GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.09.2018, svátek má Jaromír
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Filmové delikatesy - recepty ze slavných filmů

 

KmotrOmáčka na těstoviny podle Kmotra, horký nápoj z filmu Čokoláda a ratatouille podle slavného animovaného snímku. Filmů, kde se jídlo vůbec neobjeví, je naprosté minimum. Vybrali jsme ty, ve kterých hrají delikatesy a kuchařské recepty důležitou, ne-li přímo hlavní roli.

 

"Hej, chlapče, pojď sem, ať se něco přiučíš. Nikdy nevíš, kdy budeš muset vařit pro dvacet chlapů. Takže: začneš s trochou oleje. Potom osmažíš trochu česneku. Pak přihodíš rajčata, rajčatový protlak... Bacha, ať se ti to nepřipeče. Přivedeš to celý k varu. Pak tam šoupneš klobásku a masový kuličky. A trochu vína. A maličko cukru... A to je ten můj trik." Tento monolog vede u plotny Peter Clemenza, jeden ze dvou "caporegime" rodiny Corleonových, zatímco jeho otec Vito Corleone leží těžce zraněný v nemocnici poté, co se jej pokusili zastřelit členové konkurenční mafiánské rodiny.

Podsaditý drsňák Peter Clemenza odkládá ve slavném filmu sako a hnědý klobouk jen ve dvou případech: když učí nejmladšího z Corleonových synů Michaela střílet, aby mohl pomstít svého otce, a potom, když Michaela zasvěcuje do tajů vaření omáčky pro regiment hladových Siciliánů. Recept, podle nějž špagety s omáčkou ve filmu připravuje, je prý od maminky režiséra Francise Forda Coppoly. "Říkal jsem si, že když ten film bude propadák, aspoň každému ukáže, jak udělat pořádnou omáčku na špagety," řekl o scéně v jednom rozhovoru sám Coppola.

 

Omáčka na spaghetti

(rozpis pro 8 - 10 osob)

2 lžíce olivového oleje
2 - 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
2 velké plechovky loupaných rajčat
1 litr rajského protlaku
3 - 4 italské klobásky (opečené a nakrájené)
1 kg mletého hovězího
1 palička česneku
1 dcl suchého červeného vína
1 hrníček cukru
hladká mouka, sůl, pepř
olej na smažení

Z masa, pepře, soli a utřené paličky česneku vytvoříme kuličky. Obalíme je v hladké mouce a na rozpáleném oleji pečeme asi 10 minut.

V hrnci rozehřejeme olej. Přidáme česnek a opékáme, dokud nezezlátne. Pak přihodíme rajčata a protlak. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud omáčka nezačne mít hladkou konzistenci. Vhodíme masové kuličky a nakrájenou klobásku a promícháme. Dochutíme vínem a cukrem. Snížíme plamen pod hrncem na minimum a za občasného míchání necháme vařit nejméně dvacet minut. Pak naběračkou servírujeme na talíře plné čerstvě uvařených těstovin.

Čokoláda (2000)
Režie Lasse Hallström

Bylo nebylo, v jedné tiché vesničce na francouzském venkově žili lidé v poklidu, skoro až idylicky. Každý věděl, co se od něj očekává. Znal své místo, kam patří, i zvyky, podle nichž se vše odehrává. A když na něco z toho náhodou zapomněl, vždycky se našel někdo, kdo mu ta pravidla připomněl.

Film Čokoláda od Lasse Hallströma je hlavně o tom, jak snadno se zaběhlý řád může rozpadnout, když si v takovéto poklidné vesničce otevře cizinka obchod s čokoládou. A navíc to udělá v období tradičního půstu.

Hlavní role ve snímku hrají Juliette Binocheová, Alfred Molina, Judi Denchová, Johnny Depp... a čokoláda. Ta vystupuje v podobě pralinek zvaných Venušiny bradavky, kousíčků ze surového guatemalského kakaa, které dokážou vzbudit vášeň i v dávno netečném stárnoucím manželovi. Nebo jako dort s hladkým, tmavě hnědým povrchem. A také v tekutém stavu, uvařená s celou chilli papričkou.

Právě receptura na tuto lahůdku je inspirována způsobem, jakým čokoládu pili Mayové. Oni ovšem kakaové boby pouze fermentovali, pražili a rozdrcené zalívali vodou. Výsledek byl hodně hořký, nápoj si však získal velkou oblibu, neboť byl považován za silné afrodiziakum.

Stejné účinky se ostatně připisují i evropské verzi receptu, která kakao kombinuje kromě chilli ještě se smetanou a mlékem. Výsledkem je hustá voňavá tekutina s napůl sladkým a napůl ostrým chuťovým dozvukem. Jestli chcete přidat na síle, přidejte ještě trochu namletého chilli.

 

 

Čokoláda s chilli a skořicí


1 kg na jemno nasekané hořké čokolády
1 l smetany
1 l mléka
1 smotek skořice
1 čerstvá chilli paprička

Všechny ingredience vložíme do kastrolu s tlustým dnem a na mírném plameni přivedeme k varu. Celou dobu mícháme, aby se čokoláda neusazovala na stěnách hrnce a nepřipalovala se. Jakmile se všechny suroviny spojí a čokoláda se rozteče, necháme směs probublávat na mírném plameni 5 - 10 minut, aby skořice a chilli paprička pustily aroma. Potom oba kusy koření odstraníme. Znovu přivedeme k mírnému varu. Servírujeme do šálků na espreso, každý z nich můžeme korunovat trochou šlehačky a posypat nastrouhanou čokoládou nebo trochou skořice.

Ratatouille (2007)
Režie Brad Bird, Jan Pinkava

 

Ratatouille podle Ratatouille


(a podle Thomase Kellera z restaurace French Laundry)

1 na jemno nakrájená cibule
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
1 hrníček rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
1 malý lilek
1 menší cuketa
1 menší žlutá dýně
1 červená paprika
2 snítky tymiánu
několik lžic měkkého ovčího sýra
sůl, pepř

Předehřejte troubu na 200 °C. Na dno oválné zapékací mísy vlijte rajčatové pyré, přidejte nakrájený česnek, nasekanou cibuli a vmíchejte jednu lžíci olivového oleje. Okořeňte pepřem a solí.

Lilek, cuketu, dýni a papriku nakrájejte ostrým nožem na tenká kolečka. Na rajčatovou směs naskládejte nakrájenou zeleninu do soustředné spirály od vnějšího okraje tak, aby byl kousek každého kolečka vidět jen trochu. Zeleninu střídejte.

Zakapejte lžící olivového oleje, okořeňte solí a pepřem, prsty rozetřete snítky tymiánu a kousky lístků posypte.

Vše zakryjte pečicím papírem vystřiženým podle vnitřního tvaru zapékací mísy.

Pečte asi 45 - 55 minut, dokud zelenina nepustí vodu a není zjevně uvařená. Zároveň by však neměla ochabnout, ztratit svoji původní strukturu nebo zhnědnout. V poslední fázi už zeleninou probublává rajčatové pyré.

Servírujte posypané troškou měkkého kozího sýra a s čerstvou bagetou.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
08.03.2010 - 07:45:11



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 4 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.