Nová česko-slovenská kuchařská soutěž Primerba Cup 2012 pořádaná společností Unilever Food Solutions ve spolupráci s Československým svazem kuchařů v Praze a Gourmet klubem zná své vítěze. První ročník soutěže, která si kladla za cíl podporu používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a obecně zvýšení její úrovně a povědomí, vyhlásila vítěze v sobotu 26. května v rámci slavnostního galavečera v atraktivních prostorech bratislavské Refinery Gallery. Finálová "dvacítka", deset kuchařů z každé země, se do praktického finále soutěže probojovala z celkového počtu 103 přihlášených soutěžících, z toho 60 účastníků pocházelo z České republiky a 43 ze Slovenska.
Velké dvoudenní praktické finále, které rozhodlo o vítězi a jako celá soutěž se neslo v duchu motta „Moderní vaření s tradičními regionálními surovinami", odstartovalo v pátek 25. května v zahradách Bratislavského hradu v rámci 3. ročníku Slovak Food Festivalu. Celkovým vítězem soutěže a držitelem titulu kuchař roku Primerba Cup 2012 se stal Rudolf Pospíšil z Best Western Premier Hotel International Brno. Odbornou porotu ve finále přesvědčil svým vítězným receptem, ve kterém uvařil jako polévku krém z červené řepy a malin s brynzovo-křenovým nočkem a jako hlavní chod králičí hřbet ve vakuu na kapustovém pyré s glazírovanou šalotkou, raviolkou s králičími játry, topinamburovou pěnou a bylinkovým prachem. Stříbro získal Patrik Bečvář z Hotelu InterContinental Praha a bronz si „navařil" Slovák Peter Pikovský z Grandhotelu ve Starém Smokovci.
Vítězové získali vedle profesionálního ohodnocení také zajímavou finanční odměnu ve výši 1000,- Euro pro vítěze, 500,- a 300,- Euro pro druhé resp. třetí místo. Všem dvaceti účastníkům velkého finále bude odměnou za jejich předvedené kuchařské umění atraktivní čtyřdenní gastronomický zájezd do Itálie a další ceny od sponzorů soutěže.
Ve velkém finále měli kandidáti na titul Primerba Cup 2012 za úkol uvařit v časovém limitu 2,5 hodiny polévku a teplé hlavní jídlo s přílohou. Finalisté museli připravit 6 porcí z vlastních surovin podle svého nově navrhnutého menu zahrnujícího povinnou sjednocovací surovinu, kterou se pro finále stal králík (celý, čerstvý v chlazeném stavu).
„Mě osobně velmi zajímala právě polévka. Český i slovenský národ jsou totiž odjakživa polévkomilné," prohlásil během slavnostního vyhodnocení šéfkuchař Unilever Food Solutions SR a prezident slovenského Gourmet klubu Jaroslav Ertl, který dodal, že v chuťové části odborné poroty hodnotili zejména chuť, kreativitu, ale také úspornost a výtěžnost použitých surovin. V posledních letech dávají hosté čím dál častěji přednost regionální kuchyni před exotickou. „Proto je také naším cílem podpora používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a obecně zvyšování její úrovně. Rádi bychom tyto tradiční regionální recepty, využívající lokální suroviny, přenesli i do běžných restaurací a pohostinství v regionech, kde tento trend upadá," řekl o motivech, které vedly k zorganizování této soutěže, Milan Sahánek, předseda poroty, šéfkuchař Unilever Food Solutions ČR a mezinárodního rozhodčí Světové federace kuchařů za Českou republiku.
Odbornou porotu Primerba Cup 2012 tvořili šéfkuchaři společnosti Unilever Food Solutions pro ČR a SR, zástupci Československého svazu kuchařů v Praze, slovenského Gourmet klubu, ředitelka Slovak Food Festivalu Martina Luknárová a několik známých šéfkuchařů a majitelů vyhlášených českých a slovenských restaurací, nebo také známý moravský zpěvák Jožka Černý.
Soutěž Primerba Cup pořádá společnost Unilever Food Solutions, Československý svaz kuchařů v Praze a slovenský Gurmet klub. Partnerem finále soutěže byla společnost Makro / Metro, která byla zároveň partnerem slavnostního galavečera na počest vítězů soutěže v v bratislavské Refinery Gallery a která dodala suroviny pro přípravu slavnostního menu v rámci galavečera. Dalšími partnery a dodavateli finále soutěže a galavečera byly společnosti Algida, Electrolux, DeLonghi, La Lorraine, Pilsner Urguell a mediální partner časopis GUEST.
Více o Primerba Cup 2012: http://www.unileverfoodsolutions.cz/primerba-cup-2012
Unilever Food Solutions - Kdo jsme
V Unilever Food Solutions, pomáháme kuchařům a dodavatelům jídla všech velikostí zjednodušit chod kuchyně - bez kompromisů, týkajících se chuti či vkusu. Naše ingredience jsou základem profesionálních kuchyní v 74 zemích celého světa: Knorr, Hellmans, Lipton a další. Jsme v potravinářském průmyslu od roku 1880. Sami jsme kuchaři. Takže chápeme, že rozhodující je rovnováha mezi imponováním Vašim hostům a vytvářením zisku. A také jak udržet Vaše menu a recepty čerstvé a přitažlivé, jako se mění časy i chutě.
04.06.2012 - 09:37:30
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...