GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 14.10.2019, svátek má Agáta
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Slavný podnik El Bull zavírá, labužnící mluví o konci světa

 

Ferran AdriaObávaná předtucha labužníků celé ho světa se naplnila. Spekulace, že duchovní otec molekulární gastronomie, šéfkuchař Ferran Adria, chce odejít na odpočinek, se totiž ukázaly jako pravdivé.

Zřejmě nejexkluzivnější restaurace světa, španělský podnik El Bulli ve španělském městě Roses, se kvůli tomu chystá na dva roky zavřít.

Naposledy si tak lidé ve vyhlášeném podniku pochutnají v roce 2011.

"Víme, že až se vrátím, nebude to už to samé," slibuje ale Adria, považovaný svého druhu za umělce.



Krize je netíží



Oblíbená restaurace nezavírá proto, že by měla nouzi o zákazníky, ale kvůli přípravě nových specialit, na kterých bude pracovat tým 43 kuchařů pod vedení proslulého Adrii. Ten chce během tvůrčí přestávky psát i knihu.

"Je pravda, že jsem myslel na důchod. Původně jsem plánoval všeho nechat v roce 2012," sdělil Adria listu El País.

"Ale nechci nechat na holičkách svůj tým a španělskou kuchyni. Budeme pokračovat v práci. Naší výzvou zůstává tvořivost. Je to šťastné rozhodnutí, jsem spokojený z osobního i pracovního hlediska," dodal slavný kuchař, kterého časopis Gourmet pro jeho kreativní přístup k vaření označil za "Salvadora Dalího kuchyně".

Adria chce pracovat na knize, kde by svět seznámil s tajemstvím svých specialit a zákulisím slavného podniku.

"Veškeré know-how o výrobě, technice a stylu, které jsem získal za třicet let kreativního výzkumu, bude zanalyzováno a výsledek bude představen ve srozumitelné a podrobné encyklopedii," řekl listu Independent.

Zároveň uvedl, že si po tolika letech v kuchyni musí jeho tým vydechnout a zdůraznil, že až restaurace v roce 2014 znovu otevře "určitě nebude stejná jako nyní".



Král restaurací



Podnik El Bulli, oceněný třemi hvězdičkami Michelin, je kritiky považován za nejlepší restauraci světa. V žebříčku magazínu Restaruant obsadil první příčku hned pětkrát: v roce 2002 a v posledních čtyřech letech.

"To, že tohoto muže bude těžké porazit, jsme věděli, ale on znovu a znovu zvyšuje laťku," komentovali autoři žebříčku Adriovo umění. Ti také ocenili, že slavný šéfkuchař je ochoten sdílet své umění a nové kulinářské poznatky.


reklama:

"Možná, že právě toto je tím, co ho žene vpřed. Ví totiž, že lidé, kteří s ním pracovali, jsou schopní sami jednou stanout na vrcholu žebříčku," píše se v hodnocení.

El Bulli existuje už pětadvacet let, funguje tradičně pouze šest měsíců v roce a už hodinu po zavření jsou obvykle zaplněny rezervace pro další "funkční období".

Nejslavnější je podnik pro své "ochutnávkové" menu o třiceti chodech, které lichotí labužníkům, "běžné" menu si zde můžete dát v průměru za 250 eur.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ZAH
28.01.2010 - 10:01:08



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 7 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.