GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Knedlíčky z Himálaje

 

 

Knedlicky z Himalaje, foto: flickr.com - from lauretMomos, to je pro mě chuť Himálaje. Tyhle knedlíčky připravované na páře jsou jedním ze základních pokrmů všech národů těchto hor, ať už Tibeťanů nebo Ladačanů. Poprvé jsem je měla u své tibetské známé Čimi v Le, hlavním městě severoindického Ladaku.


Čimi mívala malou restauraci v prvním patře domu na hlavním bazaru. Když jsem z Le odjížděla naposled, říkala, že se musí přestěhovat. Majitel budovy se rozhodl pronajmout prostory meditačnímu centru pro západní turisty. Bylo mi z toho smutno, protože právě v nevelké kuchyni nad úzkými schody jsem se od Čimi naučila základy tibetského vaření. Právě tam mi na přivítanou vařila sladké patsa markhu se sušeným jačím sýrem a právě v tomto krcálku jsem vyrobila pod jejím vedením svoje první momos.

Recept na momos je, pokud jde o suroviny, naprosto jednoduchý. Těsto se dělá jenom z mouky, vody a soli, náplň podle uvážení - zeleninová, masová, sýrová... Asi nejtěžší je na momos skládání knedlíčků do ozdobného tvaru. Ladacké a tibetské ženské mají v ruce grif, sekají jeden knedlíček za druhým, jako kdyby je vysoustružil. Knedlíčky se nejčastěji tvarují do půlměsíce, ovšem nikoliv jako ravioli, ale postupným překládáním obou stisknutých polovin tak, aby vznikl hřebínek.


Dnes, víc než tři roky poté, co jsem byla v Ladaku naposled, už jsem na tenhle tvar musela rezignovat a momos dělám buď jako měšce, anebo jednoduché půlměsíce. Úhledné hřebenaté knedlíčky, jakých jsem v kuchyni ladacké střední školy SECMOL spolu se svými studenty kdysi vyrobila stovky, už prostě z těsta poskládat nedokážu.


Jediné, co se v mojí kuchyni stran momos nemění, je několikapatrový napařovací hrnec, který jsem si z posledního výletu přivezla. Na ladackých bazarech je mezi domácími potřebami skoro nejčastějším nabízeným zbožím. Průměr jsem tehdy pečlivě vybírala, aby kopíroval dno batohu. A dva dny před odjezdem jsem zašla k Čiminu známému, který mi dal dobrou cenu - sto dvacet rupií.


Hrnec o čtyřech patrech není zrovna typickou výbavou baťůžkáře, balení tedy vypadalo maličko komicky. Asistovala mi kamarádka Utse, která prskala smíchy při představě, co si budou myslet celníci, až bude moje zavazadlo projíždět rentgenem. Zvolily jsme totiž systém využívající každou skulinku: spodní část hrnce byla vycpaná ponožkami, další patro svetrem z jačí vlny, třetí nakoupeným kořením a poslední modlitebními vlaječkami a dárky od mých študáků. Na rentgenu to muselo vypadat jako skulptura od Anishe Kapoora.


Ladačané jsou při vaření zvyklí knedlíčky skládat přímo do hliníkových sít s velkými oky, které napařovací hrnec tvoří, já, coby oběť evropské antialuminiové propagandy, jejich dno vykládám ještě pečicím papírem. Krom toho, že knedlíčky nepřijdou do přímého kontaktu s kovem, to má ještě jednu výhodu: nechytají se tolik k podkladu a těsto se netrhá.


Pokud zrovna nemáte cestu přes ladacký bazar, nezoufejte, náčiní na momos seženete, byť ne zcela lacino, i u nás. Nerezové napařovací hrnce stojí kolem tisícovky, o víc než polovinu levnější jsou napařovací košíky z bambusu, které se dají běžně koupit v obchodech s asijskými potravinami. V Asii se tyto košíčky vykládají před napařováním banánovým listem, který zastane tutéž funkci co pečicí papír. Pokud chcete napařovat přes listy banánovníku, seženete je rovněž v asijských tržnicích nebo v obchodech specializovaných na orientální gastronomii.

 

Momos s mangoldem


(rozpis na 4 porce)


2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku vody
3 stroužky česneku
300 g mangoldových listů
sůl, olej


Z hladké mouky, špetky soli a vody vypracujeme pružné těsto a dáme ho na půl hodiny zavinuté v potravinářské fólii odležet do chladna.


Mangold krátce spaříme v horké vodě, poté jej nasekáme na menší kousky. Rozehřejme olej a dvě minuty na něm mangold restujeme s utřeným česnekem.


Těsto rozválíme na výšku tří milimetrů a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi sedm centimetrů. Do středu vždy vložíme polévkovou lžíci náplně a stiskneme okraje důkladně k sobě - buď do tvaru měšce, nebo půlměsíce.


V napařovacím hrnci přivedeme k varu vodu a na pařákové patro vyskládáme v jedné vrstvě momos.
Po deseti minutách jsou knedlíčky hotové. Podáváme samotné, s trochou rozpuštěného másla nebo s čili pastou vyrobenou z čerstvých papriček, vinného octa a česneku.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com - from lauret
18.06.2012 - 09:38:21

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.