GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Chipsologie aneb co nevíte o chipsech

 

 

Chipsologie aneb co nevite o chipsechBramborové smažené chipsy jsou jednou z nejoblíbenějších slaných pochoutek. První chipsy vyrobil díky náhodě americký kuchař G. Crum již v roce 1853. V Čechách se chipsy vyrábí třicet let v jihočeském Choustníku. Z původně bramborového jen solí okořeněného chipsu se stal fenomén, chutí dnes najdete celou řadu a některé jsou opravdu velmi bizardní - stačí se vydat do Asie, Indie nebo Velké Británie.


Asi to sami dobře znáte, jednou otevřený sáček chipsů zůstane rychle prázdný. Křupavé chuti chipsů prostě nelze snadno odolat. A to platí už od roku 1853, kdy afroamerický kuchař George Crum v Moons Lake House poblíž Saratoga Springs v New Yorku tuto pochoutku připravil jako první na světě. Kuchař byl rozezlen zákazníkem, který si objednal francouzské brambory a následně je nechal vrátit kuchaři s tím, že jsou plátky brambor moc silné. Crum nakrájel plátky brambor tak tenké, že nešly uvařit, proto je usmažil v rozpáleném oleji. Ačkoliv Crum očekával kritiku, hosté byli nadšení. Takto upravené chipsy se poté staly pravidelnou součástí menu a z Ameriky se rychle rozšířily do celého světa.


Původně jen solí okořeněné chipsy se postupem času začaly vyrábět v různých variantách. Zajímé je, že preference chutí se po celém světě značně liší. Známá je skoro mánie pro octové chipsy ve Velké Británii nebo obliba wasabi koření v asijských zemích.


První české chipsy se začaly vyrábět před třiceti lety v zemědělském družstvu v Choustníku, prodávaly se v obchodech Ovoce - Zelenina a stály se na ně fronty. Dnes si můžeme vybírat z celé řady tvarů i chutí. V Choustníku se vyrábí chipsy i pro Slovensko, Maďarsko a Německo. Podle výrobního ředitele společnosti Intersnack, Petra Králíka, Maďaři dávají přednost chipsům se smetanou a jarní cibulkou, Němci zase paprikovým lupínkům. A Češi? I u nás chipsy milujeme, každý z nás jich sní v průměru 1,1 kg za rok. Trio nejoblíbenějších příchutí českého chipsožrouta je horská sůl, pikantní paprika a moravská slanina.

 


Ale to se teď může změnit. Značka Bohemia na podzim spouští velkou chipsovou soutěž „Vítězství za příchuť", kdy budeme moci navrhovat libovoné příchutě chpisů, které nám na našem trhu chybí. Tři nejvtipnější se pak nechají vyrobit a budou se skutečně prodávat. Autora nejzajímavější a nejprodávanější příchuti odmění Bohemia Chips milionem korun. Zda-li se pak stane také vyhledáváným odborníkem na chuťologii zůstává otázkou.

 


Bizarní příchutě chipsů, které se už vyrábějí:


BBQ, kečup, uzená slanina, med, horčíce, sladké chilli, pečené kuře, worchestrová omáčka, curry, masala, feferonka, párky, pažitka, koprový nálev, pečený steak, cibule a smetana, sůl a pepř, smažené kuře, sůl a ocet, čedar a smetana, steak na cibulce, krevetový koktejl, cheesburger, chilli a čokoláda, pečená chilli paprička a koriandr, feta - olivy - oregano, kuře v medovo-sojové omáčce, jehněčí s mátou, limetka a máta, boloňská omáčka, humr na grilu, hovězí kebab

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

08.09.2011 - 07:08:56

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.