GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Kavárenské řetězce otevírají nové pobočky

 

 

Kavarenske retezce oteviraji nove pobockyKavárenskou síť výrazně rozšířil McDonalds. Na trh chce i Subway. Costa Coffee dokončuje úpravu poboček. Trh se bude čistit, říká její šéf.

 


Ani růst ceny kávy neodradil kavárenské řetězce od otevírání nových kaváren. Tuzemské Cross Café se do konce roku rozšíří o tři nové pobočky, McDonalds chce v průběhu několika dalších let otevřít kavárnu McCafé v každé ze svých restaurací, kde je to "s ohledem na možnost budování značky a tržeb relevantní" a i největší mezinárodní kavárenské řetězce v Česku Tchibo a Costa Coffee plánují otevření nových kaváren.


Do konce srpna chce navíc Costa Coffee dokončit přeměnu poslední kavárny Coffeeheaven na Costa Coffee. Polskou konkurenci koupil britský řetězec v březnu.


Na českém trhu se už uchytila většina mezinárodních řetězců jako Costa Coffee nebo Starbucks i místní konkurence, například Cross Café. "I z našeho pohledu se trh zahušťuje," říká jednatel společnosti Cross Café Martin Lomnický. Přesto řetězce připravují nové pobočky. Podle Richarda Kalhouse, generálního ředitele HDS Retail, která provozuje kavárny Costa Coffee, se však teď bude trh čistit a konsolidovat.


Obavy ale zatím nemusí mít tradiční kavárny. "Do Starbucks a Costa Coffee chodí úplně jiná sorta lidí než třeba do Café Louvre nebo do běžné městské kavárny," říká kreativní ředitel Euro RSCG a odborník na marketing Eda Kauba. Zmiňovaná kavárna Louvre sice odliv zákazníků nezaznamenala, její majitel Sylvio Spohr se ale domnívá, že se situace pro menší kavárny může změnit. "Bezpochyby budou řetězce ukrajovat stále větší kus koláče," říká Spohr.


Před dvěma lety navíc v Česku otevřel svou první pobočku McCafé řetězec McDonalds, který od té doby počet kaváren rozšířil na 23 a proházel tak žebříček řetězců, kterému vévodí Tchibo. Před nedávnem navíc svůj příchod na trh oznámil americký řetězec Subway, který prodává sendviče.


Podle jednotlivých kavárníků je přitom nemožné prodávat v Praze kávu "za 25 korun". Na turisticky atraktivních místech musí platit vysoký nájem, na ceně nápoje se k tomu podepisuje vysoká cena kávy jako komodity. Například odrůda kávy Arabica v květnu dosáhla nejvyšší ceny za 44 let (přibližně 116 korun za kilogram) a Starbucks kvůli tomu musel dvakrát navyšovat cenu balené kávy. Costa Coffee zatím zdražovat nemusela, cena se totiž do určité míry vykompenzovala levnou librou, za kterou britský řetězec kávu nakupuje. "U většiny nápojů navíc není hlavní položkou káva, ale mléko," dodává Kalhous.


Většina řetězců bojuje o místa v Praze a ve větších městech. "V konkurenci mezinárodních řetězců jde hlavně o boj o lepší místo," říká Kalhous s tím, že turisti si kupují Starbucks nebo Costa Coffee, protože značku znají z jiných zemí.


Podle Kalhouse se přitom jednotlivé řetězce musí vyrovnávat s tím, že v Česku se káva příliš nepije. "Stále jsme hluboko pod evropským průměrem," říká. Průměrný Čech vypije podle údajů Mezinárodní organizace kávy (ICO) tři kilogramy kávy za rok, což je průměrně jeden šálek kávy denně. Obliba kávy ale podle organizace v Česku mírně stoupá. Kavárny jsou k tomu navíc sezonní záležitostí. "Čím horší je počasí, tím lepší je byznys," dodává Kalhous.

 

Kavárenské řetězce

 

Firma Prodejny


Tchibo 27


Německá společnost nabízí ke spotřebnímu zboží a kávovému sortimentu i hotovou kávu.


McCafé 23


Vedle 84 fastfoodů vznikají v Česku kavárny od roku 2009.


Costa Coffee 20 Britský řetězec výrazně posílil koupí polského Coffeeheaven.


Coffee & Co. 17


Středoevropská síť s rakouským majitelem cílí na obchodní centra.


Emporio 15


Největší český řetězec koupila v roce 2010 indická Café Coffee Day.


Starbucks 11


První kavárna se sirénou ve znaku se v ČR otevřela až v roce 2008.


CrossCafe 9


Původně plzeňská síť otevřela už tři prodejny v Praze a chystá další.

 

KONKURENCE PRO STARBUCKS


Světově největší a nejznámější řetězec v Česku ani zdaleka nedosahuje na stupně vítězů. V současnosti je na šestém místě a brzy ho předčí i domácí kavárenský řetězec Cross Café.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Paříková, Jan Klesla
23.08.2011 - 09:48:43

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.