GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Maurizio Marino: Náš klenot je olivový olej, který vyrábí moje rodina

 

 

Maurizio Marino - skola vareniItalský šéfkuchař a restauratér Maurizio Marino pochází ze Sicílie. Šéfkuchař Marino vařil v několika evropských metropolích. Po roce 1989 se natrvalo usadil v České republice. V Praze založil několik italských restaurací, které ovšem prodal, aby se mohl vrátit, jak sám říká, zpátky do kuchyně. Během své kariéry hostil například dalajlamu, Monicu Bellucciovou či Alaina Delona.


HN: Jak byste charakterizoval vaši restauraci a styl kuchyně?


Jednoznačně to je italská kuchyně. Z osmdesáti procent se věnujeme čerstvým rybám. Ty si jako jiné restaurace v Praze necháváme dovážet dvakrát týdně přímo z Itálie. U nás si můžete dát čerstvého platýse, kalamáry, krevety, mořský jazyk, mořského ďasa. Dvacet procent našeho jídelního lístku pak zabírá maso. To nakupujeme také v Itálii, respektive v Toskánsku. Je to největší plemeno masného skotu na světě, chianina.


HN: Vy jste zakládal více italských restaurací v Praze?


Ano. Založil jsem třeba Amici Miei ve Vězeňské ulici, což byla moje první restaurace v Praze. Udělal jsem také restauraci La vita e bella nebo Luna di Notte. Teď naposledy jsem založil restauraci Locanda Marino. Kromě té poslední jsem všechny ostatní prodal, protože jsem toho už měl dost a neměl jsem na nic čas. Ještě před půlrokem jsem měl padesát zaměstnanců. Byla to katastrofa a jsem strašně rád, že jsem se tohoto břemene zbavil. Konečně si totiž po letech můžu stoupnout k plotýnce a také něco uvařit.


HN: Odkud vozíte ryby?


Nechávám si je dovážet dvakrát týdně. Ryby pochází od rybářů ze starobylého města Fano s krásnými pamětihodnostmi, které leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od Pesara. V minulosti bylo město hodně obývané námořníky a rybáři a bylo největší římskou kolonií na pobřeží Jadranu. Kousek za městem je obrovský trh s rybami, který je možná jeden z největších v Itálii. Fano je takovým rybářským centrem Itálie, protože když uloví rybáři nějaké dobré ryby na Sicílii, tak je letecky posílají právě sem. Mají tam nejen největší, ale i nejlepší výběr ryb, jaký jsem kdy viděl.


HN: Ve vaší restauraci prodáváte i italské delikatesy, a na plechovkách olivového oleje je dokonce vaše jméno. To je marketingový tah, nebo skutečně vyrábíte olivový olej?


Prodáváme italské delikatesy od různých sýrů včetně parmezánu k šunkám typu mortadela či parmskou šunku. Navíc mám kamaráda, který mi vyrábí marmelády. Na čem si ale hodně zakládám, je olivový olej. Vyrábí ho moje rodina na naší farmě v Toskánsku. Máme tam asi šest set až sedm set olivovníků. Kolik přesně vyprodukují oleje, to netuším, protože to dělá můj bratr a sestry. Každý rok ovšem do Prahy vozím zhruba 200 až 250 litrů našeho nejlepšího oleje. Kromě toho pěstujeme artyčoky a rajčata, která suší na slunci.


HN: Jakou restauraci kromě té vaší byste doporučil pro manažerský oběd nebo večeři?


Doporučil bych pizzerii Pepe Nero v Bílkově ulici v Praze 1.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Bedřich Kratochvíl
17.01.2012 - 13:35:26

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.