GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 15.12.2018, svátek má Radana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Citrony, dokonalé ovoce

 

ilustracni fotoCitrony nemusí v kuchyni sloužit jen k dotvoření chuti. Dva ­recepty, v nichž hrají hlavní part, si zvláště v létě oblíbila Katarzyna ­Kordylewska. Na žízeň servíruje domácí limonádu a k jídlu ­citronový koláč.


Citrony jsou pro Čechy tím nejsamozřejmějším exotickým ovocem, sehnat se daly bez větších obtíží i před rokem 1989. Zároveň jsou také tím nejméně nápadným subtropickým plodem, jaký naší kuchyní prochází.


V receptech většinou hrají druhé housle: dochucují omáčky či zálivky, dávají svěží šmrnc těstům nebo se nakrájené na měsíčky servírují k rybám a grilovanému masu. "Je škoda citrony takhle upozadit, je to dokonalé ovoce," říká pekařka Katarzyna Kordylewska, která připravila dva snadné recepty, v nichž jsou žluté plody hlavní ingrediencí.


Žluté plody Kordylewské nejvíc připomínají Sicílii, kam ráda jezdí. "Citrony, které tam dozrávají, se dají jíst samotné, jak jsou lahodné. A rostou úplně všude. Když sedíte u stolku před restaurací, určitě bude někde poblíž citronovník a pod ním pár spadaných plodů. Jsou jako u nás jablka," říká Kordylewska, v jejíž kuchyni mají místo hlavně v sorbetech, ale také v chlazených domácích limonádách nebo citronovém koláči, jaký servíruje kamarádům za horkých letních večerů. "Sorbet nebo limonáda, to je záležitost na rozpálené poledne a tart, jak se koláči říká, krásně osvěží při západu slunce," říká pekařka.


Její koláč je založen na křehkém těstě, jež připravuje ze žloutků, moučkového cukru, hladké mouky a soli. "Když se všechno spojí, dejte těsto na chvilku do lednice. Mělo by trochu zchladnout, aby se s ním potom lépe pracovalo," doporučuje Kordylewska.


Těsto na tart si krátce předpeče v troubě a než je připravené, chystá citronovou náplň. "Citrony je třeba vybírat pečlivě, musí být zralé. To poznáte po vůni. Dobré jsou bio citrony, protože nemají chemicky ošetřenou kůru, kterou budeme do náplně potřebovat," vysvětluje pekařka, zatímco strouhá žlutý povrch citronu. "Je třeba dávat pozor, aby tam nepřišla ta bílá část z vnitřní strany kůry, ta je protivně hořká."


Struhadlo používá jenom tehdy, když jí nezáleží na tom, jak bude citronová kůra vypadat. Pokud má být zároveň dekorací, používá speciální náčiní zvané zester, jež dokáže vytvořit úhledné a dlouhé nitky z kůry kteréhokoliv citrusu.


Jakmile má kůru připravenou, mačká z citronů ještě šťávu a mixuje oboje s krupicovým cukrem a smetanou dohladka. Formu s těstem plní tekutou směsí kousek pod okraj. "Ještě to vyskočí, musíme tam mít rezervu," dodává a přesouvá formu na necelou půlhodinu do trouby.


Během ní pohodlně přichystá druhou citronovou lahůdku, domácí limonádu. Na přípravu jednoho litru jí stačí tři citrony. I když záleží na konkrétních plodech, obecně lze říct, že z kilogramu citronů dostanete asi půl litru šťávy. V tomto případě to tedy budou necelé dva decilitry.


Citrony je třeba nakrájet na měsíčky a pak vypeckovat. "Jadérka jsou hořká, v mixéru by se mohla porušit a pokazit chuť," doporučuje Kordylewska. Domácí limonádu dělá pro svoje děti i přátele celé léto, prý jí není nikdy dost. "Je to tak jednoduché, a přitom efektní. Nic snazšího už návštěvě připravit nemůžete, a přitom spousta lidí tuhle krásně snadnou věc zapomněla," říká pekařka.


Citron je podle ní navíc dobrý vyprošťovák po nočních tazích: pomáhá totiž odbourávat alkohol v krvi. Podobně ostatně funguje i zelený příbuzný citronu - limeta: na ranní bolehlav dobře zabírá v kombinaci s čerstvými listy máty, vodou a ledovou tříští - tedy nealkoholickou variací koktejlu mojito.


Zatímco ingredience na mojito bez alkoholu stačí důkladně promíchat, v případě limonády přichází na řadu mixér, a to hned dvakrát. "Pro ingredience je lepší, když si na chvíli sednou a potom se znova při velké rychlosti promíchají," vysvětluje Kordylewska a ukládá hotovou směs do ledničky. Jakmile bude limonáda dost studená, stačí ji scedit a podávat s kostkami ledu.

 


reklama:
reklama


Citronová limonáda

 
(rozpis na 1 litr)

 

1 litr perlivé vody
3 citrony
4 lžíce třtinového cukru


Citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Potom spolu s vodou a cukrem vhodíme do mixéru a minutu necháme stroj pracovat na střední obrátky. Pak směs promícháme a opakujeme ještě jednou.

Nakonec vše přecedíme přes sítko a dáme vychladit do lednice. Podáváme s kostkami ledu, případně v kombinaci s jinou limonádou, třeba bezinkovou.


Pokud je limonáda příliš kyselá, můžeme ji dosladit nejen třtinovým cukrem, ale taky trochou lučního medu.


Citronový koláč


(rozpis na jednu nízkou kulatou formu)


120 g másla na těsto
3 lžíce másla do náplně
3 lžíce cukru moučka do těsta
1 sklenice (2 dcl) cukru krupice do náplně
2 žloutky
1 bílek
3 vejce
1 sklenice hladké mouky
1/3 sklenice strouhanky
1/2 lžíce soli
4 zralé citrony
1 sklenice smetany na šlehání


Všechno máslo necháme povolit. Prvních 120 gramů spojíme se třemi lžícemi cukru, dvěma žloutky, moukou a půlkou lžíce soli. Mouky můžeme přidat i víc než jednu sklenici, pokud je těsto řídké. Z těsta vypracujeme kouli a dáme ji na půl hodiny do lednice. Když zchladne, vmačkáme těsto prsty do formy a propícháme vidličkou. Pomažeme bílkem rozmíchaným s jednou lžící vody a dáme předpéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi na osm minut.


Z jednoho citronu ostrouháme kůru a ze všech citronů vymačkáme šťávu, mělo by jí být tak tři čtvrtiny sklenice. Rozmixujeme kůru i šťávu spolu se zbylým máslem, cukrem, strouhankou, smetanou a vejci. Potom vylijeme na předpečené těsto tak, aby hladina nedosahovala až k okraji a dáme na 20 až 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud povrch nedostane zlatohnědou barvu.


Připravila:
Katarzyna Kordylewska, pekařka a cukrářka

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
30.07.2010 - 13:39:20



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 9 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

07.06.2010 - Výsledky mezinárodní soutěže Vinoforum 2010

Tři tituly šampionů zůstávají v České republice.

Devatenáctý ročník mezinárodní ...

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

04.06.2010 - Změny v zákoně proti kouření a alkoholu

Od letošního 1. července se zpřísňuje zákon proti kouření a ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.