecí maso opláchneme a pokrájíme na nudličky s citronovou trávou. Žampiony oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Ve větším hrnci necháme rozehřát lžíci pasty Tom-yam, přilijeme kokosové mléko. Směs přivedeme k varu. Přisypeme na nudličky pokrájené kuřecí maso a uvaříme ho do měkka. Na závěr do přidáme čtvrtky žampionů, citronovou trávu. Polévku podle chuti doladíme rybí omáčkou, palmovým cukrem a čerstvou citronovou šťávou.


Asijské jednohubky


Jedním z pilířů thajské kuchyně jsou jednohubky, které můžeme směle nazvat fingers food. Buď jsou na špejli, nebo v malém kornoutku, často jen dvě tři sousta nějaké pečené či smažené dobroty. Okouzlí vás téměř nekonečná škála chutí. Na každém rohu, v každém městě najdete něco jiného. Výtečné jsou plátky marinovaných ryb, sušené vepřové či hovězí maso s pikantním kořením, grilované kousky nejrůznějších vnitřností, sušené sépie, smažené ústřice a další plody moře. Jí se tu opravdu téměř všechno. Od smažených brouků, i když to je spíše záležitostí čínské menšiny, a roztlučených krabů přidávaných do salátu až po smaženou vepřovou kůži podávanou s pálivou omáčkou. Nejlepším místem k ochutnání těchto delikates je Bangkok. Ceny jídla u pouličních stánků jsou neuvěřitelně nízké, začínají na deseti korunách, v restauraci zaplatíte od padesáti korun výše. Pokud budete bydlet v blízkosti Khao San road, zajděte se najíst do ulice Thanon Phra Athit, kde je řada dobrých restaurací. Vyzkoušejte masman kari.


Kuřecí Satay, které se prodává i na bangkokské ulici, si s trochou šikovnosti připravíte i doma. Grilované kuřecí maso na špejli namáčíme do teplé omáčky satay připravené z arašídového másla, česneku, kokosu, sójové omáčky, cukru, zázvoru, citronové šťávy, ochucené kajenským i černým pepřem.


Zabijáci v Česku


Thajské restaurace u nás jedou většinou na půl plynu a jídla nejsou zdaleka tak pálivá jako v Asii. Výjimkou je bistro Yam Yam stojící jen pár metrů od stanice metra Vyšehrad, které nabízí nejpálivější polévku v Praze. Polévka zabiják má název Grung Tab Tom Yam. Na začátku ji doprovázela zvláštní marketingová kampaň: pokud jste ji dokázali sníst do 30 minut, nemuseli jste za ni platit, a navíc jste od obsluhy obdrželi jedno pivo zdarma a vyfotili vás na zeď slávy "Hell Board". Dnes už musí zaplatit každý, ale než se do polévky pustíte, musíte podepsat prohlášení, že jíte pouze na vlastní nebezpečí. A co vás čeká? Už po první lžíci začne ukrutně pálit pusa, po třetí se spustí rýma z nosu a po páté se rozbuší srdce. Polévka stojí 75 korun a nezklamou vás ani ostatní jídla ze speciálního Hell menu.


Malostranská Noi patří mezi další vyhlášené podniky. Stálicí je Orange Moon na Starém Městě. Pečenou kachnu na červeném kari najdete také v restauraci Zinc či v restauraci Lemon Leaf. V Brně můžete thajské speciality spolu s laoskými ochutnat v restauraci Sabaidy.


Tip: Modrý zub


Skutečně autentickou thajskou kuchyni nabízí především Modrý zub, který má dvě pobočky. První najdete v Jindřišské ulici a slouží hlavně jako nudlový bar, ideální je jeho návštěva v době oběda. Vyzkoušejte třeba skleněné nudle s hovězím masem, čerstvým chilli, bazalkou a koriandrem. Restaurant Modrý zub ve Spálené ulici je vhodný spíše na večeře. Pozor na papričky. Jednu až dvě papričky snese každý, tři jsou už pro drsné nátury a čtyři až pět papriček zvládnou pouze Thajci a pár šílenců. Tři papričky má například slavný salát z papáji, který určitě stojí za zkoušku. Z předkrmů si však můžete vybrat i nepálivé pokrmy, třeba kuřecí špíz Satay s arašídovou omáčkou. Největším pokladem je ovšem kari, a to nejen klasické červené či zelené, ale také masman či panang, která jsou možná ještě lahodnější. Vyzkoušejte i lepivou rýži "sticky".


Kde ještě ochutnat thajskou kuchyni? Vyzkoušejte
- bistro Yam Yam, kousek od pražského Vyšehradu,
- restauraci Noi na pražské Malé Straně,
- restauraci Orange Moon na pražském Starém Městě,
- pražské restaurace Zinc a Lemon Leaf,
- brněnský gastro podnik Sabaidy.


Web: www.modryzubrestaurant.cz.


Nakupujte u Vietnamců


Milovníci thajské kuchyně sice tvrdí, že to nejlepší stejně dostanou jenom v Thajsku, ale začátečník a mírně pokročilý si dokáže thajských lahůdek užít i u nás. Většinu klíčových surovin, které potřebujete k vaření, lze již sehnat v našich obchodech. Běžně jsou již k dostání kari pasty, speciální zelenina či exotické bylinky. Skvělou zeleninu seženete především u Vietnamců, ale už i v Tesku prodávají set čerstvého koření na kari či polévku Tom Yam včetně jinak těžce dostupného kořene galangy. Nedílnou součástí thajských pokrmů je vyhlášené tropické ovoce. Při vaření se určitě neobejdete bez slavného dragon fruit (na snímku) a čerstvého kokosového ořechu, jehož šťáva je mimořádně lahodná a osvěžující. Využijete ji především při přípravě pikantních polévek Tom Yam nebo červeného kari. Pražané mají výhodu, těmito exotickými ovocnými lahůdkami je nejlépe zásobená proslavená vietnamská tržnice Sapa, která se nachází na Praze 4.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Libor Budinský
11.11.2011 - 07:03:26

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.