GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Výrobci musí na potravinách uvádět použití "éček"

 

ilustracni fotoVýrobci potravinářských barviv musí od dnešního dne na obalu jednotlivých výrobků uvádět přítomnost některých přídavných látek, které prodlužují dobu jejich trvanlivosti, upravují a zvýrazňují chuť a barvu. Dodržování tohoto pravidla bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nová norma se týká šesti barviv, lidově nazývaných "éčka".


Novinka spočívá v tom, že pokud tato barviva (tartrazin, chinolinová žluť, žluť SY, azorubin, košenilová červeň, červeň allura) výrobce použije, musí na obal umístit upozornění, že mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.


"Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se tedy týká pouze malé části z nich," uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Vyjmenovaných šest barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých sušenek či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry.


Na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta objemových se však nová povinnost označování nevztahuje. Upozornění o nepříznivých vlivech na děti se také nemusí uvádět v případech, kdy uvedená barviva byla použita pouze k dekoraci či orazítkování skořápek vajec.


Spotřebitelé se podle SZPI ještě po nějakou dobu mohou setkávat s potravinami, kde byla použita uvedená barviva, ale citované upozornění na nich není. "V souladu s evropským nařízením lze doprodat potraviny, které byly vyrobeny ještě před 20. červencem 2010. Takové potraviny lze samozřejmě prodávat pouze do uplynutí data trvanlivosti či použitelnosti," dodala Šmídtová, podle níž "éčkům" SZPI věnuje velkou pozornost při svých kontrolách.


Laboratoře hodnotí, zda se v potravinách neobjevují nepovolená barviva, zda nebyla překročena nejvyšší přípustná množství či zda jsou všechna použitá aditiva vyznačena ve složení. Případně ověřují, zda výrobci neklamou spotřebitele, když na potravinách uvádějí tvrzení typu „bez konzervantů", „bez éček", „bez umělých sladidel a barviv" atd.


V roce loňském bylo za účelem provedení obdobných rozborů odebráno 2190 vzorků potravin a v letošním roce již 1317 vzorků.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
21.07.2010 - 07:17:56



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 2 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.