GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Ideální na léto

 

 

ilustracni fotoMůžete je jíst samotné, jenom s rozpuštěným máslem, posypané bylinkami, zapečené se smetanou nebo plněné podle chuti. Nové brambory jsou v letní sezoně surovinou, která vás u sporáku zbytečně nezdrží, a přitom nezačne nudit.


S novými bramborami je méně práce než s těmi starými, je z nich méně odpadu a uvnitř se skrývá víc vitaminů. Od jara si tedy do kuchyně žádné jiné nepouštím.


Přivítání s první úrodou pokaždé začíná stejně: uvařím je ve slupce a servíruji jenom s máslem a sklenicí kefíru nebo podmáslí. Přesně takhle to bývalo u mých rodičů. Táta, který je národopisec, navíc občas prosadil společnou mísu, ze které si všichni brali a přehazovali pálící brambory mezi rukama. Hlavně nás děti tahle hra na chalupníky z devatenáctého století dost bavila.


Zatímco kefír může být věcí názoru, máslo považuji u nových brambor za nutnost. Máloco chutná tak skvěle jako čerstvě rozkrojený brambor, na jehož řezu se roztéká tento ušlechtilý tuk. Potom už je vlastně jedno, co přidáte dál: jestli talíř jenom posypete nasekanou pažitkou či petrželkou, jestli na něj rozdrolíte tvaroh, případně čerstvý sýr... másla musí být vždycky alespoň trochu.


Jakmile přejde prvních pár týdnů, co jsou nové brambory k dostání, posedne mě neklid a samotné vařené najednou nestačí.


Co se dá v takové chvíli dělat? Nové brambory se na rozdíl od těch skladovaných nehodí na výrobu hranolků nebo bramboráků, kvůli nízkému obsahu škrobu z nich není ani dobrá kaše. To samé platí i pro bramborové těsto, ať už z něho chcete dělat knedlíky se švestkami nebo knedlíkové šišky ke kachně a zelí. Do knedlíků z nových brambor by bylo třeba přidat víc mouky, aby těsto drželo pohromadě, a byly by po uvaření tuhé.


Kromě vaření se tedy nové brambory hodí už jen do trouby. Ta naštěstí skýtá dostatek variací, aby se neomrzely. Můžete je, pokrájené na kolečka, lehce předvařit a potom zapékat s bylinkami a česnekem omaštěné máslem nebo sádlem. Bylinky jsou v tomto ohledu zcela volná disciplína. Máte radši uměřenější chuťové tóny? Tak zvolte libeček nebo lístky petržele. Mají být brambory voňavější? Sáhněte po majoránce nebo dobromysli.


Kořením ale zapečené nové brambory zdaleka nekončí. Přelijte kolečka brambor zakysanou smetanou nebo vezměte smetanu sladkou a zamíchejte do ní nastrouhaný sýr. Nové brambory snesou cokoliv, od eidamu, přes sýry s modrou plísní, až po zrající aromatické divočiny české i francouzské provenience.


Pokud se rozhodnete nové brambory prohnat troubou, je ještě jeden způsob, jak je připravit: jsou totiž skvělé pečené vcelku. A to jak samotné, tak plněné. Pro druhou variantu stačí brambory uvařit do poloměkka, vydlabat část hmoty z vnitřku a naplnit vzniklý prostor nádivkou.


Náplň do pečené brambory může být sýrová, z tvarohu a opečených paprik, fety se sušenými rajčaty, ale taky s masem. Pokud se rozhodnete pro poslední variantu, vybírejte tučnější kusy. Sáhněte po anglické slanině, prorostlejším kusu opečeného masa nebo klobáse - pokud možno domácí.


Nové brambory budete mít uvařené i upečené dřív než ty skladované, v hrnci jim stačí čtvrt hodiny až dvacet minut. Už kvůli tomu jsou ideálním letním jídlem, protože vás nezdržují u plotny. Tak jak je uděláte dnes - vařené, nebo pečené?


Zapečené nové brambory


(rozpis na 4 porce)


1 kg nových brambor
2 lžíce másla
200 ml zakysané smetany
sůl, pepř, libeček


Brambory pečlivě omyjeme. I se slupkou je nakrájíme na půlcentimetrové plátky.


Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, osolíme ji a brambory v ní povaříme asi pět minut.


Brambory scedíme.


Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem, vyložíme předvařenými plátky brambor. Osolíme, lehce opepříme a zasypeme na jemno nasekaným libečkem. Zalijeme smetanou a dáme péct, dokud brambory nejsou měkké.


Místo libečku můžeme použít rozmarýn nebo tymián, do zakysané smetany zašlehat trochu nastrouhaného sýra nebo trochu menších kaparů pro ostřejší chuť.


Podáváme horké se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
27.07.2011 - 08:22:52

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.