GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Rostou? Rostou!

 

 

ilustracni fotoHoubařství je u nás pomalu národním sportem a Češi patří k nejvášnivějším houbařům na světě. Proto tady pulty trhů hříbky nepřetékají. Kdo má chuť, vydá se na ně prostě do lesa.


Někdo ovšem nemusí ani vystrčit paty z domu a stejně si na nich může pochutnat. To pokud má hodné sousedy (jako já), kteří rádi chodí do lesa a sbírají víc, než sní. S houbařením jsem začala na táboře snad v první třídě, ale omezila jsem se stejně jen na základní druhy hub, které jsem spolehlivě poznala. Takový klobouček bedly napíchnutý na dětskou kudličku a opečený potají ve stanu nad svíčkou, to je něco!


O pár let později jsem sbírala kdeco a raději to před konzumací dávala na kontrolu známým. Jednou takhle jedu s plným košíkem autobusem, nějaká osoba se mi do košíku zadívá a praví: "Co to tam máte za potvoru? To je snad choroš?!" Tenkrát se mě to dost dotklo. Houbaření mě baví, ale musím být odměněna úlovky. Pokud nacházím jen nožky bedel nebo úplný houby, tak to dovede být pěkně deprimující.


Houbařit se dá taky neúmyslně, když vyrazíte na výlet do Vídně, uděláte si půldenní túru okolními lesy (Wienerwald) a najdete tam přímo u cesty velké lesní žampiony. Po návratu jsme se odměnili houbovou smetanovou omáčkou s hrnkovými knedlíky. Výborné jsou i lišky na smetaně s rozmarýnem. Talíře s václavkovým gulášem jsme pravidelně vylizovali a nezapomenu na polévku z hlívy ústřičné a la držková, kterou mi vařil kamarád. Praženice je jistota, ovšem i tu dělá každý jinak. U nás se nikdy nenastavovala krupicí.


A propos hlíva ústřičná. Strašidelně nejedlý název mou důvěru dlouho nevzbuzoval. Naštěstí líp chutná než zní. Mezi její hlavní účinky patří posílení imunity organismu, pozitivní vliv na krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Využívá se i pro zlepšení peristaltiky střev, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cukru v krvi u diabetiků. Využívána je i v tradiční čínské medicíně.


Kdo by neznal ten tetelivý pocit, když rozhrne větve a v trávě spatří celou rodinku vzrostlých hřibů. Mimochodem, na světě je kolem 1 500 000 druhů hub, přičemž v České republice je zjištěno asi 10 000 druhů. Mají nízkou kalorickou hodnotu a jsou bohaté na vitaminy a minerální látky. Bavíme se ovšem stále o nejedovatých houbách.


Má nejčerstvější houbová vzpomínka je téměř tajuplná. Byla černá a velice podezřelého vzezření. Taková, co se po snězení proměníte třeba v ropuchu. Snědla jsem ji. Houbu, ne ropuchu. Dostala jsem ji jako úlovek z německého trhu. Prý že se hodí do risotta. Dobré to bylo, ale pořád mi vrtalo hlavou, co to bylo. Zalovila jsem na webu... Aha, takže jsem sežrala stroček trubkovitý. No není ten název čarodějně kouzelný? Akorát na úplňkovou noc, která toho dne opravdu byla. Přiznám se, že jsem byla dost zvědavá, jako co se ráno probudím.


Myslím, že máme ještě daleko k opatření, ke kterému se museli uchýlit naši rakouští sousedé. Oblast pod Salzburgem je vyhlášená nájezdy hubchtivých Italů, kteří sem přijíždějí s přepravkami, sbírají houby lišky a vozí si je (často i k prodeji) domů. Proto Rakousko vyhlásilo omezení v houbaření a v lesích natrefíte často i na přísné kontrolory.


Nejste-li si jistí jedlostí svých úlovků, můžete zavolat, napsat nebo houby přímo donést ke konzultaci do České mykologické společnosti (více na www.myko/poradna.cz), kde najdete i seznam poboček po celé ČR.


Grilované portobello s mozzarellou, špekem a bylinkami


pro 4 osoby


8 menších kusů portobello žampionů (o průměru asi 10 cm)
2?ks mozzarelly (200?g)
100?g libového špeku
4 velké stroužky česneku
panenský olivový olej
sůl
pepř
čerstvá petrželka nebo bazalka
k podávání citron


Z žampionů vykrojte nožky. Nasekejte najemno česnek a posypte jím vnitřky žampionů. Posypte solí a dejte na plech vymazaný olivovým olejem.


Do žampionů rozdělte natrhanou mozzarellu a opečený špek, pokapejte olejem a dejte zapékat pod gril na 8-10 minut. V závěru by měla mít mozzarella zlatá místa.


Podávejte posypané čerstvě mletým pepřem a bylinkami. Můžete také pokapat citronovou šťávou.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lenka Požárová
02.09.2011 - 10:08:05

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.