GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Čokoláda je darem od bohů


Čokoláda je darem od bohů - foto: flicrk.comČokoláda škádlí chuťové pohárky lidí již po staletí. Ze statistik vyplývá, že čokoládu mají v průměru v oblibě vždy tři ze čtyř lidí, proto nás sotva překvapí oblíbenost, které se čokoláda těší. Má tak široké a bohaté využití, že by byla opravdu škoda nevěnovat jí pozornost.


Byli to předchůdci Olmeků, kteří jako první vyrobili nápoj z kakaových bobů. I když kakaový nápoj byl v těch časech hořkou pochutinou z kakaa, vody a koření, kakaovník byl považován za dar od bohů. Až po jeho přislazení medem mu začali na evropském kontinentě kolem roku 1500 věnovat větší pozornost.

 

 

UVOLNĚTE MÍSTO V KUCHYNI

 


Z pěstitelského hlediska dělíme kakaové boby na dva základní druhy: Criollo a Forastero. Criollo je považováno za kvalitnější, avšak za méně odolné a náročnější na půdu. Criollo je také podstatně dražší. Mezi dnešní pěstitele této odrůdy patří hlavně Venezuela, Madagaskar, Srí Lanka a Indonésie. Forastero se dnes pěstuje hlavně v Brazílii a západní Africe.


Čokoláda nachází uplatnění nejen v kavárně, ale i v kuchyni. Dá se s ní improvizovat a připravit i neotřelejší recepty, šéfkuchaři mohou čokoládu začlenit do menu a připravit například specialitu dne či čokoládové dny. Chuťové kombinace, kdy se do čokoládových bonbonů přidávají olivy a speciální octy, sýr anebo koření, už dnes nejsou ničím zvláštním. Mistr čokolády Dominique Persoone dokonce vynalezl přístroj na šňupání kakaového prášku, čokoládovou rtěnku a čokoládovou barvu na tělo.

 

 

ČOKOLÁDA JAKO LÉK NA DEPRESI

 


Nejen že vůně čokolády je velmi silná a může způsobit lehkou příjemnou intoxikaci, ale je také zdravá. Podle některých výzkumů ti, kdo pijí pravidelně tmavou neslazenou čokoládu, mají nižší krevní tlak a díky vysokému obsahu bioflavonoidních antioxidantů se lepší jejich kardiovaskulární stav. Jako lék na depresi ji předepisovali lékaři již v 17. století. A tak ani vy rozhodně nemůžete udělat chybu, nabídnete-li svým klientům kvalitní čokoládový zážitek.


Vše, co začíná čokoládou, končí úsměvem. Většina hoteliérů toto pravidlo dodržuje a svým hostům přichystá minimálně jedno sladké potěšení během jejich pobytu. Nejčastěji formou pralinek na polštáři při večerní odestýlce postele. To by však neměl být konec čokoládového snažení, nýbrž začátek. Na trhu je mnoho firem dodávajících jak čokoládové suroviny, tak hotové výrobky. Určitou výhodu oproti ostatním mají hotelové provozy s vlastní cukrářskou dílničkou, která skýtá více prostoru pro vlastní výrobu a kreativní nápady.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková, foto: www.flickr.com
14.06.2010 - 11:02:58



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 7 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.