GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Sedmikrásky k nakousnutí

 

 

Sedmikraska - www.flickr.comPřijít s novým nápadem je v dnešní době stále těžší, proto se nikdo nepozastaví nad tím, když se osvědčený recept jemně zmodernizuje nebo se do něj přidá netradiční surovina. A může to být například jedlá sedmikráska nebo maceška.

 

 

 

Je vědecky prokázáno, že květiny svou barevností, tvarem a v neposlední řadě i vůní v lidech vzbuzují pozitivní emoce. Nejjednodušší použití tak květiny nacházejí při dekoracích. Ne každého hosta však napadne, že květinu může také sníst. Přitom třeba takové okvětní lístky růže a macešky jsou nasládlé, sedmikráska je pak na-opak nahořklá, karafiát pro změnu kořeněný.

 

 

NIC NOVÉHO POD SLUNCEM


V 17. století byly květy používány do likérů, z pampelišek a levandule se i dnes stále dělá med, z květů černého bezu si lze vyrobit nejen šťávu, ale i výbornou limonádu nebo květ jen obalit jako řízek. Dnešní gastronomie přirozeně používá odvar z levandule, např. do pudinků a sorbetů. Rychlou přípravu, kdy se květy levandule povaří ve vodě a následným odstátím se louhují, ocení také kuchaři. Nezaměnitelná vůně levandule si pohraje s čichovými receptory hostů a nostalgicky připomene letní dovolenou v Dalmácii či Provence.

 

NA KVĚTINÁŘSTVÍ ZAPOMEŇTE


Ideální způsob, jak si zajistit stálý přísun čerstvých květů určených ke konzumaci nebo k ozdobě pokrmů, je pěstovat je. Bohužel to například pro městské hotely není optimální řešení. Květy si lze také objednat a nechat dovézt, a to nejen z Nizozemska, Španělska a Izraele, ale i z českých regionů. Zapomeňte na květinářství, kam si nelze zaskočit pro pár růží na dezert, pro tyto účely existují farmy, které vám zboží, neošetřené pesticidy, zašlou. "Prvotřídní restaurace vyžadují prvotřídní zboží - a vždy načas. Jedna restaurace, kterou zásobuji, použila sedmikrásky do šampaňského, lichořeřišnici přidali do ovocných salátů a na ozdobu použili růže Abraham Lincoln," dělí se o zkušenosti farmářka Jaroslava Marková z farmy Mlýnec ve Smrkově na Táborsku, která například dodává pravidelně bazalku a mátu do pražského hotelu Radisson Blu Alcron.

 

KVĚTINY MÍSTO KOŘENÍ


Levandule - špetka těchto květů provoní dušená masa, octy, džemy a rosoly.

 

Měsíček lékařský - vhodný do smaženic a nákypů. Oranžovo-žlutá barva a medová vůně doplní ovocné dezerty i zeleninové saláty. Okvětní lístky mohou být použity do rýže, koláčů, másla, jogurtu a do omelet.


Maceška - jednotlivé plátky jsou svou kořenitou chutí předurčeny k doplnění a ozdobě obložených mís a chlebíčků.


Sedmikráska - vynikne v ovocných a zeleninových salátech, ozdobí koktejly, sorbety a zmrzliny.


Fialka - propůjčuje vůni sirupům a želé. Různobarevná kvítka ozdobí speciální zákusky, krémové řezy i zmrzlinové poháry.


Květy tykví, cuket a patizonů - jako příloha či hlavní jídlo. Plněné nádivkou nebo masovou směsí a smažené, jako zpestření studené kuchyně s humří, šunkovou, křenovou, sýrovou náplní. U samčích květů je třeba vždy odstranit hořký zelený kalich a s vonným květem zacházet opatrně, je neobyčejně křehký.


Růže - Mezi nejvoňavější patří růže stolistá, galská a damašská. K ozdobě zmrzlin, moučníků a nápojů lze ale využít všechny voňavé růže, např. sadovou růži Westerland nebo velkokvětou Mr. Lincoln. Trpělivost vyžaduje kandování růžových plátků i ostatních vonných květů.


Karafiáty - mají hřebíčkovou chuť a vůni. Je nutno oddělit trpký kalich a květní plátky vyluhovat ve víně, jako voňavá ozdoba sladkostí má úspěch zaručen.


Lichořeřišnice - různobarevné květy s ostrou ředkvičkovou chutí jsou nejpopulárnější ze všech jedlých květů. Poupata lze naložit do octa jako kapary. Zeleninovým salátům dají říz i lákavý vzhled, nejvíc sladce pikantního nektaru je v dlouhé ostruze.


Chryzantéma - rostlina má jemnou celerovou příchuť. Z květu otrháme k jídlu okrajové plátky. Terč je velice hořký, ale plátky jsou velmi chutné a navíc na salátech a pomazánkách krásně vypadají.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková, foto: flickr.com
20.08.2010 - 14:50:55



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 6 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.