GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Kde se z piva vaří, tam se dobře daří

 

Kde se z piva vaří, tam se dobře daříNení pro Čechy typičtější nápoj než pivo. Pokud se jej i vy rozhodnete použít při přípravě pokrmů ve vaší restauraci, nemůžete udělat krok vedle. A když se vám pokrmy podaří hostům náležitě "prodat", máte vyhráno.

V hotelu The Augustine nám tato příležitost spadla sama do klína. Oním zázrakem bylo tradiční Svatotomášské pivo s prastarou recepturou, dodávané exkluzivně do našeho hotelu. Takové pivo totiž mimo jiné přesně zapadá do celkové koncepce kuchyně, kde používáme kvalitní lokální suroviny. Svatotomášský 14Ëš tmavý ležák je pro přípravu pokrmů ideální, světlé pivo by totiž jídlu nedodalo tak výraznou chuť a vůni.

Pokud se pro "pivo v kuchyni" rozhodnete, použijte v každém případě pivo co nejkvalitnější. Na výsledné chuti pokrmu je to hodně znát. Ať už tmavé nebo světlé, v každém případě je potřeba pivo zbavit alkoholu. Aby chuť piva nebyla tak výrazná, nepřebila chutě použitých surovin a jídlo následně nekvasilo, je třeba jej povařit a zredukovat. Pak už je pouze na fantazii a chuti každého šéfkuchaře, jak s pivní redukcí naloží.

SLANĚ, SLADCE, KYSELE

Obecně zastávám názor, že pivo je dobré kombinovat s tradičními druhy mas. Dalo by se říct, že nejoblíbenějším pokrmem naší restaurace The Monastery jsou hovězí líčka ve Svatotomášském pivu, kde se již do samotného základu pro dušení přidává pivo. Chuť pokrmu se navíc umocní konzumací nápoje spolu s pokrmem. Nejlepší je točené s hustou pěnou. O nic méně zajímavá nejsou kuřecí křidélka marinovaná v pivu a lesním medu, která jsou velmi oblíbeným pokrmem v baru The Brewery.

Neobvyklé, ale chuťově velmi zajímavé, je použití piva v dezertu. V letních měsících podáváme našim hostům Svatotomášský sorbet v kombinaci s jablečným koláčem se skořicí a se žmolenkou. Myslíte si, že malé cibulky ve sladkokyselém nálevu jsou dokonalé? Pak zkuste do nálevu přidat pivní redukci a uvidíte. Takto upravené cibulky jsou ideální chuťovkou nejen k dušenému hovězímu, ale i k uzeninám a sýrům.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Richard Fuchs
20.04.2010 - 03:00:32



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 6 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.