GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Šneci se na Štědrý den podávali v Praze už za první republiky

 

Za největší pojídače šneků jsou považováni především Francouzi. Ovšem i ve střední Evropě má konzumace hlemýžďů dlouhou tradici. V Praze se za první republiky před Vánocemi chodilo na šneky především do Klášterní vinárny k Národnímu divadlu.

 

 

ilustracni foto

 

 

V nejznámější české kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové jsou hned čtyři recepty na úpravu šnečího masa. "Je to typické vánoční jídlo, které bylo postním jídlem chudiny. Toto jídlo se přeneslo z chudých vrstev do měst, kde se okamžitě stalo jídlem snobů," říká šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Dnes se v Česku zkonzumuje deset tun šneků ročně. Mezi lidmi je zájem i o šnečí speciality, jako jsou hlemýždí játra nebo kaviár. "Lidé nakupují tyto lahůdky před Vánoci a servírují to rádi na štědrovečerní stůl," popsala Dorota Součková, majitelka největší české firmy vyrábějící šnečí speciality Snailex Plus.


Elegantní šneci po pražsku či šnečí kaviár servírovaný na malých kolečkách bílého pečiva s máslem. I tak bude vypadat předkrm štědrovečerní tabule v nejedné pražské domácnosti.

 

Šneci po pražsku


Zapečení s petrželkou a sardelemi

 

Šest nebo dvanáct hlemýždích ulit naplníme petrželkovým máslem. Vložíme šneka z konzervy a pomocí lžičky ho zakryjeme dalším máslem. Nakonec posypeme bílou strouhankou a dozlatova zapečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů Celsia.


Petrželkové máslo
Podle šéfkuchaře Jiřího Štifta je nejlepší změklé máslo smíchat se solí, pepřem a petrželkou. Pak přidat několik najemno nasekaných ančoviček a lžíci dobré dijonské hořčice.

 

Šneci na červeném víně


S květákem a kořenovou zeleninou

 

Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Společně s hrstí lišek orestujeme na másle a přidáme šest nebo dvanáct šneků. Okořeníme tymiánem, zastříkneme červeným vínem a dobrým telecím vývarem. Přidáme sůl, pepř a nasekanou petrželku. Nakonec zjemníme hrudkou másla.


Květákové pyré
Vařené květákové růžičky orestujeme na másle s tymiánem. Dochutíme solí a pepřem, zalijeme smetanou a provaříme do změknutí.


Poté důkladně rozmixujeme a do požadované konzistence naředíme smetanou.


Květákový kuskus
Blanšírované květákové minirůžičky prohodíme na másle, opepříme a osolíme.

 

Šneci s bílými kachními játry


S topinamburovou kaší a smrži

 

Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Společně s hrstí pokrájených smržů orestujeme na másle, přidáme šest nebo dvanáct kusů hlemýžďů z konzervy. Přidáme lístky tymiánu, zastříkneme dobrým telecím vývarem a ochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou a zjemníme hrudkou másla.


Topinamburové pyré
Topinambury uvaříme v mléce a rozmixujeme je se smetanou, solí a pepřem.


Restované foie gras
Pěkný, dva centimetry tlustý plátek kachních jater posolíme a opepříme a orestujeme na troše olivového oleje.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Bedřich Kratochvíl
27.12.2011 - 09:48:08

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.