Ještě nerozvinutá poupata některých druhů lilií se svazují, aby se jejich plné aroma uvolnilo až v jídle. V čínské a japonské kuchyni jim říkají zlaté jehly a s oblibou je kombinují s houbami nebo s masem.
Pohlédnout v Číně do téměř kteréhokoli hrnce s polévkou je jako dívat se do kulinářského kaleidoskopu. Jména typu „dvanáct potěšení" či „dračí tanec" slibují přehlídku různých tvarů, barev, konzistencí a příchutí. Jednou z těch podivuhodnějších ingrediencí jsou zlaté jehly neboli tygří pupeny.
Toto fantazií okořeněné jméno dostala dlouhá, štíhlá poupata některých liliovitých rostlin. Poupata několika druhů denivek (Hemerocallis) se tradičně sklízejí na jaře, těsně před tím, než se květy otevřou. Dnešní pěstitelé se ale snaží dané období prodloužit, aby vyhověli poptávce jak v Asii, tak po celém světě.
Barva poupat se pohybuje od světle zlaté nebo oranžové u čerstvých až po tmavě jantarovou u poupat sušených. Sušená se musejí před použitím krátce namočit, jen přesušená lámavá poupata ztrácejí chuť.
Čerstvá poupata kuchaři opatrně svazují, aby se při vaření neotevřela. Často se přidávají k nudlím a masu a jídlo se připravuje při vysoké teplotě, aby se plně uvolnilo bohaté aroma zavřených poupat. Omamná vůně krásně doplňuje také houby a maso, a proto se v této kombinaci zlaté jehly často objevují i v kuchařských receptech Číny i Japonska.
Chuť: Liliová poupata jsou nasládlá a mají pižmovou příchuť a vůni, podobně jako houby. Příjemná tuhost je skoro stejně důležitá jako chuť.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Radka Hrdinová, foto: flickr.com
11.12.2012 - 09:12:01
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...