GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.11.2018, svátek má Nikola
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Znáte pravidla pro označování potravin?

 

Toho, co je psáno malým písmem, si nevšímáte? Tak to máte smůlu! Neboť etiketa odhaluje důležité informace. Pokud patříte ke skupině alergiků, tak jde dokonce o životně důležité informace. V následujícím článku vám prozradíme, jak etiketu správně číst a co na ní podle zákonů nesmí chybět.

 

ilustracni foto

 


V Evropské unii je potravinářské právo z větší části sjednoceno. Zakládá se na třech principech, které mají chránit spotřebitele: ochrana před zdravotními riziky, ochrana před klamnými informacemi a přiměřené informace. Body 2 a 3 zajišťují, aby spotřebitel nedostával klamné informace o obsahu, povaze nebo např. o objemu náplně. Přísady a způsob zpracování jsou jednoznačně patrné, resp. viditelné.


Údaje musí být pro spotřebitele srozumitelné, pro spotřebitele v ČR musí být v českém jazyce, musí být uvedené na viditelném místě, snadno čitelné (o stanovení minimální velikosti písma se zatím diskutuje), nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné. Způsob označování nesmí uvádět spotřebitele v omyl.


Základ pro označování potravin v Evropě tvoří směrnice 2000/13/ES pro etiketování. U nás upravuje pravidla pro označování potravin vyhláška 113/2000 Sb., o označování potravin, a také vyhlášky týkající se jednotlivých výrobkových skupin, v nichž mohou být specifické požadavky na označování. Komplexní příručkou určenou spotřebitelům je Průvodce označováním potravin z roku 2008, kde lze najít informace o obecných zásadách označování i o některých specifických požadavcích pro jednotlivé skupiny potravin.


Pěstování geneticky změněných rostlin se celosvětově neustále rozšiřuje, od roku 2004 existují v Evropě zvláštní předpisy k označování. U všech geneticky změněných potravin, krmiv a veškerých přísad a přídavných látek z nich je dána povinnost označování i v případě, že geneticky změněný organismus v potravině již není prokazatelný.


Jasná pravidla pro hotová balení


Převážná část našich potravin je nabízena v hotových baleních zhotovovaných výrobcem. Na veškerých balených potravinách musí být uvedeny následující informace, a to v češtině:


> provozní označení - název potraviny/výrobku


> složení výrobku - v sestupném pořadí podle hmotnosti


> alergenní přísady


> nutriční hodnota


> datum minimální trvanlivosti - nebo datum spotřeby


> objem náplně/údaj o množství výrobku


> výrobce - jméno nebo firma a adresa výrobce, balicího provozu nebo prodejce se sídlem v EU


> označení šarže


> pokyny ohledně skladování, pokyny ohledně způsobu použití, údaj o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví


> obsah alkoholu - u nápojů s obsahem nad 1,2 objemového procenta


Navíc prodejce musí u výrobku nebo v jeho blízkosti uvádět konečnou cenu potraviny a základní cenu za měrnou jednotku, jako kilogram nebo litr. U některých druhů potravin a přísad, jako jsou aromatizující látky, víno a některé víno obsahující nápoje, potraviny připravené k okamžité konzumaci, pečivo nebo cukrovinky balené v obchodě apod., upravuje pravidla pro označování konkrétní vyhláška pro danou kategorii potravin. Například u dováženého vína není nutné označování v českém jazyce.

 

Pořadí podle hmotnostního podílu


Podívejme se nyní na přehled přísad podrobněji: Přísady musí být uvedeny v sestupném pořadí podle svého hmotnostního podílu. Pokud je tedy u výrobku na prvním místě uveden cukr, jedná se o přísadu s nejvyšším hmotnostním podílem v potravině. Poté následuje přísada s druhým nejvyšším podílem, nakonec přísada s nejnižším podílem. Pomocí tohoto údaje je možno získat přehled například o tom, kolik masa hotový výrobek obsahuje. Často musí být množství přísady uvedeno i v procentech (pokud se např. přísada zdůrazňuje v názvu).

 

Přídatné látky a aromatické substance


K přísadám patří mimo jiné přídatné látky a potravinářská aditiva (včetně aromatických substancí). Přídatné látky se smí používat pouze v případě, že prošly rozsáhlým schvalovacím řízením - na rozdíl od ostatních přísad. Přidávají se úmyslně ve výrobním procesu, například ke zvýšení pečicí schopnosti nebo k prodloužení trvanlivosti výrobku. Příkladem jsou zahušťovadla, antioxidanty nebo emulgátory. Na etiketě musí být uveden název třídy ("zhušťovadlo"), kromě toho přesné označení ("guarová mouka") nebo E-číslo označující přídatnou látku (zde: E 412). Přehled E-čísel je k nalezení na internetu a v různých brožurách.


Aromatické látky mají potravinám propůjčit zvláštní vůni nebo příchuť (většinou se jedná o ucelené směsi). V seznamu přísad jsou uváděny pojmem "aroma" a popř. přesným označením ("jahodové aroma"). Dodatek "přírodní" znamená, že aromatická substance sestává z přírodních aromatických látek a extraktů.


Sladidla (sacharin, cyclamat atd.) a cukerné výměnné látky (sorbit, xylit atd.) je třeba uvádět nejen na přehledu přísad, nezbytná je také informace na etiketě. Výrobce musí mimo jiné také podat informace v případě použití aspartamu. Důvodem je, že aspartam obsahuje fenylalanin. Lidé trpící fenylketonurií jej nesmějí konzumovat.

 


reklama:
reklama

Zdroje alergenů na etiketě


Od listopadu 2005 musí být uváděno 14 skupin potravin, které náleží k nejčastějším alergenům, i když bylo použito pouze minimální (i stopové) množství.


To platí i pro výrobky, k jejichž zpracování byly tyto potraviny použity: Místo "emulgátor lecitin" se nyní označuje "emulgátor sójový lecitin", používá-li se lecitin pocházející ze sóji. Sója patří k nejdůležitějším alergenům. Ty musejí být uváděny i v případě, že se do výrobku dostávají pouze jako nosná látka, tedy např. mléčný cukr jako nositel aromatických substancí.

 

Pravidla


K dohledání!


Označování potravin je komplexní obor. Kdo se chce tímto tématem zabývat podrobněji (nebo by se o něj měl zajímat například ze zdravotních důvodů), může použít informace v tištěné podobě nebo na internetu. Zde je několik odkazů:


> www.szif.cz - pod heslem označování potravin na stránkách Státního zeměděl-ského intervenčního fondu


> www.bezpecnostpotravin.cz - stránky Informačního centra bezpečnosti potravin uvádí v záložce označování potravin a potravinářská aditiva veškeré potřebné informace


> Průvodce označování potravin - vydalo Ministerstvo zemědělství v roce 2008


> stránky Ministerstva zemědělství eagri.cz v sekci potraviny


> stránky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin - www.efsa.europa.eu/


> veškerou legislativu najdete také na stránkách Potravinářské komory - www.foodnet.cz


> stránky Asociace regionálních značek - www.regionalni-znacky.cz


> Terminologický výkladový zemědělsko-potravinářský slovník naleznete na stránkách www.agronavigator.cz/ts


Info


Zdroje alergenů


Na etiketě musejí být vyznačeny následující látky:

 

> obilí obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, špalda atd.)


> vejce


> ryby


> burské ořechy


> sója


> mléko (včetně laktózy)


> skořápkoviny (mandle, lískové ořechy, pistácie, vlašské ořechy...)


> celer


> hořčice


> sezamové osivo


> kysličník siřičitý a siřičitany (od 10 mg/kg nebo 10 ml/l)


> sladké lupiny


> měkkýši (např. šneci) a raci

 

Zpracováno podle informací z Informačního centra bezpečnosti potravin a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin

 

NUTRIČNÍ HODNOTY.
Na mnoha produktech jsou nutriční hodnoty vypsány. Přitom to v současné době ještě není povinné. Teprve v případě, pokud potravina propaguje, že je z kategorie zdravých produktů a má zvláštní složení, musí být na etiketě uvedena tabulka s živinami. Favoritem je model, který uvádí, kolik procent doporučené denní dávky je obsaženo v jedné porci.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: rač
20.08.2010 - 14:40:53



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 9 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.