GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Soutěž o nejlepšího kuchaře České a Slovenské republiky Primerba Cup 2012 zná své vítěze

 

 

Patrik Becvar a Rudolf PospisilNová česko-slovenská kuchařská soutěž Primerba Cup 2012 pořádaná společností Unilever Food Solutions ve spolupráci s Československým svazem kuchařů v Praze a Gourmet klubem zná své vítěze. První ročník soutěže, která si kladla za cíl podporu používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a obecně zvýšení její úrovně a povědomí, vyhlásila vítěze v sobotu 26. května v rámci slavnostního galavečera v atraktivních prostorech bratislavské Refinery Gallery. Finálová "dvacítka", deset kuchařů z každé země, se do praktického finále soutěže probojovala z celkového počtu 103 přihlášených soutěžících, z toho 60 účastníků pocházelo z České republiky a 43 ze Slovenska.


Velké dvoudenní praktické finále, které rozhodlo o vítězi a jako celá soutěž se neslo v duchu motta „Moderní vaření s tradičními regionálními surovinami", odstartovalo v pátek 25. května v zahradách Bratislavského hradu v rámci 3. ročníku Slovak Food Festivalu. Celkovým vítězem soutěže a držitelem titulu kuchař roku Primerba Cup 2012 se stal Rudolf Pospíšil z Best Western Premier Hotel International Brno. Odbornou porotu ve finále přesvědčil svým vítězným receptem, ve kterém uvařil jako polévku krém z červené řepy a malin s brynzovo-křenovým nočkem a jako hlavní chod králičí hřbet ve vakuu na kapustovém pyré s glazírovanou šalotkou, raviolkou s králičími játry, topinamburovou pěnou a bylinkovým prachem. Stříbro získal Patrik Bečvář z Hotelu InterContinental Praha a bronz si „navařil" Slovák Peter Pikovský z Grandhotelu ve Starém Smokovci.


Vítězové získali vedle profesionálního ohodnocení také zajímavou finanční odměnu ve výši 1000,- Euro pro vítěze, 500,- a 300,- Euro pro druhé resp. třetí místo. Všem dvaceti účastníkům velkého finále bude odměnou za jejich předvedené kuchařské umění atraktivní čtyřdenní gastronomický zájezd do Itálie a další ceny od sponzorů soutěže.


Ve velkém finále měli kandidáti na titul Primerba Cup 2012 za úkol uvařit v časovém limitu 2,5 hodiny polévku a teplé hlavní jídlo s přílohou. Finalisté museli připravit 6 porcí z vlastních surovin podle svého nově navrhnutého menu zahrnujícího povinnou sjednocovací surovinu, kterou se pro finále stal králík (celý, čerstvý v chlazeném stavu).


„Mě osobně velmi zajímala právě polévka. Český i slovenský národ jsou totiž odjakživa polévkomilné," prohlásil během slavnostního vyhodnocení šéfkuchař Unilever Food Solutions SR a prezident slovenského Gourmet klubu Jaroslav Ertl, který dodal, že v chuťové části odborné poroty hodnotili zejména chuť, kreativitu, ale také úspornost a výtěžnost použitých surovin. V posledních letech dávají hosté čím dál častěji přednost regionální kuchyni před exotickou. „Proto je také naším cílem podpora používání lokálních surovin v moderní české a slovenské gastronomii a obecně zvyšování její úrovně. Rádi bychom tyto tradiční regionální recepty, využívající lokální suroviny, přenesli i do běžných restaurací a pohostinství v regionech, kde tento trend upadá," řekl o motivech, které vedly k zorganizování této soutěže, Milan Sahánek, předseda poroty, šéfkuchař Unilever Food Solutions ČR a mezinárodního rozhodčí Světové federace kuchařů za Českou republiku.


Odbornou porotu Primerba Cup 2012 tvořili šéfkuchaři společnosti Unilever Food Solutions pro ČR a SR, zástupci Československého svazu kuchařů v Praze, slovenského Gourmet klubu, ředitelka Slovak Food Festivalu Martina Luknárová a několik známých šéfkuchařů a majitelů vyhlášených českých a slovenských restaurací, nebo také známý moravský zpěvák Jožka Černý.


Soutěž Primerba Cup pořádá společnost Unilever Food Solutions, Československý svaz kuchařů v Praze a slovenský Gurmet klub. Partnerem finále soutěže byla společnost Makro / Metro, která byla zároveň partnerem slavnostního galavečera na počest vítězů soutěže v v bratislavské Refinery Gallery a která dodala suroviny pro přípravu slavnostního menu v rámci galavečera. Dalšími partnery a dodavateli finále soutěže a galavečera byly společnosti Algida, Electrolux, DeLonghi, La Lorraine, Pilsner Urguell a mediální partner časopis GUEST.


Více o Primerba Cup 2012: http://www.unileverfoodsolutions.cz/primerba-cup-2012


Unilever Food Solutions - Kdo jsme
V Unilever Food Solutions, pomáháme kuchařům a dodavatelům jídla všech velikostí zjednodušit chod kuchyně - bez kompromisů, týkajících se chuti či vkusu. Naše ingredience jsou základem profesionálních kuchyní v 74 zemích celého světa: Knorr, Hellmans, Lipton a další. Jsme v potravinářském průmyslu od roku 1880. Sami jsme kuchaři. Takže chápeme, že rozhodující je rovnováha mezi imponováním Vašim hostům a vytvářením zisku. A také jak udržet Vaše menu a recepty čerstvé a přitažlivé, jako se mění časy i chutě.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

04.06.2012 - 09:37:30

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.