GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Bezstarostné třešně

 

 

Bezstarostne tresne, foto: flickr.comKaždý rok to trvá zhruba osm týdnů, než postupně dozrají srdcovky, chrupky, poloplané ptačky a hořké dalmatské třešinky. Pro drobné červené ovoce stojí za to vylézt na strom, abyste si jeho šťavnatou chutí naplnili ústa nebo je odnesli domů na bublaninu.


Když jsem za studií pracovala jedny prázdniny v novinách v Boskovicích, vraceli jsme se s kolegou kterýsi den z reportáže. Šli jsme přes kopec, na jehož vršku rostly čtyři třešňové stromy. Michal vylezl do koruny toho největšího, uškubl pár obsypaných větviček a pak jsme leželi v trávě, plivali pecky a koukali na nebe, které nepřetínaly žádné dráty elektrického vedení. Prostě léto.


Nejenom kvůli téhle vzpomínce jsou pro mě třešně ztělesněním letní bezstarostnosti. Jsou v čemsi jiné než většina ostatního ovoce - výjimečnými je zčásti dělá jejich nedlouhá trvanlivost. Svůj díl na jejich chuti má i to lezení na stromy - kvůli meruňkám nebo švestkám takové věci člověk tak často nepodniká. A potom je tu ovšem ještě ono plivání pecek. Není nad to sedět na zábradlí, kývat nohama a soutěžit, čí pecka dolítne dál.


Třešně, které jsme tehdy jedli nad Boskovicemi, byly klasické ptačky - maličké zplanělé plody, jež musí pořádně dozrát, aby nebyly trpké a nestahovaly pusu do úšklebku. Podobně tmavou barvu jako ony mají z klasických sadových druhů asi jenom mareše - původně dalmatské třešně, ze kterých se dělá zadarský likér maraskino, jenž se v devatenáctém století od Jadranu vozíval snad ke všem evropským panovnickým dvorům.


Mareše jsou typické svojí nahořklou chutí, kterou mívají i chrupky, třešně patřící u nás k nejrozšířenějším. Ty se od jiných druhů liší pevnou dužninou, která z nich dělá ideální kandidáty na tepelné zpracování. Naopak srdcovky je lepší jíst hned, jak je očešete. Dává to rozum ještě z jednoho důvodu: srdcovky dozrávají dříve než chrupky a právě na nich ukojíte své první "třešňové" chutě.


Když se dost najíte třešní čerstvých, přichází čas uchovat sladké červené plody na pozdější dobu. Třešně obsahují hodně vody, což je potřeba mít na paměti, pokud se je rozhodnete mrazit nebo sušit.


Asi nejklasičtějším způsobem konzervace je však v našich zeměpisných šířkách kompotování. Babička třešněmi každé léto začínala doplňování spíže - ještě dnes vidím, jak se před zavařováním vznášejí v lavoru namočené do studené vody, aby z nich vyplavali červíci.


Co se z třešní nesní za syrova ani nezavaří, to u nás doma většinou končí v troubě. Třešňová polévka nebo čatní k masu se v kuchařském repertoáru Pospěchovy rodiny moc nezabydlely, takže každý rok hlavně skládáme třešně do pravidelných řádků na bublaninové těsto na plechu. A pokud není čas ani na tuhle rychlou buchtu, prosypáváme plody cukrem a potom spolu s drobenkou zapékáme pro nečekanou návštěvu do letního crumble.


Já osobně mám ještě jeden třešňový recept, bez kterého si neumím léto představit - třešňovou žemlovku. Je trochu sladší než klasická jablková a taky trochu jinak kořeněná. Zatímco do jablečné se dává skořice a rozinky, do třešňové zemlbáby stačí pouze koření. Kromě skořice to může být třeba vanilkový cukr. A pokud vám to přijde málo, můžete každou z vrstev rohlíků navíc lehce zakápnout třešňovicí nebo jinou kořalkou z peckovitých plodů.


Chcete-li, aby žemlovka vypadala kosmopolitněji a nerozpadala se na talíři, můžete ji zapékat v menších mističkách a servírovat rovnou v nich. Pečení v tomhle případě není o moc kratší, jen během posledních minut hlídejte barvu, aby ze zlaté neztmavla do spálené.

 

Třešňová žemlovka


(rozpis na jednu zapékací misku)


1 kg vypeckovaných třešní
8 rohlíků, nakrájených na kolečka
300 ml mléka
2 vejce
60 g cukru moučky
2 vanilkové cukry
1/2 lžičky vanilky
30 g másla


Den staré rohlíky nakrájíme na kolečka, rozložíme na plech a na chvíli dáme do vyhřáté trouby (180 stupňů). Když je vyjmeme, troubu nevypínáme.


Než rohlíky vychladnou, zapékací misku vytřeme máslem.


Vejce rozšleháme v mléce a ve směsi namáčíme kousky rohlíku. Klademe je v souvislé vrstvě na dno misky. Na vrstvu rohlíků rozprostřeme vypeckované a rozpůlené třešně. Posypeme cukrem, do něhož jsme vmíchali dva vanilkové cukry a skořici.


Postupně takto přidáváme další vrstvy. Tu poslední vytvoříme z rohlíků, které poklademe kousky másla. Misku vložíme do trouby a pečeme asi půl hodiny dozlatova.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com
13.08.2012 - 11:26:17

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.