GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Olomoucké tvarůžky získaly přes námitky Němců chráněné značení EU

 

olomoucké tvarůžkyOlomoucké tvarůžky získaly chráněné zeměpisné označení Evropské unie. ČTK o tom dnes informovalo české zastoupení při EU. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let, proti se ostře stavěli Němci a Rakušané. Vedení společnosti A.W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků na světě, rozhodnutí velmi potěšilo. Očekává, že se díky označení v budoucnu firmě zvýší export.


"Nyní již nic nebrání oficiálnímu zápisu označení Olomoucké tvarůžky do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení. Uvedené označení vstoupí v platnost dvacet dnů po vyhlášení v úředním věstníku Evropské unie," sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová.


Některé z chráněných označení EU už má více než dvacítka výrobků z České republiky. Jsou to třeba Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky nebo Hořické trubičky. V případě tvarůžků svedli Češi v Bruselu jeden z největších bojů. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců žijící dnes na území Německa a Rakouska.


O ochranu tohoto zeměpisného označení Česko požádalo krátce po vstupu do EU v roce 2004, proti se ale postavily právě Německo s Rakouskem. Praze se s nimi nepodařilo dohodnout, takže spor musela rozhodnout Evropská komise. Dnes výbor složený ze zástupců členských zemí bloku schválil, že Češi mají na toto označení právo. Němci a Rakušané nicméně budou moci po pět let v němčině ještě toto označení také používat. "Byla to dlouhá, náročná bitva. Využili jsme při ní všechny zbraně v diplomatickém arzenálu," řekla velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová.


"Je to důležitý krok, který by měl zamezit klamání či dezorientaci zákazníků. Díky němu by mělo být zcela jasné, odkud olomoucké tvarůžky pocházejí, že to není z Německa či Rakouska. To je hlavní efekt," řekl dnes ČTK jednatel společnosti A.W. Karel Hlaváček.


Rozhodnutí výboru by podle něj mohlo v budoucnu firmě pomoci navýšit export do zemí EU. "V tuto chvíli ještě ne, protože podle našich informací by Němci a Rakušané měli mít možnost ještě pět let používat název olomoucké tvarůžky. Po uplynutí této lhůty se dá očekávat, že by se nám vývoz mohl zvýšit," uvedl Hlaváček. Roční produkce loštické tvarůžkárny A.W. činí podle něj zhruba 2000 až 2200 tun.


Olomoucké tvarůžky, které dosud měly v českých obchodech výsadní postavení, se v poslední době musely vypořádat se stále větší zahraniční konkurencí. Syrečky importované z Německa a Rakouska totiž začaly nabízet například hypermarkety Kaufland či Albert a některé diskontní prodejny.


EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Celkem je na seznamu zhruba tisícovka různých výrobků.


Podle europoslance Jana Březiny je významné, že Rakušané ani Němci nebudou moci napodobeniny tvarůžků vyvážet na evropský trh.


Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
02.07.2010 - 08:50:06



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 6 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.