GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Nádivka z Gödölö

 

 

ilustracni fotoNádivku do drůbeže můžete připravit podle klasického receptu s hříbky a kuřecími játry, ale také ve slavnostní variantě s trochou brandy a kousky oříšků. Nebo se inspirujte v anglosaském světě a do náplně přidejte jedlé kaštany.



Nedávno jsem v jedné starší kuchařce své kamarádky objevila rukou psaný recept. V záhlaví měl nadepsáno Kuře Zgödöllö. Chvilku jsme se dohadovaly, zda je Zgödöllö šlechtický rod nebo jméno vesnice, pak přišel na řadu Google. Všechny výsledky vyhledávání byly česky nebo slovensky a všechny se týkaly pečení kuřat. Ani stopa po tom, co je původně zgödöllö. Chvíli nám trvalo, než jsme přišly na to, že zgödöllö neznamená vůbec nic.


A jak tedy tohle slůvko do desítek československých kuchařek proniklo? Představuji si hospodyni, která před několika desítkami let ochutnala báječné nadívané kuře a vyžádala si recept. Dostala ho s dovětkem: "Tohle je kuře z Gödölö." Jméno zámku nedaleko Budapešti, který zbožňovala císařovna Sisi, se v té chvíli slilo s předložkou a vznikl název receptury, již si hospodyňky dál čile předávaly.


Tahle nadívaná delikatesa, kterou si české a slovenské kuchařky tolik oblíbily, rozhodně nepatří k nejslavnějším receptům maďarské kuchyně. Těmi jsou kromě rozličných druhů guláše spíš ostrá rybí polévka halaszlé, paprikáscsirke, tedy kuře na paprice, nebo töltött káposzta, čili zelné listy plněné masovou nádivkou.


Zatímco zelné listy se plní směsí masa, rýže a cibule, náplň používaná do kuřat je lehčí.
Chuť jí dávají hříbky - buď sušené, nebo čerstvé, a kuřecí játra. Obojí se společně osmaží na oleji a potom smíchá s kostičkami ze starých rohlíků namočených v mléce, žloutky utřenými s máslem a sněhem z bílků, díky nimž bude nádivka vzdušnější.


Způsobů, jak tento klasický recept obměnit, je řada. Místo mléka můžete nakrájenou housku zalít smetanou, místo kuřecích jater zvolit vepřová, aby byla chuť výraznější. Slavnostní nádivku můžete okořenit muškátovým oříškem a novým kořením a zakápnout troškou brandy. Do základu se taky hodí osmažená cibulka nebo nasekané oříšky - ať už klasické vlašské či pistácie.


Pokud chcete naopak vyzkoušet lehčí variantu nádivky, vsaďte na bylinky. Kromě klasické petrželové nati jsou do nádivky skvělé třeba oregano nebo bazalka. Obě bylinky jsou hodně aromatické, na nádivku do jednoho kuřete stačí lístky ze dvou snítek. Stačí je zkombinovat s trochou slaniny pro chuť nebo s kousky žampionů. Samotné bylinky s namočenou houskou jsou trochu chudé.


Nádivku není nutné pěchovat do kuřete a péct ji v něm. Stačí z ní uválet šišky o velikosti husího vejce, obalit ve strouhance a dát je péct bokem, v pekáčku s kuřetem. Anebo jí vyhradit samostatný vymazaný pekáček a připravit zcela zvlášť.


Povinnou disciplínou, pokud se rozhodnete pro pečeni s nádivkou, není ani samotné kuře. Výtečný je třeba nadívaný králík, kterého můžete naplnit například směsí ochucenou trochou uzeného, mladou cibulkou a hromádkou čerstvě nastrouhaného křenu.


V anglosaském světě se nádivka tradičně podává s krocanem, ať už na Vánoce nebo na Den díkůvzdání. Ke krocanovi se báječně hodí náplň s jedlými kaštany nebo s některou z výraznějších bylinek, třeba se šalvějí.


Všechny jmenované nádivky jsou vlastně variací na tu první, neobejdou se bez housky namočené v mléce nebo smetaně a bez žloutků a bílkového sněhu. Základ nádivky ale můžete připravit i ze strouhanky anebo se pustit cestou nejjednodušší - dutinu drůbeže vyplnit nakrájenými jablky. Kachna připravená tímto způsobem je delikatesou, zvlášť když k jablkům přidáte trochu brusinkového kompotu.


Kuře z Gödölö
(rozpis na 4 porce)


1 větší kuře
70 g sušených hříbků
120 g kuřecích jater
1 menší cibule
80 g másla
20 g petrželky
3 housky
1,5 dcl mléka
3 vejce
150 g slaniny nakrájené na plátky
1 lžička majoránky
olej, sůl, mletý pepř


Sušené hříbky dáme na hodinu namočit, pak je pokrájíme na menší kousky. Kuřecí játra odblaníme, pokrájíme na kousky a spolu s hříbky osmahneme na 40?g másla. Okořeníme solí a pepřem, potom přidáme na jemno nasekanou nať petrželky.


Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se zbylým máslem a přidáme do směsi hříbků a jater. Pak přimícháme vymačkané kostičky housky a nakonec sníh ušlehaný z bílků.


Kuře zbavené drůbků omyjeme a zevnitř i zvenku osolíme. Poté naplníme připravenou směsí.
Plátky slaniny obalíme prsa kuřete a potom jej vložíme do pekáčku vymazaného olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů. Kuře pečeme zhruba první půl hodiny zakryté, jakmile maso změkne, odstraníme horní část pekáčku a necháme dopéct, aby se udělala kůrčička. Průběžně podléváme horkou vodou. Servírujeme s domácími hranolky.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
11.03.2011 - 10:26:20

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.