Výrobci potravinářských barviv musí od dnešního dne na obalu jednotlivých výrobků uvádět přítomnost některých přídavných látek, které prodlužují dobu jejich trvanlivosti, upravují a zvýrazňují chuť a barvu. Dodržování tohoto pravidla bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nová norma se týká šesti barviv, lidově nazývaných "éčka".
Novinka spočívá v tom, že pokud tato barviva (tartrazin, chinolinová žluť, žluť SY, azorubin, košenilová červeň, červeň allura) výrobce použije, musí na obal umístit upozornění, že mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.
"Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se tedy týká pouze malé části z nich," uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Vyjmenovaných šest barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých sušenek či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry.
Na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta objemových se však nová povinnost označování nevztahuje. Upozornění o nepříznivých vlivech na děti se také nemusí uvádět v případech, kdy uvedená barviva byla použita pouze k dekoraci či orazítkování skořápek vajec.
Spotřebitelé se podle SZPI ještě po nějakou dobu mohou setkávat s potravinami, kde byla použita uvedená barviva, ale citované upozornění na nich není. "V souladu s evropským nařízením lze doprodat potraviny, které byly vyrobeny ještě před 20. červencem 2010. Takové potraviny lze samozřejmě prodávat pouze do uplynutí data trvanlivosti či použitelnosti," dodala Šmídtová, podle níž "éčkům" SZPI věnuje velkou pozornost při svých kontrolách.
Laboratoře hodnotí, zda se v potravinách neobjevují nepovolená barviva, zda nebyla překročena nejvyšší přípustná množství či zda jsou všechna použitá aditiva vyznačena ve složení. Případně ověřují, zda výrobci neklamou spotřebitele, když na potravinách uvádějí tvrzení typu „bez konzervantů", „bez éček", „bez umělých sladidel a barviv" atd.
V roce loňském bylo za účelem provedení obdobných rozborů odebráno 2190 vzorků potravin a v letošním roce již 1317 vzorků.
Autor: ČTK
21.07.2010 - 07:17:56
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...