GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.06.2018, svátek má Alois
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Rudé afrodiziakum

 

Jahody jsou součástí zdejší gastronomie sotva dvě stě let. Snad i proto je české kuchařské knihy nepouští mimo stránky se sladkými recepty. Jahody se ale nehodí jenom ke smetaně či piškotovému těstu, ale i k okurkám nebo čerstvému koriandru.

 

ilustracni foto

 


Bůh mohl nepochybně stvořit ještě lepší plody, ale nepochybně tak nikdy neučinil," napsal o jahodách anglický spisovatel William Butler. Má pravdu: v našich zeměpisných šířkách jen stěží najdete ovoce tak intenzivní a lahodné chuti.


V supermarketu se sice dají celý rok koupit bledničkové plody v umělohmotných vaničkách, jenže s těmi toho v kuchyni moc nenakouzlíte. Chutí i vůní jsou jenom chabým odvarem zralé jahody právě utržené ze záhonu. Pravý čas pro tyhle nádherné rudé plody proto přichází v létě, kdy tuzemské silnice oblehnou prodejci s typickými loubkovými košíky. Někdy kupuji i od nich, ale aspoň jednou za léto se stejně vydám na některou z jahodových plantáží, které po celé republice nabízejí samosběr. Ta trocha času navíc za to stojí, ve větší partě je to i zábava. Vybíráme z keříčků ty nejkrásnější exempláře syté barvy a pevného tvaru, hlásíme si navzájem, když najdeme zvlášť velký kousek a kluci se hecují, kdo má plnější košík.


Z Prahy je nejblíž na jahodové záhony ve Vraňanech u Mělníka nebo v Čelákovicích. Kdo chce sběr spojit s víkendovým výletem, nechť se vydá k Jindřichovu Hradci do vesničky Dolní Pěna. Manželé Nouzovi, kterým plantáž patří, pěstují třeba odrůdu Darselect. Ta má krásné plné aroma, přecházející až do malinového tónu.


Vždycky je mně líto jíst je jinak než čerstvé, jenom lehce poprášené cukrem. Jahody obsahují ve srovnání s jiným ovocem relativně málo cukrů přírodních, a tak jim ocukrování sluší, navíc zvýrazňuje jejich přirozené aroma. Cukru není třeba mnoho, na půl kilogramu jahod stačí tři polévkové lžíce moučkového.


Jíst jahody čerstvé dává rozum i proto, že jsou plné vitaminů: je v nich spousta céčka, ale taky vitaminy A, B a E nebo ovocné kyseliny. Připisují se jim i účinky afrodiziakální, hlavně v kombinaci s některými dalšími potravinami, třeba hořkou čokoládou nebo chilli papričkami.


Jahodám se někdy říká královské ovoce, což se dá připsat na vrub francouzskému králi Ludvíku XV. Vladař své zahradníky podporoval v křížení tehdejších odrůd jahodníku, až z chilského a virginského vyšlechtili základ odrůd, jejichž plody jíme dnes. Francie byla spolu s Belgií a Anglií jednou z prvních evropských zemí, kde jahody získaly věhlas již v 17. a 18. století. V Česku začaly být populární až o století později, kdy se začaly pěstovat hlavně na Neveklovsku. Jejich nadšeným propagátorem byl Rudolf Strimpel, správce na dvorci Chlístov v Teletíně.


Možná je to právě kratší tradice jahod, která jim v české gastronomii přisuzuje poměrně monotónní roli: v kuchařkách je nenajdete mimo stránky věnované zavařeninám, koláčům a vůbec sladkému. Jahody se přitom dobře vyjímají i v méně konzervativních kombinacích, třeba s pepřem, hovězím carpacciem nebo kozími sýry. Elegantní jsou i ve spojení se zeleninou. Michelinský Andrea Accordi svého času hosty uctíval studenou polévkou z okurek, jahod a šalotky. Lze i experimentovat s klasickými recepty, jako například s tvarohovými knedlíčky s jahodovým žahourem, sladkou to sametovou dobrotou, bez které se nemůže léto obejít. Právě Andrea Accordi, který rád kombinuje bylinky s jahodami, mě inspiroval k variaci na žahour s asijským nádechem. Stačí vynechat smetanu a jahody rozmixovat s cukrem a lístky čerstvého koriandru. Na rozdíl od původní smetanové varianty je tahle mnohem lehčí a svěžejší.


Tvarohové knedlíčky s žahourem
(rozpis na 4 porce)


2 tvarohy
2 vejce
3 kg jahod
400 ml smetany
dětská krupička
cukr, sůl


Tvaroh, špetku soli a vejce spojíme, poté přidáváme krupičku, dokud nevznikne lepivé, ne moc tuhé těsto. Z něj vyválíme na ploše vysypané krupičkou kuličky o průměru dva a tři centimetry. Naráz knedlíčky vhodíme do vroucí vody a necháme je povařit, dokud nevyplavou.


Než jsou hotové, rozmixujeme nebo rozmačkáme jahody, lehce ochutíme cukrem a nakonec do nich vmícháme smetanu. Horké knedlíky přeléváme světle růžovou omáčkou a ihned servírujeme.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
03.09.2010 - 09:57:24



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 3 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

20.02.2009 - VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality

To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.