Italský šéfkuchař a restauratér Maurizio Marino pochází ze Sicílie. Šéfkuchař Marino vařil v několika evropských metropolích. Po roce 1989 se natrvalo usadil v České republice. V Praze založil několik italských restaurací, které ovšem prodal, aby se mohl vrátit, jak sám říká, zpátky do kuchyně. Během své kariéry hostil například dalajlamu, Monicu Bellucciovou či Alaina Delona.
Jednoznačně to je italská kuchyně. Z osmdesáti procent se věnujeme čerstvým rybám. Ty si jako jiné restaurace v Praze necháváme dovážet dvakrát týdně přímo z Itálie. U nás si můžete dát čerstvého platýse, kalamáry, krevety, mořský jazyk, mořského ďasa. Dvacet procent našeho jídelního lístku pak zabírá maso. To nakupujeme také v Itálii, respektive v Toskánsku. Je to největší plemeno masného skotu na světě, chianina.
Ano. Založil jsem třeba Amici Miei ve Vězeňské ulici, což byla moje první restaurace v Praze. Udělal jsem také restauraci La vita e bella nebo Luna di Notte. Teď naposledy jsem založil restauraci Locanda Marino. Kromě té poslední jsem všechny ostatní prodal, protože jsem toho už měl dost a neměl jsem na nic čas. Ještě před půlrokem jsem měl padesát zaměstnanců. Byla to katastrofa a jsem strašně rád, že jsem se tohoto břemene zbavil. Konečně si totiž po letech můžu stoupnout k plotýnce a také něco uvařit.
Nechávám si je dovážet dvakrát týdně. Ryby pochází od rybářů ze starobylého města Fano s krásnými pamětihodnostmi, které leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od Pesara. V minulosti bylo město hodně obývané námořníky a rybáři a bylo největší římskou kolonií na pobřeží Jadranu. Kousek za městem je obrovský trh s rybami, který je možná jeden z největších v Itálii. Fano je takovým rybářským centrem Itálie, protože když uloví rybáři nějaké dobré ryby na Sicílii, tak je letecky posílají právě sem. Mají tam nejen největší, ale i nejlepší výběr ryb, jaký jsem kdy viděl.
Prodáváme italské delikatesy od různých sýrů včetně parmezánu k šunkám typu mortadela či parmskou šunku. Navíc mám kamaráda, který mi vyrábí marmelády. Na čem si ale hodně zakládám, je olivový olej. Vyrábí ho moje rodina na naší farmě v Toskánsku. Máme tam asi šest set až sedm set olivovníků. Kolik přesně vyprodukují oleje, to netuším, protože to dělá můj bratr a sestry. Každý rok ovšem do Prahy vozím zhruba 200 až 250 litrů našeho nejlepšího oleje. Kromě toho pěstujeme artyčoky a rajčata, která suší na slunci.
Doporučil bych pizzerii Pepe Nero v Bílkově ulici v Praze 1.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Bedřich Kratochvíl
17.01.2012 - 13:35:26
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...