GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.05.2018, svátek má Jana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Cuketový chameleon

 

 


ilustracni fotoJsou cukety nudné? Já říkám jemné, křupavé i vláčné, zelené i žluté, do studené i teplé kuchyně, nasladko i slano. Jsou velmi inspirativní a nudné budou, pokud je nudně připravíte.


Je to stejné, jako když fajn babu oblečete do nevhodných nebo nudných šatů. Pokud si s šatníkem trochu vyhrajete (a nemusí to být ani časově, ani finančně nákladné), výsledek bude k nepoznání. Prostě jiné sousto!


Stačí nakrájet na proužky zelenou a žlutou cuketu, přidat mladé špenátové listy, kozí sýr, zakápnout medovo-citronovým dresinkem a máte skvost. V pikantní kořeněné rajčatové omáčce s chilli dovede rozparádit, plněná spolu s nivou a česnekem do kuřecích prsíček je vnadná a v lososovém kari je téměř neodolatelná. Dá se o ní říct, že zapadne do receptu jak chameleon.


Skvěle se totiž přizpůsobí bylinkám, koření i česneku. Cuketové květy jsou taktéž jedlé a oblíbené hlavně ve Středomoří, kde je v ještě zavitém stadiu plní nebo obalují v těstíčku a smaží. V Mexiku vám z květů připraví polévku i náplň do quesadill. Skvěle se hodí i do sladkých moučníků (třeba do bábovky), kterým dodají vláčnost. Výhodou je, že vzhledově je nikdo nevystopuje, takže obezřetným jedlíkům to raději nepřiznávejte a jen se šibalsky usmívejte při sklízení pochval.


Úsměv zůstává na tváři i mně, když vzpomínám na jednu čtenářku mé cuketové kuchařky, která shrnula vztah části populace k cuketám takto: "Můj manžel už z doby, kdy žil se svou matkou, nemá rád žádné novinky, inovace, renovace, stěhovaní. Stejně tak to měl i s jídlem. Až v manželství jsem mu začala vařit věci, co do té doby neznal. Většinu neochutnal (už jen z principu), ale večer se tajně dostal k ledničce a ujídal. Udělala jsem si podle vašeho receptu rukolový salát s cuketou a se sýrem, a jelikož to mělo být jen pro mě, udělala jsem toho málo. Pro ilustraci - můj manžel nejí ani rukolu, ani cuketu (to mu maminka nevařila, takže ani neví, jak to vypadá). Přišel domů, měl hlad a pustil se do mého salátu. Snědl mi ho celý. A až pak se zeptal, co to vůbec bylo, že z toho zná jen sýr. Při odpovědi, že právě snědl rukolu s cuketou, se mu protočily panenky a začal těžce dýchat. Pak chvíli přemýšlel a řekl, že tak něco úžasného už dávno nejedl a že mu ten salát mohu udělat kdykoliv. Jen by prosil větší porci...


Ano, i tak může vypadat první náhodné setkání s onou nudnou nejedlou krasotinkou. Dobře, nemusíte okamžitě do vaší drahé polovičky tlačit cuketu. Ono totiž vůbec nejde o to, někomu něco tlačit, když o to nestojí. Úspěch je, pokud jen ochutná. A tak to bylo i s Romanou, která přijela do pálavského Café Fara v době mého hostování ve farní kuchyni. Na meníčku jsem toho dne měla cuketovo-kokosový krém s rýží a pažitkou.


Přiznávám, i já mám své nejedlé vyvrhele a třeba rýži v polévce jsem nemohla od doby školního stavování pozřít. Jenže tady se rýže hlavně mixuje s ostatními ingrediencemi do krémova. Pomůže to zahustit. Vtipné bylo, když se mi Romana po vylízání talířů přiznala, že cuketu nemá ráda.


Začala hádat, co v polévce bylo za další suroviny (aby si ji mohla doma uvařit znovu), ale byla vedle jak ta jedle. Trochu jsem jí napověděla a na první pokus se jí kopie povedla. Byla přesvědčená, že recept z ní nikdo nevymámí, tak doufám, že mi promine, když ho odtajním všem. Polévka je dobrá teplá, ale v létě ji podávám vychlazenou, jen ji krapet zředím, protože v chladném skupenství je hustší, než by bylo třeba. Stačí dozdobit trochou rýže a pažitkou a letní osvěžení je tu.

 

Cuketovo-kokosový krém s rýží a pažitkou


pro 4 osoby
příprava 20 minut


400 g mladé cukety (neoloupané)
100 g oloupané petržele
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
500 ml zeleninového vývaru
10 g rýže
kůra ze čtvrtky dobře omytého citronu
sůl
pažitka na ozdobu
olivový olej


Rýži uvařte podle návodu v neosolené vodě.


Na dvou lžících olivového oleje opečte na malé kostky krájenou petržel s cuketou. Zalijte vývarem, kokosovým mlékem. Přidejte polovinu rýže, sůl a jemně strouhanou citronovou kůru.
Vařte 15 minut, až je zelenina měkká.


Rozmixujte dohladka. Rozlijte do misek a podávejte ozdobené lžící rýže a pokrájenou pažitkou.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lenka Požárová
17.09.2012 - 13:10:07

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

11.05.2018 - Naši vinaři přivážejí 57 medailí z New Yorku

Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...

25.08.2011 - Pavel Tvaroh

Jmenuje se Pavel Tvaroh a je z Meziboří. Najít jeho ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.