GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Chloubou Italů je parmazán z Hané

 

 

 

ilustracni fotoDvanáct policových stěn je od podlahy po strop naplněno bochníky parmazánů, z nichž každý váží kolem třiatřiceti kilo. Mezi regály projíždí robot a sýry, které tam musí zrát přes rok, postupně vytahuje a čistí od plísně a prachu. Pro automat je to nekončící práce: ve skladu leží na osm tisíc kotoučů.

 

Fabrika s největší světovou výrobou vyhlášené italské speciality přitom neleží na Apeninském poloostrově, ale na Hané - je jí litovelské sýrárna Orrero. "Denně spotřebujeme asi 500 tun mléka," říká viceprezident společnosti Roberto Brazzale. To odpovídá zhruba pětadvaceti tunám parmazánu.

 

Obchodní ředitel Roman Diener dodává: "Tenhle sklad, kde je přes osm tisíc bochníků, je malý ve srovnání se sklepy, které mají naši italští majitelé. Ty jsou asi třicetkrát větší. Tam zraje naprostá většina naší produkce."

 

Litovelský sýr Gran Moravia je sice k dostání i v českých obchodech, pětadevadesát procent toho, co na Moravě vznikne, ale končí v zahraničí, hlavně pak v Itálii. Mezinárodní distribuci stejně jako know-how dodali vlastníci - rodinná firma Brazzale, největší italský výrobce másla, který do Litovle vstoupil před deseti lety.

 

Z malé české mlékárny a sýrárny se postupně stal klíčový podnik rodinného koncernu. Na obratu skupiny, který loni činil v přepočtu 4,5 miliardy korun, se totiž Orrero podílí zhruba třetinou.


Jako v posilovně


Většina ze sto osmdesáti zaměstnanců hanáckého podniku jsou muži. A jinak to ani nejde. Tradiční postupy výroby parmazánu jsou totiž fyzicky hodně náročné: na jeden bochník je potřeba 450 litrů mléka, sraženina, která pak dozrává ve speciálních formách, se z kotlů vyndává ručně v plenách. Každá přitom váží devadesát kilo.


Hmota se pak mačetou rozřízne, napěchuje do plastové formy a nechá dvacet čtyři hodin uležet. Další den sýr odpočívá v nerezové formě a následuje šestnáctidenní koupel v solné lázni. Pro tu se používá výhradně mořská sůl z Itálie.


"Denně sem jezdí osmnáct cisteren s mlékem. Začíná se v pět ráno," vypráví Diener u nádrží, z nichž čerstvé parmazány míří buď do místního skladu, nebo do kamionu a pak do sklepů v severoitalské provincii Vicenza.


Síť vlastních prodejen


Orrero si od loňska přibralo k výrobě i maloobchod a rozjelo vlastní řetězec prodejen se sýrem La Formaggeria Gran Moravia. Zatím jsou v Olomouci, Ostravě, Brně, Hradci Králové a Českých Budějovicích.


"Spěcháme s otevřením nových obchodů v reakci na příliv zákazníků. Některé z prodejen budou brzy otevřeny v Praze na Václavském náměstí a na dalších místech ve městě," naznačuje plány Roberto Brazzale, místopředseda představenstva litovelského podniku a hlava celé skupiny firem. Kromě metropole se obchody objeví také v Liberci či v Plzni.


Hanácká sýrárna zásobuje své prodejny nejen parmazánem, ale i máslem, syrovátkovými nápoji nebo ricottou a tosellou, jež se vyrábí jen kvůli firemním prodejnám. Mimo jiné kvůli tomu, aby se zužitkovalo co nejvíc zbytků z mléka, které vzniknou při výrobě parmazánu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Luboš Kreč
04.06.2012 - 06:37:07

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.