GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.07.2018, svátek má Libor
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Rajské potěšení

 

 

ilustracni fotoZ důsledného dlouhodobého pozorování svého okolí mohu vědecky doložit, že existují rajčatoví fanatici, rajčatoví odpůrci i ti, co jedou na rajčatový neutrál.


Ti první vyhlíží nedočkavě první čerstvou úrodu a znám i takové, kteří obhlíží na své zahrádce první zralé plody nedočkavě (mnozí i tajně) a preventivně se solničkou v ruce. Bývalá kolegyně nebyla žádná troškařka. V létě si přinášela do kanceláře kvanta voňavých rajčat z trhu a ve svém šuplíku si vedle sešívačky vyčlenila místo na celé kilo soli. Potřebovala pořádnou zásobu dochucovadla. Jiná známá rajčata přímo nesnáší, a pokud se jí náhodou na talíř zatoulají, vykazuje je rychle na okraj. Ještě znám pár hybridních osob, které nesnáší rajčata jen zasyrova, tepelně upravená jim nevadí.


A jak jsem na tom já? Já rajčata prostě žeru! Hlavně v létě. Dobře vyzrálé rudé krásky nejdřív očichám, abych zjistila, jestli v nich je život. Rajčata choulící se stydlivě pod levnou cenovkou s nápisem "skleníková rajčata, Polsko, II. jakost" přehlížím s chladným nezájmem.


Proto si v zimě nechám na rajče raději zajít chuť a sáhnu po rajčatech sterilovaných či sušených. Oboje nejlépe italským sluníčkem šimrané. Rajčata jsou a budou jednou ze stálic mého kulinářského dovádění.


Patří k nejrozšířenějším světovým plodinám a jsou příbuzné brambor, tabáku a lilku. V Evropské kuchyni mají poměrně krátkou minulost, dlouho se totiž věřilo, že plody přivezené španělskými mořeplavci z Ameriky jsou jedovaté. Ve světě existují stovky odrůd, které mohou být bílé, růžové, černé či zelené. Zajímavé je i to, že rajčata byla v roce 1893 předmětem amerického soudního sporu. Ten měl určit, zda jsou ovocem, nebo zeleninou. Za zdánlivou banalitou takové informace se skrývalo víc, než se na první pohled zdá. Na ovoce se tehdy nevztahovalo dovozní clo, zato na zeleninu ano. Soud rozhodl, že rajče, ač botanicky ovoce, je zelenina, protože se hodí spíš k večeři a nikoli jako dezert.


Kromě toho, že rajčata mají nízký energetický obsah, obsahují minerály a vitamíny A, C a betakaroten. Mají v sobě i účinný antioxidant lykopen, který chrání tělo před rakovinou. Více si ho užijete, pokud jíte rajčata tepelně upravená. Původně měla žlutou barvu a říkalo se jim zlatá jablka. Také byly prapůvodně velikosti rybízu a do dnešní velikosti je vyšlechtili Mexičané.


Zralá rajčátka, která dohnalo k rudé radosti sluníčko, nádherně voní a jsou plná chuti. Po zakoupení je dobré rajčata nechat při pokojové teplotě, a vydrží tak několik dnů (podle stupně zralosti). Pokud je uložíte do lednice, vydrží sice o něco déle, ale ztratí tam svou chuť i vůni!


Když se zasním, jsem zpátky v Provence, kde mě místní pěstitel rajčat vzal na svou zahradu a ukazoval své poklady. Několik desítek druhů. Rajče paprikové, ananasové nebo malinové. Různé barvy, tvary i chutě měla. Natrhali jsme jich společně celý košík a pokrájely do salátu. S čerstvou bazalkou, místním olivovým olejem a kozím sýrem od sousedky, která ho vyráběla. Mým oblíbeným hitem letní úrody se stala pečená rajčata. Nesmí být upečená moc a taky ne málo. U přípravy musíte být trochu trpěliví, ale vyplatí se to!


Dlouze pečená rajčata


pro 4 osoby, příprava 15 min.
+ pečení 1,5 hod.


1 kg středně velkých rajčat
olivový olej
sůl
300 g řeckého jogurtu
10 g plátků mandlí
4 stroužky česneku
1 lžíce šťávy z limetky
čerstvý tymián na ozdobu


Rajčata rozpulte a řeznou stranou nahoru je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.


Pokapejte je olejem, mírně posolte a pečte při 145 °C (v horkovzdušné troubě při 125 °C) po dobu 1,5 hodiny. Nepokoušejte se zkrátit dobu pečení tím, že zvýšíte teplotu, rajčata pak zbytečně zčernají. Nechte 30 minut chladnout.


Smíchejte jogurt, rozmačkaný česnek, šťávu z limetky a podle chuti sůl. Lžičku krému klaďte na vlažná rajčata, posypte nasucho opraženými plátky mandlí a ozdobte tymiánem. Můžete podávat i úplně vychladlé a připravit si den předem.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lenka Požárová
19.08.2011 - 14:06:35

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.