GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 13.11.2018, svátek má Tibor
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Jedlé rekordy

 

 

ilustracni fotoNejdražší šunka dostupná v běžném prodeji je sedmikilová Albarragena Jamon Iberico de Bellota, která stojí 2682 dolarů a k nákupu dostanete certifikát ověřující DNA výrobku. Šunku vyrábí Manuel Maldonado v Extremaduře na západě Španělska.


Největší bramborový gratin vážil 3800 kg a připravila jej nizozemská firma Hutton Executive Catering and Sligro Food Group pro festival Slokdarm v červenci 2010. Gratinované brambory měly rozměr 5,7 x 5,7 metru na šířku a výšku 20 centimetrů.


Nejvíce otoček s pizzovým těstem nad hlavou zvládl v roce 2006 Američan Tony Gemignani. Během půl minuty otočil půlkilový kus těsta sedmatřicetkrát.


Nejvíc lidí, kteří společně jedli snídani v posteli, napočítali komisaři v australském Sydney. Snídajících se tam sešlo v březnu 2012 celkem 289 a snídani konzumovali v celkem 85 nadstandardně velkých postelích. Dva lidé byli diskvalifikováni, neboť z postelí přečuhovali ven.


Nejvyšší socha vymodelovaná z cukru byla vytvořena během jedenácti hodin Francouzem Alainem Robym v americkém státě Minnesota. Měřila 3,9 metru a vzorem pro ni byla budova Johna Hancocka v Chicagu.


Nejdelší řadu sendvičů vytvořili v Dubaji v září 2010. Její celková délka byla 2667 metrů, řadu tvořilo celkem jedenáct tisíc jednotlivých sendvičů o délce 25 cm. Naplněny byly sýrovou pomazánkou, okurkami, rajčaty a olivami.


Nejstarší rostlinu pěstovanou jako potravu nalezli v roce 2006 v Izraeli vědci z amerického Harvardu. Jednalo se o devět fíků pocházejících z raného neolitu. Jejich stáří badatelé odhadli na 11 200 až 11 400 let. Podle všeho fíky představují první doložený projev zemědělské produkce.


Nejobsazenější hodina vaření měla 2012 frekventantů a odehrála se na potravinářském veletrhu Changchun International Agricultural Expo v Číně. Cílem kurzu vaření, který se konal v lednu 2012, bylo naučit zúčastněné přípravu knedlíčků.

 


Zdroj: Guinessova kniha rekordů

Zdroj:www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

16.01.2013 - 09:36:56

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.