GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Troj-fazolová mísa

 


Troj-fazolova misa, foto: flickr.comFazole patří k nejoblíbenějším surovinám mexické kuchyně. Připravit se z nich dá nejen obligátní kovbojský kotlík, jaký mívají k večeři rančeři ve westernech, ale i mnohobarevný salát zalitý dresinKem z čerstvého koriandru, oleje a limetky.


Salát tres frijoles čili trojfazolový patří k oblíbeným jídlům jiho- a středoamerické kuchyně. Je pokrmem, který dokáže dát vyniknout fazolím: surovině, která bývá v našich zeměpisných šířkách často opomíjena.


Fazole jako by u nás patřily k dávným časům. K době, kdy ještě nebylo dost masa, a tak se musely bílkoviny tělu dodávat i skrze luštěniny. Fazole se tak v naší kuchyni sotva ohřály. Prosazovat se totiž vedle hrachu nebo čočky na venkově ve velkém začaly až na začátku 20. století. Tehdy se z nich připravovaly ponejvíc polévky, ale fazole se vařily také "pohustu", tedy nakyselo nebo třeba smíchané s kroupami a zapečené.


Obecně byla spotřeba luštěnin, hlavně v hornatých regionech republiky, značná, statistiky z přelomu devatenáctého a dvacátého století hovoří o necelých patnácti kilogramech na hlavu a rok, v úrodnějších nížinách byla konzumace nižší. Hrnec s namáčenými luštěninami byl zkrátka v domácnostech našich předků stejně běžný, jako je dneska chleba.


Možná i proto, že můj táta je národopisec, to u nás doma vypadalo podobně. Pamatuji si třeba období, kdy jsme alespoň jednou do týdne mívali na talíři bílé fazole v omáčce s jogurtem kořeněné paprikou. Táta tenhle recept přivezl jako mladý kluk z cest po Balkánu a vyprávěl nám k němu u oběda historky z rumunských a bulharských hor.


Potom jsem během svých vegetariánských let fazolovou štafetu v naší domácnosti převzala já. A nejspíš tehdy jsem si je poprvé začala spojovat s Mexikem. Někde jsem vyštrachala recept na fazole v rajčatové omáčce, jimiž se vždycky cpali kovbojové ve westernech. Myslím, že jsme tehdy ještě pěstovali vlastní fazole na zahradě - takové ty velké, flekaté, zbarvené do světle fialova. V obchodě se tehdy daly koupit jenom klasické bílé, a tak měly moje výtvory do kovbojských kotlíků celkem daleko. O červených nebo černých fazolích si člověk v Olomouci na začátku devadesátých let mohl nechat jenom zdát.


I kvůli fazolím je proto podle mě důležitá multikulturní společnost. Díky ní a obchodům, které si otevřeli emigranti ze všech koutů světa v různých českých městech, už dnes může být skutečným kovbojem s těmi správnými fazolemi každý. Vždycky znova mě naplňuje spokojeností, když můžu ve svém oblíbeném arabském obchodě procházet kolem velkých pytlů naplněných různými tvary a barvami luštěnin a vybírat, ze kterých uvařím tentokrát.


A právě do takového obchodu jsem zamířila i kvůli salátu tres frijoles. Tradiční receptura počítá s fazolemi z konzerv. Na druhou stranu, je-li nabídka nekonzervovaných fazolí široká a máte dost času, je škoda brát do ruky otvírák.


Pokud se rozhodnete jít nekonzervovou cestou, připravte si větší množství misek nebo hrnců. Jednotlivé druhy fazolí by se totiž měly máčet zvlášť. Některé druhy pouští barvu a vaše bílé fazole by díky společnosti těch černých mohly snadno zešednout.


Které tři druhy fazolí přesně do salátu dáte, je na vás. Cílem je rozmanitost chutí a salát tres trijoles můžete vyladit podle těch svých tak, aby lahodil nejen vašemu jazyku, ale i očím.

 

Trojfazolový salát

(rozpis na 4 porce)


1/8 l olivového oleje
1/8 litru červeného vinného octa
1 dl limetkové šťávy
1 dl citronové šťávy
5 stroužků česneku
5 dkg cukru
2 lžíce čili omáčky
1 lžička čili
1 lžička kmínu
1 lžička pepře
1 lžička soli
1/4 kg černých fazolí
1/4 kg červených fazolí
1/4 kg bílých fazolí
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 červená cibule
hrst nasekaného čerstvého koriandru


Fazole přes noc namočíme v oddělených nádobách. Druhý den je uvaříme. Zatímco fazole chladnou, připravíme dresink.


Olivový olej smícháme s vinným octem, dokud se nepropojí, potom přidáme koření. Ve směsi rozmícháme cukr, pak přilijeme citronovou a limetkovou šťávu. Důkladně promícháme. Utřeme česnek se solí a přidáme do dresinku.


Nakrájíme připravené papriky a na menší kousky nasekáme červenou cibuli. Obojí ve větší míse promícháme s vychladlými fazolemi. Vše zalijeme dresinkem a opatrně promícháme tak, aby fazole a zeleninu důkladně obalil. Dochutíme, případně přimícháme ještě olivový olej nebo limetkovou šťávu. Salát necháme alespoň dvě hodiny, ideálně však přes noc v ledničce, aby se chutě důkladně propojily.


Slovo týdne:
Amuse bouche


Malý pokrm, zkrátka taková jednohubka, která má zabavit ústa strávníka mezi jednotlivými chody. Jde o jakousi pozornost podniku, která bývá v některých případech pro danou restauraci "značkou", častěji se ale pravidelně obměňuje. Amuse bouche může mít pevnou podobu, mnohdy však dostanete želé, kaviár či jinou napůl tekutou laskominu. Mezi nádoby na amuse bouche proto patří nejen hlubší talířky, ale také speciální lžíce, rozličné misky nebo vysunuté pohárky.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com
15.01.2013 - 09:26:22

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.