Kdo ho uvidí poprvé, může z leknutí utrousit něco v tom smyslu, že vyjetému motorovému oleji neholduje. Olej s temně hnědozelenou barvou, která se proti světlu mění v červenou, je však vyhlášenou delikatesou.
Dýňový olej se v jižním Štýrsku lisoval už od 18. století, tenkrát se ovšem musela dýňová semínka pracně loupat. Postupem času tu vyšlechtili štýrské olejnaté dýně, jejichž semínka jsou bez slupek, respektive s téměř neviditelnou slabou průhlednou slupkou. Olej byl pro svou tmavou barvu považován nejdřív za podřadný a vyráběl se jen podomácku k vlastnímu užití. Teprve po válce nastal přelom a olej se začal prodávat i lisovat ve velkém.
Pěstování dýní s bezslupkovými semínky se postupně rozšířilo i v jiných zemích (u nás zejména na jižní Moravě) a k dnešní velmoci patří Čína. Ovšem aby mohl být olej označen bílozeleným pruhem s ochranou původu EU, musí být splněno několik kritérií. Dýňová semínka musejí pocházet z vymezeného území Rakouska a stejně tak je vymezená úzká oblast, kde se může olej lisovat.
Nic naplat, štýrská půda s vulkanickým původem a střídání horkých dnů s chladnými nocemi dělají své. Ostatně je to stejné jako s vínem. Pěstovat se dá na různých místech, chutnat stejně však nikdy nebude. U nás prodává značkový štýrský dýňový olej řetězec Drogerie DM a Spar.
Tento olejový zázrak obsahuje nenasycené mastné kyseliny, karoten, stopové prvky, minerální látky, vitaminy, a tak není divu, že působí na zdraví člověka jako blahodárný elixír. Je přirozeně bezcholesterolový a díky vysokému obsahu vitaminu E má antioxidační účinky. Klinicky ověřené je dokonce příznivé působení na prostatu. Olej je hustý, má lahodné aroma po pražených oříšcích. K získání 1 litru oleje je třeba asi 2,5 kg dýňových semínek a na ty je třeba sklidit zhruba 30 až 35 olejnatých dýní.
Při své cestě do Štýrska jsem navštívila několik mlýnů, kde se dýňový olej lisuje, a nakoukla do tajů jeho výroby. Dýňová semínka se nejprve rozemelou a vyhnětou do hmoty podobné tvárnému těstu. Poté se směs praží a vzniká typické aroma oleje. Rozehřátá opražená dýňová směs se plní do válcovitých nádob s malými dírkami po obvodu a přitom se prokládá placatými kamennými koly, která se starají o rovnoměrné lisování. Následně se tlakem zespodu nádoby ze směsi vylisuje čistý panenský dýňový olej. Bez přidaných chemických látek a konzervantů. Typické pro místní výrobu je, že se olej nevyrobí po sklizni ve velkém naráz, ale vyrábí se v malých dávkách v průběhu celého roku, aby ho zákazník dostal vždy čerstvý. V jižním Štýrsku můžete navštívit zhruba 30 mlýnů, kde se olej lisuje po celý rok.
Je určen hlavně k použití zastudena, ale zvládne i krátkou šetrnou tepelnou úpravu. Zahřát se smí maximálně do 120 stupňů. Nenahraditelný je do salátů, na uzené maso, sýry, skvělé jsou z něj tvarohové pomazánky, a pokud jím pokapete krémovou polévku, zaručeně každý misku vylíže.
Štýrskou specialitou jsou míchaná vajíčka s dýňovým olejem a pesto z dýňových semínek a dýňového oleje. Olej je skvělý i do hlavních chodů, na krémová rizota, k rybě, na brambory, a dokonce i do sladkostí. A pokud se vám stane, že vám kapka ukápne na oblečení či ubrus, buďte v klidu. Nepotřebujete žádné zázračné bělicí přípravky na praní, stačí, když daný kus látky vystavíte na několik hodin na sluníčko. To si s flekem zaručeně hravě poradí.
(pro 4 osoby, příprava 20 min.)
500 g špaget
100 ml dýňového oleje
50 g dýňových semínek
20 g parmezánu
4 stroužky česneku
sůl
Těstoviny dejte vařit podle návodu.
Dýňová semínka opražte na suché pánvi. Až začnou praskat, vyskakovat a zlátnout, jsou hotová. Semínka přesypte na talíř a nechte zchladnout.
Do sekací nádoby tyčového mixéru nebo robotu dejte na malé kostky pokrájený sýr, stroužky česneku a semínka. Nadrťte nadrobno a promíchejte se lžičkou soli. Zalijte dýňovým olejem a promíchejte.
Scezené těstoviny promíchejte s dýňovým pestem a rozdělte do talířů. V uzavřené skleničce vám pesto výdrží v lednici pár dnů.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Lenka Požárová, foto: flickr.com
16.08.2011 - 20:36:42
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...