GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Dobrá omáčka je základ

 


ilustracni fotoDobrá omáčka je základním stavebním kamenem chuťově vyváženého pokrmu. Dodává mu především šťavnatost a dokresluje jeho celkový dojem. Vytvořit kvalitní omáčku, která uspokojí chuťové požadavky dnes už náročnějšího zákazníka, však vyžaduje velkou dávku umění.


Už v dávné minulosti se neoddělitelnou součástí kuchyně staly fondy neboli jinak řečeno základy. Fond je silný extrakt získaný pomalým vařením a zredukováním silného vývaru z netučných surovin (různých druhů masa nebo ryb, zeleniny a aromatických složek).


Odborníci v gastronomii používají fondy zejména jako základ k dochucování omáček a polévek, které se jim zdají chuťově málo výrazné, což může být způsobené nedostatečnou silou vývaru nebo výpeku. Velmi často se při vaření nebo pečení masa v konvektomatu při nízké teplotě stává, že svalovina ze sebe nevydá dostatečné množství šťávy, potřebné k přípravě chutné omáčky, zkrátka zůstane uvnitř masa. Rovněž v tomto případě je velmi nápomocné mít vždy po ruce fond, který vám pomůže při přípravě vynikající omáčky. Fondy mohou být připraveny v těchto variantách: tmavé, světlé, telecí, drůbeží, zvěřinové, rybí, zeleninové a další.


SKVĚLE DOCHUCENÝ POKRM


Technologická výroba fondů sice zabere značnou část pracovního času kuchaře a výrobní techniky (sporák s hrncem na vaření, konvektomat s gastronádobou na opečení kostí apod.), ale dokáže se vám odměnit v podobě dokonale dochuceného pokrmu. Pro porovnání, na přípravu drůbežího fondu potřebujete přibližně hodinu, ale na přípravu telecího tři až čtyři hodiny. Při prudkém varu navíc riskujete ztrátu nejen většiny aromatických látek, ale i přirozené barvy.


V moderní gastronomii oceníte fond nejen pro univerzálnost jeho použití a chuť, ale jeho užívání se rovněž považuje za určitý trend. V poslední době zákazníci začínají upřednostňovat energeticky odlehčené pokrmy, které neobsahují mouku, případně jiná zahušťovadla. Právě tyto a mnoho jiných výhod posouvají nové fondy Chef na vysokou příčku kvalitní convenience na našem trhu. K dispozici jsou ve dvou variantách - Světlý drůbeží fond Premium CHEF a Telecí fond Premium CHEF.


VÝHODY POUŽITÍ FONDU


Chef fondy připravujeme z koncentrovaného vývaru a aromatických látek s použitím pečlivě vybraných přísad, což přináší vysoce kvalitní základ s nevídaným chuťovým zážitkem.


Výhody Chef fondů lze spatřit především v chuťové stálosti a univerzálním použití. Obsahují vysoký podíl masových extraktů a dalších čerstvých přísad, které jsou zdrojem bohatého chuťového zážitku. Kuchaři také ocení příjemně působící pastovitou konzistenci výrobku, jeho stabilitu (snáší vysoké teploty i dochucovací prostředky zásaditého i kyselého charakteru) a jednoduché dávkování a manipulaci s ním. Navíc je při jeho použití zaručena hygienická nezávadnost (ne všechny kuchyně jsou vybavené šokovým ochlazovačem). Příjemná je také delší doba trvanlivosti a dobrá skladovatelnost.

 

ZÁKLADNÍ MOŽNOSTI POUŽITÍ CHEF FONDŮ


Telecí fond Premium CHEF


Hodí se jako základ na přípravu všech druhů hnědých omáček a rozpouštění přípečků do tmavých omáček.


Vhodný na vaření a podlévání dušeného masa a ragú, k přípravě některých šťáv a vývarů k dušení.


Vhodný na podlévání minutek.


Světlý drůbeží fond Premium CHEF


Hodí se na podlévání vařeného, dušeného nebo nakládaného masa či rýžových pilafů.


Vhodné na přípravu drůbežích huspenin.


Lze ho použít jako základ při přípravě světlých a tmavých omáček k drůbeži nebo rozpouštění přípečků do silných šťáv. Výhodou je možnost použití v jakékoliv fázi přípravy.


Hodí se rovněž jako základ na zvýraznění chuti zeleninových pokrmů, do zeleninových a krémových polévek, k ochucení salátových zálivek, terinek nebo ochucení nádivek.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

22.03.2011 - 08:59:08

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.