GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Maso vařené ve vakuu je úžasně šťavnaté a křehké

 

 

Sefkuchar restaurace Coda hotelu Aria David SasekŠéfkuchař restaurace Coda hotelu Aria David Šašek má rád české lokální suroviny, především maso. To nejraději opracovává metodou sous vide neboli vakuového pomalého vaření. "Tímto způsobem vaření docílím toho, že maso je naprosto křehké a šťavnaté. Až ho ochutnáte, poznáte rozdíl," tvrdí Šašek.


HN: Jakému stylu kuchyně se ve vaší restauraci věnujete?


Patříme mezi luxusní segment restaurací. Co se týče jídel, servírujeme klasická s prvky moderní kuchyně. Hodně se věnuji moderním technologiím úpravy potravin. Mám rád dobře vychucené pokrmy a koření. Strávil jsem i pár měsíců na Maledivách, kde se mixuje kuchyně indická s jihovýchodní Asií. Styly proto dosti prolínám a myslím, že to je velmi osvěžující.


HN: Na vašem jídelním lístku převládají masa. Odkud je berete?


Odebírám suroviny především od lokálních dodavatelů. Například jehněčí maso nebo vepřové maso jen z Česka. Ale třeba i další produkty, jako jsou například vejce. Ta odebírám výhradně z farmy Matoušek. Ta jsou naprosto fantastická a i hosté si je neuvěřitelně chválí.


HN: Na menu máte i mořské ryby.


Těch úmyslně nedělám velkou řadu. Mám ty nejoblíbenější. K nim patří žlutoploutvý tuňák samozřejmě v sashimi kvalitě ze Srí Lanky. Pak ryby z Francie, jako je halibut, mořský vlk a pražma královská. Jsou to ryby, které se díky oblibě dostanou na trh v nejlepším a nejčerstvějším stavu. Přesto se s rybami snažím držet zpět, protože když si člověk zvykne na standard ryb v blízkosti oceánu, tak rozdíl pozná.


HN: Vy rád vaříte maso ve vakuu, metodou sous vide. Proč?


Tímto způsobem vaření docílím toho, že maso je naprosto křehké a šťavnaté. Až ho ochutnáte, uvidíte ten jiný rozměr. Mohu si dovolit brát maso z většího chovu. Momentálně zkouším hovězí maso ze Šumavy. Naše česká vepřová panenka, kterou považuji za hřeb naší nabídky, je úžasná. Teprve když ji ochutnáte, tak pochopíte, proč je sous vide tak skvělé.


HN: V čem vlastně spočívá vaření sous vide?


Maso se vaří ve vakuu. Speciální varné sáčky se naplní masem a lehce okoření. Pak se to vloží do vodní lázně a vaří se to za nižších teplot, které po dobu vaření nesmí klesat ani stoupat. Termohlavice na ohřev vody, které zde mám, udržují teplotu na desetinu stupně. Mám odzkoušeno, že i rozdíl jednoho stupně je problém.


HN: A na jakou teplotu termostat nastavujete?


Vaří se od 55 stupňů do 85 stupňů Celsia. Dají se v tom fantasticky dělat i ryby. Samozřejmě se pak uvařené maso musí opéct na pánvi, ale jen velmi rychle, aby dostalo pěknou barvu.


HN: Jakou restauraci, kromě té vaší, byste doporučil?


Restauraci Na Pekárně.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Bedřich Kratochvíl
17.04.2012 - 13:02:29

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.