GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Subway: Převálcovali jsme McDonalds, lidé jedí zdravější sendviče

 

 

ilustracni fotoFirma Subway, která prodává sendviče, se dostala do čela fastfoodů v počtu restaurací. Má jich skoro 34 tisíc, druhý McDonalds má zhruba o tisíc méně.

 

 

Majitel fastfoodových poboček Subway loni předčil hlavního hráče na trhu restaurací rychlého občerstvení, americkou společnost McDonalds. Subway tvrdí, že v loňském roce měla v provozu více poboček než její rival sídlící v Oak Brook (Chicagu).


Ve světě bylo k poslednímu dní loňského roku v provozu 33 749 poboček „sendvičového řetězce" Subway. Oproti tomu Mcdonaldů bylo zhruba o tisíc méně (32 737). „Plánujeme, že i letos otevřeme po celém světě až 2 tisíce poboček," uvedla společnost Subway.


Americká sendvičová franšíza tvrdí, že se jejím restauracím začíná stále více dařit v zahraničí, a to hned ze dvou důvodů. Jejich zákazníci prý dávají přednost čerstvému a zdravému jídlu oproti klasické fastfoodové nabídce.


Zároveň prý klienti preferují prostory Subway restaurací, které jsou menší a privátnější v porovnání s pobočkami McDonalds nebo Burger King.


McDonalds prý sází na kvalitu
Subway si zatím nemůže připsat absolutní prvenství mezi fastfoodovými řetězci. Pokud jde o tržby, McDonalds, který loni vydělal 24 miliard dolarů, zůstává stále jedničkou.


„Raději než na kvantitu sázíme na kvalitu," vzkázala konkurenci vedoucí představitelka McDonalds Heidi Barkerová. „Nechceme být jen větší, ale i lepší," dodala.


Její společnost se loni podobně jako další řetězce rozhodla expandovat do Asie, konkrétně do Číny. Pobočky McDonaldu již dosáhly 17procentního podílu na trhu fastfoodů. Hlavním hráčem přitom na čínském trhu zůstává společnost KFC (41 %).


Řetězec Subway funguje výhradně jako franšízový podnik, restaurace McDonalds má zčásti ve vlastnictví firma, zčásti vlastníci licencí.


V Česku Subway působí od roku 2004 a nyní zde provozuje 11 fastfoodů. Letos chce v ČR otevřít až čtyři další restaurace a novým partnerům dát 12 franšízových licencí. McDonalds otevřel svou první restauraci v Česku v roce 1992, nyní jich má 85. V letošním roce firma v ČR plánuje spustit provoz dvou až tří nových provozoven.

 

 Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: luc
08.03.2011 - 21:20:12

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.