GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.09.2018, svátek má Matouš
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Poupata lilií sbíraná před rozkvětem dávají jídlu aroma i chuť. Říká se jim zlaté jehly

 

 

 

Poupata lilii sbirana pred rozkvetem davaji jidlu aroma i chut. Rika se jim zlate jehly, foto: flickr.comJeště nerozvinutá poupata některých druhů lilií se svazují, aby se jejich plné aroma uvolnilo až v jídle. V čínské a japonské kuchyni jim říkají zlaté jehly a s oblibou je kombinují s houbami nebo s masem.


Pohlédnout v Číně do téměř kteréhokoli hrnce s polévkou je jako dívat se do kulinářského kaleidoskopu. Jména typu „dvanáct potěšení" či „dračí tanec" slibují přehlídku různých tvarů, barev, konzistencí a příchutí. Jednou z těch podivuhodnějších ingrediencí jsou zlaté jehly neboli tygří pupeny.


Toto fantazií okořeněné jméno dostala dlouhá, štíhlá poupata některých liliovitých rostlin. Poupata několika druhů denivek (Hemerocallis) se tradičně sklízejí na jaře, těsně před tím, než se květy otevřou. Dnešní pěstitelé se ale snaží dané období prodloužit, aby vyhověli poptávce jak v Asii, tak po celém světě.


Barva poupat se pohybuje od světle zlaté nebo oranžové u čerstvých až po tmavě jantarovou u poupat sušených. Sušená se musejí před použitím krátce namočit, jen přesušená lámavá poupata ztrácejí chuť.


Čerstvá poupata kuchaři opatrně svazují, aby se při vaření neotevřela. Často se přidávají k nudlím a masu a jídlo se připravuje při vysoké teplotě, aby se plně uvolnilo bohaté aroma zavřených poupat. Omamná vůně krásně doplňuje také houby a maso, a proto se v této kombinaci zlaté jehly často objevují i v kuchařských receptech Číny i Japonska.


Chuť: Liliová poupata jsou nasládlá a mají pižmovou příchuť a vůni, podobně jako houby. Příjemná tuhost je skoro stejně důležitá jako chuť.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová, foto: flickr.com
11.12.2012 - 09:12:01

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.