GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Bocuse se stal kuchařem století

 

 

Paul BocuseZnámý šéfkuchař Paul Bocuse, označovaný jako guru francouzské kuchyně, se dočkal tento týden v New Yorku významného ocenění. Americký kulinářský ústav jej vyhlásil Šéfkuchařem století.


"Je jedním z největších šéfkuchařů všech dob," citovala agentura AFP prezidenta amerického gastronomického ústavu Tima Ryana ve slavnostním proslovu. Ten mimo jiné připomněl, že nyní pětaosmdesátiletý Bocuse byl jednou z vůdčích osobností hnutí "nouvelle cuisine" (nová kuchyně) v 60. a 70. letech. Nová kuchyně je střídmější a méně kalorická a klade velký důraz na experiment, prezentaci jídel i na ingredience.


Oceněný Bocuse od základů změnil způsob, jakým lidé vnímají kulinářské umění, od zásady proměnil i jejich životní styl.


Bocuse pochází z vesnice Collonges-au-Mont-dOr nedaleko Lyonu. V rodné obci také založil restauraci LAuberge, která byla od roku 1965 oceněna třemi prestižními hvězdičkami Michelinova průvodce.


Stal se prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využíval své postavení sledované celebrity. "Dostal kulinářské umění z anonymních kuchyní na stránky prestižních časopisů," komentoval Ryan šéfkuchařův přínos.


Bocuse považuje recept na úspěšnou kuchyni za velmi jednoduchý. "Především musíte mít kvalitní ingredience," prohlásil nedávno. "Pokud nevaříte z kvalitních surovin, nemůžete se dočkat dobrého výsledku," citovala jej zpravodajská stanice France 24.


I nyní, v pokročilém věku, neztrácí slavný šéfkuchař smysl pro humor. Když byl dotázán na pojem "nouvelle cuisine", odpověděl, že spíše než kulinářská revoluce, kterou oceníte na talíři, je to změna, kterou vidíte při placení svého účtu. Cena večeře se pohybuje kolem 195 eur v jedné jeho restauraci v Lyonu.


Svou novou kuchyni nepokládá za nějakou převratnou změnu. O zavedení nového pojmu se podle něj zasloužila především média, on o něj nijak neusiloval.


Jeho čerstvé jmenování je významné pro celou francouzskou gastronomii: zvrátilo poněkud zjednodušený dojem z posledních let, že tradiční francouzská gastronomie je na ústupu. Ve světě se ozývala kritika, že francouzští šéfkuchaři se nedovedou přizpůsobit novým kulinářským trendům.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: zah
01.04.2011 - 10:45:01

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.