GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.10.2018, svátek má Sabina
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

To slíznete!

 

ilustracni fotoVanilková a pistáciová už vás nudí? Ve Stráži pod Ralskem mají na 300 nejrůznějších příchutí včetně svíčkové, křenu, balkánského sýru nebo moravského uzeného.

 

Na konci Stráže pod Ralskem stojí malý domek, v něm je malé okénko a před malým okénkem stojí velká fronta. Na místní vyhlášenou zmrzlinu se jezdí z celého kraje, ale i z Prahy nebo dokonce ze Slovenska.


"To sem takhle v pátek přijela nějaká partička Slováků, v lese si rozdělali stany, celý víkend jedli zmrzlinu a v neděli zase odjeli," vypráví majitelka Ivana Jablonovská, kterou obliba jejího okénka nepřestává udivovat. "O letních víkendech tu lidé čekají na zmrzlinu třeba hodinu. Toho bych já nebyla schopná."


Mrkvová, zázvorová, kaštanová, mateřídoušková, maková, máslová anebo třeba s příchutí zeleného čaje. Vybírá se opravdu těžko. Někdo ty zvláštní jen ochutná a pak si dá raději vanilkovou, ale jsou i takoví labužníci, co se vracejí pro oblíbené kombinace, třeba jako moravské uzené-pivní-křenová. A pro dia zmrzlinu si jezdí do Stráže lidé z celé republiky. "Přijedou s mrazáčkem a napěchují si ho kelímky," popisuje Ivana Jablonovská.


Zmrzlinový byznys rozjela Jablonovská s partnerem z Německa před deseti lety. Nejdřív zmrzlinu kupovali, potom začali vyrábět vlastní. Před čtyřmi lety prodali 18 tun zmrzliny ročně, loni už to byl dvojnásobek. Zmrzlinářku to chytlo natolik, že kromě klasických příchutí začala vymýšlet i různé velmi netradiční.


"Čabajková by mohla být dobrá. Nebo syrečková," srší nápady Jablonovská. Na vaničku štrúdlové zmrzliny spotřebuje půl kila jablek, na dva kopečky becherovkové jednoho frťana becherovky. Ta s příchutí uzeného se vyrábí z opravdového moravského uzeného, na výrobu balkánské čeká v lednici kyblík balkánského sýra. Ingredience zmrzlinářka přidává do univerzální báze, kterou odebírá od italské firmy. I ta je podle ní velmi poctivá. "Plnotučné mléko s 26 procenty tuku, smetana, cukr, voda, stabilizátor," vypočítává. Ovocné zmrzliny se vyrábějí z báze bez mléka. A letos tu mají ještě novinku - bio zmrzlinu. "To je jen mražené nebo čerstvé ovoce a voda, žádný cukr, barviva ani konzervanty," říká Jablonovská.


Novinky s manželem chystají i pro svůj byznys i celý dům. Zmrzlinové okénko zatím funguje jen od dubna do října (za každého počasí), takže do zimy chtějí vybudovat cukrárnu, která by fungovala celoročně. A do budoucna ještě internetovou kavárnu.


Zmrzlinářství Schwarzkopf
Jezerní 380, Stráž pod Ralskem


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lucie Jánská
30.07.2010 - 13:07:25



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 3 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.