GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Chřestový salát vyladěný na milimetr podle receptu nejslavnějšího amerického šéfkuchaře

 

 

Chrestovy salat vyladeny na milimetr...foto: flickr.comNejdokonalejší jídla jsou jednoduchá a pokrmy Thomase Kellera to dokazují. Nejslavnější americký šéfkuchař z restaurace French Laundry neřeší módní trendy ani složité kombinace. Vyzkoušejte jeho salát z paprik a chřestu.


Thomas Keller je kuchařská legenda. Nelítostná foodkritička New York Times Ruth Reichlová o jeho restauraci French Laundry napsala, že v celých Spojených státech nenajdete místo, kde by vás čekal tak vzrušující kulinářský zážitek. Časopis Time Kellera označil za nejlepšího šéfkuchaře Ameriky. Totéž o něm v různých obměnách říkají i věhlasné gastronomické bedekry.


Každý, kdo se snaží popsat, v čem je Keller tak výjimečný, naráží na jedno úskalí. Jídla tohoto muže jsou totiž nebývale jednoduchá. Jejich kouzlo netkví v superinvenčním přístupu k surovinám. Naopak. Keller je pouze puntičkářsky umanutý, pokud jde o výběr surovin, jejich precizní zpracování a ladění.


I když slovo puntičkářský je v tomhle případě asi slabé. Mluvíme tady spíš o jakési posedlosti dokonalostí v kombinaci se schopnostmi, které umožňují se jí přiblížit na dosah.


Pověstné je Kellerovo opakované promývání kostí do vývaru, aby měla výsledná polévka čistší a průzračnější chuť, nebo pečlivá volba hrnce pro přípravu pošírovaných vajec, aby si vajíčka zachovala dokonalý tvar. Na výsledku tyhle kejkle skoro neuvidíte, jde o celkem běžné jídlo... Až na to, že perfektně připravené.


Možná právě Kellerova záliba v jednoduchosti je jedním z důvodů, proč rád pracuje se zeleninou. O svůj oblíbený bezmasý recept se podělil s publikem animovaného filmu Ratatouille, jehož štáb pustil do své kuchyně, a navíc filmařům radil i po odborné stránce.


Kellerovo ratatouille se ve Víkendu kdysi objevilo mezi recepty v rámci speciálního filmového vydání. Dnešní recept je také zeleninový a autorem je kromě Thomase Kellera samého i jeho bratr Joseph, rovněž šéfkuchař.


Keller nevěří na gastronomické trendy, řídí se intuicí. "Trend je definován hlavně tím, že má začátek a že má také konec," říká. Jeho jarní recept z pečených paprik a chřestu je dokonalou ukázkou Kellerova přístupu. Není na něm nic módního ani složitého. Připravíte jej za chvíli, na talíři vypadá efektně a chuťově je vyladěn na milimetr. Stejně jako cokoliv jiného z kuchyně Thomase Kellera.


Při přípravě tohoto salátu je jen několik drobností, které musíte dodržet, abyste se Kellerově dokonalosti přiblížili. Bod první se týká paprik. Základní pravidlo zní: hlídejte čas a teplotu. Nezáleží na tom, jestli budete plody jako hlavní hrdina Světa podle Garpa opékat nad přímým plamenem, nebo péct v troubě - v obou případech je třeba pohlídat moment, kdy jsou dost upečené, aby z nich šla slupka snadno dolů, ale jejich dužnina ještě není rozměklá.


V případě plynové trouby funguje Kellerův poměr, tedy čtvrt hodiny při 200 stupních Celsia, docela dobře, u elektrické možná maličko přidejte. Klíčový moment poznáte jednoduše - kůže paprik se pokryje puchýři a začne se oddělovat od dužniny. Potom je ta pravá chvíle papriky oloupat, zbavit semínek a nakrájet je na proužky.

 

Druhou klíčovou ingredienci tu představuje zelený chřest. Jemu by měly stačit tři minuty ve vařící vodě; ideální je nechat hlavičky vykukovat nad hladinu - pára se postará o to, aby dostatečně změkly. Po vytažení z hrnce chřest ještě na chvilku ponořte do nádoby s vodou a ledem. Tohle, spolu s perfektně opečenými paprikami, je zárukou, že váš salát neztratí nic ze své barvy ani křupavosti.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com
09.05.2012 - 08:58:53

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.