GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Příjemné prlení

 

 

ilustracni fotoŘedkvičky patří spolu s čerstvými bylinkami a vyklíčenými výhonky k surovinám, které ohlašují konec zimy v kuchyni. Zkombinujte řeřichu s plátky ředkviček a domácím tvarohem v jarní pomazánce plné vitaminů.


Proč ředkvičky prlí?" ptávají se děcka na Valašsku, když přijdou do zvídavého věku a snaží se přijít na to, jak svět funguje. Prlení se u slovenských hranic říká takové té příjemné štiplavosti, brnivému pocitu, který bulvičky s červenou slupkou a bílým vnitřkem způsobují na jazyku.


Prlení mají v ředkvičkách na svědomí hořčičné silice a oleje, jež obsahuje jejich dužnina. Samotným ředkvičkám prospívají, neboť je chrání před škůdci, plísněmi a bakteriemi. Podobně však fungují i v lidském těle - brání tomu, aby se na sliznicích množily nežádoucí organismy. Tak udržují pořádek zejména v zažívacím traktu. Zároveň příznivě působí při nemocech dýchacích cest, neboť silice dezinfikují ústa a nosohltan.


Právě tyto příznivé účinky zeleniny, která patří k té nejranější, jež se na trhu zjara objeví, přímo vybízejí k tomu, aby ji člověk konzumoval syrovou. Pokud ředkvičky pálí moc, stačí je na půl hodiny namočit do studené vody, intenzitu pálení snížíte také tím, že je posolíte.


Za syrova si ředkvičky užijete nakrájené na chlebu s máslem, jen lehoučce posolené. Já sama se ředkvičkami na žitném chlebu vždycky zkraje jara dokážu živit i dva týdny, než se odhodlám s nimi udělat něco složitějšího. Je to prostě takový březnový rituál - symbolické loučení se zimou a její zeleninou, která má hlavně bílou, béžovou a hnědou barvu; s ředkvičkami přepínám na výrazně červenou.


Když dorovnám prvotní ředkvičkový deficit, přichází období všemožných pomazánek. Lednička se mi zaplní čerstvým tvarohem, za oknem už raší pažitka... Lepší začátek dne snad ani nemůže být. Kamarádi základní ředkvičko-pažikové pomazánce říkají Itálie, kvůli barvám, které jsou stejné jako na italské vlajce.


Pažitka ovšem není jedinou zelenou ingrediencí, k níž se ředkvičky hodí. Jsou skvělou partií i k dalším poslům jara - naklíčeným výhonkům řeřichy, vojtěšky nebo jiných semínek. A to jak v pomazánce, tak v misce salátu, který je druhým způsobem, jak ředkvičky nejlépe zužitkovat. Do salátu se nemusejí dávat jenom bulvičky, zkuste použít i mladé lístky ředkviček. Spolu s dalšími jarními bylinkami vytvoří koktejl plný vitaminů, který vás po zimě skvěle zregeneruje.


Ředkvičky se dají použít i v kuchyni teplé, v tomto případě je ale třeba to s restováním nebo vařením nepřehánět, jinak by ředkvičky úplně ztratily křupavost, o příjemně štiplavé chuti ani nemluvě. Můžete je však krátce spařit v polévce, když ji budete dokončovat, nebo lehce opečenými plátky ředkviček ozdobte pečínku z králíka či velikonoční jehněčí.


Proč jsou vlastně ředkvičky nejlepší na jaře? Zahrádkáři je řadí mezi plodiny krátkého dne, a právě to je tím důvodem. V obdobích, kdy je den kratší, tedy na jaře a na podzim, se totiž ředkvičky vegetačně "soustředí" na svou podzemní část. Za letních dní, kdy je déle světlo, je jejich prioritou rozmnožování - květní stonek a semena.


Kromě správného ročního období je základem perfektní ředkvičky dostatek vody. Pokud ji nebudete řádně zalévat, tak se z ní šťavnatá a křupavá bulvička prostě nikdy nestane.


A jak poznat, zda jsou správně zalévané a vůbec opečovávané ředkvičky, s nimiž se setkáte na trhu či v obchodě? Většinou je stačí ohmatat - měly by být pevné, v žádném případně povadlé nebo mít povolený tvar. Varující je také příliš nízká váha svazku ředkviček: většinou to znamená, že jsou vysušené a dřevnaté.


Ředkvičková pomazánka

(rozpis na snídani pro čtyři)


1 svazek ředkviček
150 g plnotučného tvarohu
100 g žervé
50 g Bleu dAuvergne
hrst lístků naklíčené řeřichy
žitný chleba
sůl, pepř


Ředkvičky dáme na chvíli do vody s kostkami ledu, pak je nakrájíme na osminky.
Následně je posolíme a necháme deset minut stát.
V keramické misce utřeme tvaroh s žervé a najemno nastrouhaným sýrem s modrou plísní. Osolíme a opepříme, potom přimícháme připravené ředkvičky.
Vmícháme polovinu lístků řeřichy a mažeme na žitný chleba. Zbylou řeřichou posypeme.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
05.04.2012 - 10:54:50

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.