GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.10.2018, svátek má Brigita
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Guacamole a naan

 

 

Guacamole a naan, foto:flickr.comLondýn je křižovatkou, kde se národní kuchyně mísí se stejnou lehkostí jako módní trendy. V kosmopolitním víru se tu na jednom talíři setkají guacamole a indický chleba naan. A to s požehnáním Mexičana, který by kvůli špatné odrůdě avokáda v guacamole dokázal provinilce vyzvat na souboj.


Když barman trochu pozmění tradiční recepturu na koktejl, říká se tomu twist - jako že ji malinko pootočí. U jídla se používá podobný princip, dost často při křížení dvou národních kuchyní. Je to přirozený projev gastronomické globalizace.


Tavícím kotlíkem ideálním pro podobné "twistování" je Londýn. V téhle metropoli se potkávají všechny chutě světa stejně nenuceně jako ti, kdo je sem přinesli. "Fusion" zde není exotickým kuchyňským směrem, ale samozřejmou cestou existující vedle tradičního pojetí receptů. Někdy stačí, když se do sebe zamilují ti správní lidé a vznikají skvělé věci. Třeba majitelé malého bistra nad metrem Angel ve čtvrti Islington: ona oblečená v sárí, on Mexikánec. Ze svých rodných kuchyní si svobodně nabírají inspiraci a jejich jednotlivé nitky splétají v pestrobarevný koberec neotřelých chuťových vzorů. Jedním z jejich nejpopulárnějších twistů je guacamole s indickým chlebem naan. Snazší jídlo na party snad neexistuje.


Naany zbožňuji od doby, co jsem poprvé přijela do Himálaje. Tyhle voňavé placky jsou pro mě chutí horských rán, kdy muži v pekařské uličce za svítání rozpálili pícku tandoor a potom do ní elegantními pohyby s pichlákem v ruce sázeli jeden talíř vykynutého těsta za druhým. O chvíli později je od stěny pícky zase odlupovali a vytahovali ven, horké a nebesky voňavé. Ještě teplé jsem si je brávala k Čimi, tibetské tetě, co měla hospůdku za rohem. Pokaždé vytáhla sklenici přepuštěného másla, meruňkovou zavařeninu a bez zbytečných řečí jsme spolu začínaly den.


Naany se dají vylepšit nejen přepuštěným máslem, ale třeba i olejem s trochou česneku nebo se směsí koření, v Pákistánu placky někdy sypou sezamovým semínkem, v indické části Kašmíru zase dovnitř dávají nasekané rozinky a oříšky. Většinou ale naany bývají součástí většího jídla, buď se na ně naskládá maso a zelenina, nebo poslouží jako lžíce k pojídání luštěninových směsí zvaných dál. A právě takhle, jako lžíce, poslouží také v mexicko-indickém duetu z Islingtonu.
Zatímco nabírání dálu plackou vyžaduje alespoň esenciální cvik, v případě guacamole je naan příborem zcela bezpečným. Zastoupí tak dobře originální partii podávanou ke guacamole, tedy tuhé kukuřičné trojúhelníčky nachos.


Antonio, spolumajitel onoho londýnského bistra, tvrdí, že nejlépe se k avokádové pastě hodí naany potřené česnekovým olejem. Vždycky jsem si říkala, že musí mít naany ještě radši než já.


Protože když přijde na ostatní aspekty přípravy guacamole, kosmopolitní duch, který uplatňuje u pečiva, jej rychle opouští. Když mi jednou líčil, že někteří lidé - no věřila bys tomu! - dávají do guacamole žlutou cibuli, měl tvář doslova zkroucenou znechucením. Představa nasládlé chuti žluté cibule v jeho národním jídle mu zjevně působila bolest. A co teprve, když došlo na debatu o vhodnosti některých druhů avokáda k přípravě guacamole. "Tys měla guacomole za rohem? Uvědomuješ si, že ten člověk ho dělá z Pinkertonů?" odsoudil konkurenta k věčnému zatracení několika peprnými výrazy. "KAŽDÝ přece ví, že guacamole se má dělat z odrůdy Hass.
V případě krajní nouze by se dalo sáhnout po Fuerte." Ovšem on, Antonio, doufá, že den, kdy by musel po Fuerte sáhnout, nikdy nenastane. Když jsem mu kdysi v návalu upřímnosti vylíčila, že v zemi, odkud pocházím, bývá někdy problém sehnat JAKÉKOLIV zralé avokádo, v jeho pohledu bylo víc soucitu, něž když mluvil o četných obětech mexických drogových kartelů.


Guacamole s indickým naanem


(rozpis na 4 porce)


3 zralá avokáda
2 lžíce limetkové šťávy
1 bílé cibule
2 feferonky
1 kg hladké mouky
7 g sušeného droždí
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř


V míse smícháme mouku se dvěma lžičkami soli a sušeným droždím. Pak přidáme olej a posléze ještě čtvrt litru vody, aby vzniklo měkké těsto. Důkladně propracujeme a v lehce vymaštěné míse necháme asi hodinu kynout.


Avokáda rozřízneme na poloviny, lžičkou z nich vydlabeme dužninu a v misce zakápneme limetkovou šťávou.


Feferonky rozřízneme, zbavíme semínek a nasekáme na malé kousky, stejně jako bílou cibuli. Obojí vmícháme k avokádu. Dosolíme a dopepříme podle chuti a dáme krátce vychladit.


Když je těsto vykynuté, rozkrojíme ho na osm dílů. Ty pak po jednom rozválíme na placky vysoké asi centimetr. Pak posypeme moukou a necháme deset minut dokynout.


Na středním plameni rozpálíme pánev, placky na ní opékáme nasucho z obou stran, až se zbarví do zlatohněda. Nemělo by to trvat déle než pět minut. Ještě horké je pomažeme olejem, do kterého jsme vmíchali utřený česnek.


Pak naany nakrájíme na osminky a nabíráme jimi připravené guacamole.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com
09.01.2012 - 09:07:41

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.